AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı
Başbakan Davutoğlu (3) :- "HDP'nin, CHP'nin hesabı şuydu, 'AK Parti bütün fezlekelerin, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yanaşmayacak, böylece teröre destek veren milletvekilleri de kurtulacak.' Ya da HDP, kendi milletvekillerinin dokunulmazlıklarının ka

ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "HDP'nin, CHP'nin hesabı şuydu, 'AK Parti bütün fezlekelerin, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yanaşmayacak, böylece teröre destek veren milletvekilleri de kurtulacak'. Ya da HDP, kendi milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı iddiasıyla meclisi birlikte bloke edecekler, geçen sene iç güvenlik yasasında olduğu gibi, bizim reform tasarılarının geçmesine izin vermeyecekler. Bir de mağduriyet edebiyatı yapacaklar. Biz bu oyunları bir hamleyle boşa çıkardık. Onlar küçük piyonlarla uğraşırken, biz 'şah' dedik ve mat oldular." dedi.

Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'ndeki partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, terörist eylemleri gerçekleştirenlerin eylemlerin öncesi ve sonrasında "algı operasyonları" yaptıklarını ifade etti.

Terörün kirli emelleri için sadece eli silahlı kişileri kullanmadığını, eylemlere bir takım sivil unsurları da katarak etkisini yaymaya çalıştığını belirten Davutoğlu, "Bir canlı bomba eylem yapıyor, onlarca masum insanı katlediyor, hemen arkasından bakıyorsunuz devleti, hükümeti suçlayan bir propaganda dalgası geliyor." diye konuştu.

İktidara geldiklerinden beri siyasetin onurunu korumaya, siyaseti ve siyasetçileri vesayet odaklarına karşı güçlendirmeye yönelik çok önemli adımlar attıklarına değinen Davutoğlu, "Ancak son zamanlarda bazı siyasetçilerin dokunulmazlık zırhına bürünerek, terörün sözcülüğünü yapması, terörle omuz omuza durması ve teröre destek vermesi milletimizin vicdanını yaralıyor." ifadesini kullandı.

- "Biz 'şah' dedik ve mat oldular"

Başbakan Davutoğlu, milletin vicdanına tercüman olmak, bu tür tutum ve davranışa sahip siyasetçilerin yargı önüne çıkarılabilmesi için dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunu gündeme getirdiklerini belirtti.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu konu gündeme gelir gelmez, CHP ve HDP bu hamlemizi boşa çıkarmak üzere, 'Mecliste bekleyen bütün fezlekeleri gündeme alalım' teklifinde bulundular. Aslında onların zihnindeki hesap şuydu, 'nasıl olsa AK Parti buna hayır diyecek, böylece AKP Partiyi suçlayacaklar' ve bizim hayır vereceğimizi düşünerek, teröre destek veren milletvekillerini kurtarmaya kalkıştılar. Biz bu oyunların arka planını açığa çıkarmak için mademki 'onlar meydan okuyorlar' biz de 'hodri meydan' dedik. HDP'nin, CHP'nin hesabı şuydu, 'AK Parti bütün fezlekelerin, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yanaşmayacak, böylece teröre destek veren milletvekilleri de kurtulacak.' Ya da HDP, kendi milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılacağı iddiasıyla Meclisi birlikte bloke edecekler, geçen sene iç güvenlik yasasında olduğu gibi, bizim reform tasarılarının geçmesine izin vermeyecekler. Bir de mağduriyet edebiyatı yapacaklar. Biz bu oyunları bir hamleyle boşa çıkardık. Onlar küçük piyonlarla uğraşırken, biz 'şah' dedik ve mat oldular. Bu hamlemiz şah demektir."

- "Milletin, yargının önüne hep beraber çıkalım"

Başbakan Davutoğlu, Meclise sevk edilen bütün fezlekeleri görüşmeyi teklif ettiklerini anımsatarak, "Böylece şunu gösterdik, bir AK Parti'nin kimseden korkacak, çekinecek dosyası yoktur, olursa da hesaplaşmayı biz biliriz. İki, HDP hiçbir şekilde hiçbir zaman mağduriyet edebiyatı yapmayacaktır, onlar mağdur değiller, onlar zalimler, onlar katillerle ortaklık yapan kalleşler. Üç, aynaya bakmayan Kılıçdaroğlu, bütün dokunulmazlık dosyalarının AK Parti'de olduğunu zannederek, aslında kendi milletvekillerinin suçlarını da örtmeye çalışıyordu şimdi onlara da 'hodri meydan' dedik. Çıksınlar, bu dokunulmazlıkları, şu an mecliste olan fezlekelerle ilgili yasağı kaldıralım, yargıya izin verelim, milletin, yargının önüne hep beraber çıkalım." diye konuştu.

