Konya'da ev kiralamak zorlaştı: Fiyatlar cebinizi yakacak!

Konya'da ev kiralamak zorlaştı: Fiyatlar cebinizi yakacak!
 Editör
Konya'da kira fiyatları, göç ve fırsatçılık nedeniyle fahiş seviyelere yükseldi. Emlakçı Yiğit Torun, en düşük kiraların bile 10 bin liradan başladığını, uygun bir daire için ise bu rakamın mevkiine göre arttığını söyledi

Konya’da uzun yıllardır emlakçılık yapan Yiğit Torun, Pusula Gazetesine verdiği röportajda, ‘’Konya’da kira fiyatları oldukça yükseldi, uygun fiyata ev bulmak mümkün değil, kira fiyatları konumu ve mevkiine göre değişkenlik gösteriyor’’ dedi.

‘’KİRALIK EV FİYATLARI 30 BİN LİRAYA ÇIKABİLİR’’

Konya'da kiralık ev fiyatlarının fahiş derecede yükseldiğini belirten Torun, ‘’ Vatandaşlar biraz fırsatçılık yapıyor. Hem ev arayan vatandaşlar hem de ev sahiplerinin problemi var. Şu anda, uygun bir daireye oturmak isteyenler için fiyatlar mevkiisine göre değişiyor, ancak 2+1 daireler 10.000 liradan başlıyor, daha da yaz aylarında bu fiyatlar 30 bin liraya bile çıkabilir. Bu durum insanları memnun etmiyor. Açıkçası Haziran Temmuz gibi bu fiyatlara ev tutmak da pek mümkün olmayabilir, vatandaşlar eski yapıdaki evleri tercih etmek zorunda kalıyorlar. Özellikle göçmenlerin de bu konuda sıkıntıları var. Konya'da bu tarz evlerin pahalılığıyla karşılaşıyoruz. Şu anda bir evde 4-5 kişi çalışıyorsa, 20.000 lira ödemeye hazır. Bu durumda ev sahipleri de fiyatları artırıyorlar. Konya halkı da, "Şu adam 20 bin liraya oturuyor, benim evim neden 25.000 lira olmasın?" diye düşünüyorlar. Konya'da kira fiyatları çok yüksek ve sektör oldukça durgun. Ailelerin dışında genellikle öğrenciler, bekarlar ve memurlar ev arıyorlar. Ancak, bu durum bu şekilde devam ederse pek iç açıcı görünmüyor, önümüzü göremiyoruz. Konya'da şu anda vatandaşlar en çok Yazır ve Otogar mevkilerinde, Selçuk Üniversitesi tarafında ev arıyorlar. Bu bölgelere olan ilgi sebebiyle fiyatlar arz ve talep dengesinden dolayı bu civarlarda biraz daha yüksek’’ dedi.

222122ff-94c8-4afe-b745-b85291aec9cf.jpg

‘’EVİNİZİ KİRAYA VERMEDEN ÖNCEDEN BU ÖNLEMLERİNİZİ ALIN’’

Kiralık ev ararken nelere dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Torun, ‘’ Mal sahibiyseniz, kira sözleşmesi ve tahliye taahhütnamesi yapmalısınız. Ayrıca, her ay alınan kira bedelinin karşılığında senet almak da önemli. Örneğin, aylık 10.000 lira kira alıyorsanız, her ay 10.000 liralık senet alarak kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Kiracı olarak ise, evin içini dikkatlice kontrol etmek önemlidir. Kırık, dökük eşyalar veya işlemeyen tesisat gibi sorunlar ileride mağduriyet yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca, taşınmadan önce ev sahibinden veya kiracıdan taşınma öncesinde herhangi bir hasarın tespit edilmesi için bir protokol oluşturulması da önemlidir’’ dedi.

ekran-alintisi.jpg

‘’KONYA’DA EV ALMAK HAYAL OLDU’’

Ev alırken çekilen kredilerin aşırı yüksek olduğunu ifade eden Torun, ‘’, Dinimizde uygun olmayabilir; ancak günümüzde insanlar az birikim yaparak üstüne kredi çekerek ev alıyorlar. Kredi faizleri oldukça yüksek olduğu için evler satılmıyor. Bu durumda sektörün durumunu oldukça etkiliyor. Önceden tapudan gün almak mümkünken, şimdi sıraya ve randevuya pek önem verilmiyor. Önemli olan müşteri bulabilmek. Şu anda ortada bir kriz var, mevcut sektöre para giremiyor. Şimdi adam bir ev alacaksa, bir milyon biriktirdiyse, sıkıntılı bir arabası varsa onu satıyor, hanımının da üç beş altını varsa onu satıyor, ama yine de ev alamıyor ve üstüne bir kredi çekerek evini öyle alabiliyor. Önceden İstanbul'dan ev almak imkânsız deniliyordu, artık Konya'dan ev almak hayal" deniliyor. İstanbul'un boğazı var, ancak Konya'da böyle bir durum söz konusu değil. Artık Konya'da emlak piyasası aynı bu şekilde gitmeye devam edecek gibi bakıyor ona göre şekil alınıyor. Bugün ev alırsanız, kar etmiş olursunuz’’ şeklinde konuştu.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.