AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özdağ:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özdağ:
"(Yeni Anayasa çalışmaları) Eğer CHP masaya gelmezse, 'başkanlık olduğu sürece masada oturmam' derse geri kalan iki parti var burada, MHP ve HDP kalıyor, biz onlarla birlikte bu Anayasa Mutabakat Komisyonu'nu çalıştırmak istiyoruz"- "Biz istiyoruz ki birl

ANKARA (AA) - KURBANİ GEYİK/ENES KAPLAN - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, CHP'nin, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda yer almaması durumunda, MHP ve HDP ile bu Anayasa Mutabakat Komisyonu'nu çalıştırmak istediklerini belirterek, "Biz istiyoruz ki birlikte Uzlaşma Komisyonu'nda taslak hazırlayalım, parlamentoya sunalım. Olmazsa da kendi taslağımızı inşallah hazırlayacağız, daha sonra da Sayın Başbakanın uygun gördüğü bir zeminde, Grubumuzun uygun gördüğü bir zeminde, MYK’mızın uygun gördüğü zeminde, bunu TBMM’ye intikal ettirmek ardından da bunu referanduma götürmek istiyoruz" dedi.

Özdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni anayasa için muhalefet partileriyle çalışmak istediklerini belirterek, ön şart ileri sürülmeden tartışma ortamı içinde yer alarak fikirlerin ortaya konulması gerektiğini ifade etti.

"Yapılması gereken, CHP'nin masaya geri dönmesi ve herhangi bir ön şart koymadan gelip tartışma ortamı içerisinde fikirleri çarpıştırarak hakikatin doğmasına vesile olmak" diyen Özdağ, "Eğer CHP masaya gelmezse, ‘başkanlık olduğu sürece masada oturmam' derse geri kalan iki parti var burada, MHP ve HDP kalıyor, biz onlarla birlikte bu Anayasa Mutabakat Komisyonu'nu çalıştırmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin "Cumhuriyet Halk Partisi'ni iktidar ikna etmelidir" şeklinde bir açıklamada bulunduğunu anlatan Özdağ, şöyle devam etti:

"CHP'nin masaya gelip gelmeyeceğine CHP karar verir. Elbetteki CHP’nin masaya gelmesi için temenni de bulunabilir, CHP’nin kendi iradesi var, biz CHP’yi davet ediyoruz, Devlet Bahçeli de davet etsin ama Sayın Bahçeli’ye düşen görev, bir an önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda görüşmeleri kısa zamanda tamamlamak, madde madde görüştükten sonra da Allah nasip ederse uzlaştığımız maddeleri Meclis’e getirmek, Meclis’te de bunu referanduma götürecek şekilde oylamak. MHP’nin yaklaşık 40 milletvekilleri var, bizim de 316 milletvekilimiz var. Yeterli bir sayı bu, 356 yapıyor. 330’la anayasayı referanduma götürebiliyoruz. Referanduma götürelim ve referandumdan ne çıkarsa ona da ‘boynumuz kıldan ince’ diyelim. Çünkü Türkiye’nin sivil bir anayasaya ihtiyacı var."

CHP’nin masaya gelmemesi, MHP’nin de masadan kalkması durumunda AK Parti’nin başka bir yol izleyeceğini vurgulayan Özdağ, şunları söyledi:

"Burada bizim düşüncemiz şudur. Biz bir taslak hazırlayıp, ki zaten uzun zamandır çalışıyoruz, biliyorsunuz. 5 senedir çalışıyoruz, bunun 60 maddesi de geçen dönem Uzlaşma Komisyonu'ndan geçmişti fakat yine CHP Genel Başkanı önce ‘geçirelim’ dedi, ardından da ‘dört genel başkan isterse geçiririz’ ifadesini kullanarak ipe un sermişti, arabayı yokuşa sürmüştü. Şimdi bizim kendi taslağımızı kamuoyunda olgunlaştırıp parlamentoya sunmak istiyoruz. Eğer bu olursa ikinci düşüncemiz bu. Parlamentoya ne zaman, nasıl sunarız onu siyasi atmosfer belirler. Hem CHP'de ciddi bir şu an parti içi mücadele var, MHP’de parti içi bir mücadele var. HDP’de parti içi bir mücadele var. Burada mesele üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Mesele, Türkiye’de sistemi yeniden dizayn edebilmek, Türkiye’yi zengin ve özgür yapma noktasında parlamentoyu daha işlevsel hale getirmek ve de kanunların daha çabuk çıkmasını sağlamak."

