Açlık grevindeki Filistinli tutuklu gazeteci

Açlık grevindeki Filistinli tutuklu gazeteci
İsrail güçleri Filistinli gazeteci Kıyk'a destek olmak amacıyla açlık grevi yapan İslami Hareket Başkanı Salah ve İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi Başkanı Bereke'yi gözaltına aldı

KUDÜS (AA) - İsrail güçleri 1948 Filistin İslami Hareketi Başkanı Raid Salah ve İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi Başkanı Muhammed Bereke'yi gözaltına aldı.

İsrail'deki bir hapishanede yargılanmadan tutulması nedeniyle 87 gündür açlık grevi yapan Filistinli gazeteci Muhammed el-Kıyk'a destek olmak amacıyla, Kıyk'ın hastane odası önünde açlık grevi yapan Salah ve Bereke İsrail polisi tarafından gözaltına alındı.

Bunun yanı sıra İsrail'deki Arap Vatandaşları İzleme Yüksek Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bereke, aralarında Şeyh Salah'ın da bulunduğu, Kıyk'a destek amacıyla hastanede bulunanlara İsrail polisinin saldırmasına karşı çıktı" denildi.

Bereke'nin hastaneden ayrılmamak konusunda ısrar ettiğini ve böyle bir baskıya gerek olacak bir durum bulunmadığını, ancak polisin görüşmeler yaparak üst düzey bir emir alması sonucu bu işlemin gerçekleştiği kaydedildi.

Salah, Bereke ve birçok Filistinli, Kıyk'a destek olmak amacıyla salı gününden beri açlık grevi yapıyordu.

İsrail askerlerince 21 Kasım'da Ramallah'taki evinde gözaltına alınan Kıyk, İsrail'in idari tutukluluk kararı ve keyfi uygulamalarını protesto etmek için 4 gün sonra açlık grevine başlamıştı. İsrail makamları, aralık ayında, Suudi Arabistan'ın El-Mecd televizyonunda görev yapan Kıyk'ın "mesleği aracılığıyla şiddete teşvik etmek" suçlamasıyla 6 ay tutuklu kalmasına karar vermişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamayla İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak Filistinliler 1 ile 6 ay arasında alıkonulabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.