Ağabeyinin belgesel filmlerini gün yüzüne çıkarmak istiyor

Ağabeyinin belgesel filmlerini gün yüzüne çıkarmak istiyor
"Türk belgesel sinemacılığının yüz akı ve büyük ustası" olarak tanınan merhum Süha Arın'ın kardeşi Reha Arın, ağabeyinin 50'ye yakın filmini yeniden gün yüzüne çıkarmanın hayalini kuruyor- Reha Arın:- "Bir yerde bu, Süha Arın'ın vasiyetidir. Çekilen belge

KARABÜK (AA) - ERSİN TURAN - Belgesel yönetmeni merhum Süha Arın'ın kardeşi Reha Arın, sponsor bulması halinde ağabeyinin çektiği 50'ye yakın filmi HD kalitede izleyiciyle buluşturmak istiyor.

Arın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk belgesel sinemacılığının yüz akı ve büyük ustası" olarak tanınan, 2004'te vefat eden ağabeyinin, geride birçok eser bıraktığını söyledi.

Süha Arın'ın çektiği belgesellerin gençlere çok şey kattığını belirten Arın, "Ağabeyim, yaptığı işi gerçekten çok severdi. En büyük amaçlarından biri, ülkesi ve kültürünü, önce ülkesindeki insanlara, daha sonra da bütün dünyaya tanıtmaktı. Zaten ona 'Türkiye sevdalısı' denmesi, bu nedenledir. Ağabeyimin bunu başardığını düşünüyorum" diye konuştu.

Belgesel filmleri bugünün teknolojisiyle yenileyerek, insanların seyretmesini sağlamayı istediğini anlatan Arın, şöyle devam etti:

"Ağabeyimin çektiği 50'ye yakın belgesel film bulunuyor. Hayattayken gerçekleştiremediğimiz, 35 ve 16 milimetre film kutularında bulunan ve insanların seyretme şansı olmayan belgeselleri, dijital ortama aktarma çalışmaları yapıyoruz. Ağabeyimin ölümünün üzerinden 12 yıl geçti. Bu 12 yıllık sürede 12 belgesel filmi dijital ortama aktardık. Bunlardan 'Safranbolu'da Zaman' ve 'Tahtacı Fatma' belgesellerini HD olarak bastırdık."

- "En büyük projem, belgeselleri gün yüzüne çıkarmak"

Arın, ağabeyinin o yıllarda kullandığı ekipmanın Türkiye'de hiç kimsede olmadığını, en son teknolojiyle çalıştığını ifade etti.

Belgesellerin bunun kanıtı olduğunu vurgulayan Arın, "En büyük projem, ağabeyimin belgesel filmlerini gün yüzüne çıkarmak. Bir yerde bu, Süha Arın'ın vasiyetidir. Çekilen belgesel filmleri, HD bastırarak onun vasiyetini yerine getirmeye çalışıyorum. Bunun için de sponsor bulmam gerekiyor. Umut ediyorum ki en kısa sürede projemi tamamlarım" dedi.

Eski öğrenci ve çalışma arkadaşlarının, ağabeyinin ölüm yılında bir araya geldiğini belirten Arın, şunları kaydetti:

"1 Şubat, ağabeyimin 12. ölüm yılıydı. Süha Arın'ın öğrencileri ve çalışma arkadaşları, ağabeyimin uzun yıllar emek verdiği MTV'ye gelerek bizlere sürpriz yaptı. Bu tür sürprizlerle onun anısını yaşatmaya çalışıyorlar. MTV, 1983'te Milliyet gazetesi ile Süha Arın ortaklığında kurulmuş bir anonim şirketti. Daha sonra 1985'te Milliyet gazetesi ortaklıktan ayrıldı. Yaşanan bu olayın ardından yüzde 44'lük hissesini kuzenimizin eşi Ekrem Yazgan aldı. 1988'de de bu hisseleri ben aldım. Daha sonra rahmetli kız kardeşimiz Sema Arın Yüksel de başka bir ortağın yüzde 7 hissesini aldı. Yüzde 95 hissesi üç kardeşin olan bir şirket haline dönüştü. Uzun yıllardır ailemle burada çalışıyoruz. Bir nevi ağabeyimin de anısını yaşatıyoruz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.