- "Referandumda milletin çoğunluğuyla geçirmek istiyoruz"

Türkiye’de, sivil bir anayasaya ihtiyaç bulunduğunu, bu sivil anayasayı da bütün partilerin ortak iradesiyle geçirmek istediklerini belirten Özdağ, "Referandumda milletin çoğunluğuyla geçirmek istiyoruz ve inşallah mücadelemizi son ana kadar, son kerteye kadar devam ettireceğiz. Millet bunu görüyor" diye konuştu.

"Daha önce CHP ve MHP, 2010 referandumunda ipe un serdiler" ifadesini kullanan Özdağ, sözlerine şöyle devam etti:

"CHP ve MHP, bunun bedelini 2011’de, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde, 7 Haziran 2015 ve 1 Kasım seçimlerinde ödediler. Tekrar düğmeyi yanlış iliklemelerini istemiyoruz, temenni ediyoruz. Yanlış iliklerseler yine aynı şekilde millet bedel ödetir. Sivil anayasa yapabilirsek, bu şeref hepimize ait olacak. Biz istiyoruz ki birlikte Uzlaşma Komisyonu'nda taslak hazırlayalım, parlamentoya sunalım. Olmazsa da kendi taslağımızı inşallah hazırlayacağız, daha sonra da Sayın Başbakanın uygun gördüğü bir zeminde, Grubumuzun uygun gördüğü bir zeminde, MYK’mızın uygun gördüğü zeminde, bunu TBMM’ye intikal ettirmek ardından da bunu referanduma götürmek istiyoruz. Mücadele edeceğiz.”

- "70 bin sayfalık bir birikim var"

Muhalefetin, yeni anayasa ile ilgili çağrılarına olumlu yanıt vermemeleri durumunda, AK Parti olarak üzerinde çalıştıkları taslak metnini kamuoyuna sunacaklarını açıklayan Özdağ, şunları anlattı:

"Geçmişten çok büyük birikimimiz var. Taslağımız vardı. Diğer partilerin taslaklarıyla beraber değerlendirilmişti. Şimdi üç arkadaşımız görevli, Sayın Cemil Çiçek, Sayın Ahmet İyimaya, Sayın Abdülhamit Gül. Yine partimizde MYK’dan görevli arkadaşlarımız var. Türkiye’nin her yerinden sivil toplum kuruluşları bu noktada ellerini, gövdelerini koymuş vaziyetteler. Herkes bir sivil anayasa istiyor. 21. yüzyılda Türkiye’ye sivil anayasa yakışır. Bir birikimi var. 70 bin sayfalık bir birikim var. Bu çok büyük bir birikim. Türkiye’de üniversite hocaları, anayasa profesörler, hukukçular çalışıyor, STK’lar çalışıyor, gazeteciler yazarlar, çizerler çalışıyor. Bu noktada mürekkep yalamış herkes 'bu çorbada benim de tuzum olsun' diyerek burada bir birikim oluşturdular. Bu birikimden istifade etmeye devam edeceğiz. Birikimi daha da genişletmek istiyoruz. Bizim hazırlayacağımız, bütün kamuoyundan aldığımız bilgilerden tecrübelerden faydalanarak hazırlayacağımız taslağı tekrar kamuoyuna paylaşırız, kamuoyuna paylaştıktan sonra parlamentoya getiririz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.