Hiçbir zaman korkmayacaklarını, yılmayacaklarını, durmayacaklarını ve engellemelere izin vermeyeceklerine işaret eden Davutoğlu, alınları ak, gönüller berrak bir şekilde bu süreci yürüteceklerini bildirdi.

Fezlekeleri yargıya taşıma tekliflerinin, siyasetçi ile terör destekçisini birbirinden ayırmaya yönelik bir hamle olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Siyasetin gücünü, onurunu, etkinliğini korumayı önceleyen bir parti olarak, siyaset kurumunu ve siyasetçiyi zayıflatacak, yasamanın bağımsızlığını ortadan kaldıracak bir teşebbüsün içinde yer almamız, dokunulmazlığı tamamen kaldırmaya yönelik bir tutumu benimsememiz de mümkün değildir." ifadesini kullandı.

- "Siyasetçinin onurunu koruyacağız"

CHP'nin "Dokulmazlıkları bütünüyle kaldıralım" diyerek kendince bir "kurnazlık" yaptığını belirten Başbakan Davutoğlu, bundan çekinmeyeceklerini ancak geçmişte 12 Eylül'ü, 28 Şubat'ı, 27 Mayıs'ı yaşamış bir demokrasi tecrübesinden sonra siyasetçinin üzerindeki dokunulmazlık zırhını kaldırıldığında siyasetin itibarını korumanın zorlaşacağını söyledi.

"Hatta Meclis aritmetiğini korumak da zorlaşır. Onun için biz her ne suretle olursa olsun siyasetçinin onurunu koruyacağız ama bir suç varsa o suçun gereği olarak atılacak adımlarında her zaman önünü açacağız" diyen Başbakan Davutoğlu, meclisin özgür iradesini korumaya yönelik hayati bir güvence olduğu, kuvvetler ayrılığını teminat altına aldığı için demokratik ülkelerin tamamında, meclis dokunulmazlığı bulunduğunu vurguladı.

Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bunların tek amacı terör destekçilerini yargıdan kaçırmaktır. Terör destekçilerini yargıdan kaçırmayı izah edemeyecekleri için reddeceğimizi bildikleri bir teklifle şimdi karşı hamlede bulunuyorlar. 10 gün önce dokunulmazlık tartışmalarıyla ilişkili olarak Demirtaş, CHP ve Kılıçdaroğlu'na 'gelin ittifak kuralım' diye teklifte bulundu. İki gün önce de Demirtaş'ın, terör karargahı Kandil'deki terörist kardeşi CHP'ye, 'Gelin AK Parti'ye karşı ittifak kuralım' diye çağrıda bulundu. PKK'lı canlı bombanın Ankara'da sivilleri hedef alan saldırısından bir gün önce Kandil'de 10 marjinal sol örgüt bir araya gelerek, Türkiye'ye karşı terör ittifakı kurmuşlardı. Şimdi de CHP'yi o terör ittifakına davet ediyorlar. Demirtaş kardeşlerin CHP'ye yaptıkları teklif, dağda kurulan ittifakın bir benzerini siyasette AK Parti'ye karşı yapmak, bir ittifak kurmak niyetindeler. Biz böyle ittifakları çok gördük, bizim ittifakımız sadece milletle, sadece vatandaşlarımızla. Onların ittifakları karşısındaki en güçlü ittifak da milletimizle yaptığımız gönül ittifakıdır. Bu tekliflerden sonra CHP'nin terör destekçisi vekilleri korumaktan başka bir sonuç üretmeyecek bu tür tekliflerde bulunması manidardır."

- "CHP ve HDP'nin terör ittifakı gün yüzüne çıkmış olacak"

Özellikle CHP'ye oy veren vatandaşlara seslenen Davutoğlu, "Eğer CHP, bu terör destekçilerinin dokunulmazlıklarını kaldırmak için sunduğumuz teklifi reddederek, onları korumaktan başka bir anlam ifade etmeyen tekliflere yönelirse biliniz ki, terör örgütlerinin Kandil'de kurduğu ittifakın benzerini CHP ve HDP, Ankara'nın gizli ve karanlık odalarında kurmuştur ve bunun için dokunulmazlık teklifimizi engellemeye tevessül etmişlerdir. Olay bu kadar açık ve nettir. CHP eğer dokunulmazlık meselesini sulandırmaya devam ederse, CHP ve HDP'nin terör ittifakı gün yüzüne çıkmış olacaktır." diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, geçtiğimiz hafta söz konusu teklifi yaptıktan sonra grup başkanvekillerine muhataplarıyla görüşme talimatı verdikten sonra Brüksel'e gittiğini hatırlattı.

AK Merkez Yürütme Kurulunun (MYK) dün yapılan toplantısında ise grup başkanvekillerinden yaptıkları görüşmelerle ilgili bilgi aldıklarını, hukukçuların da katıldığı bir istişare gerçekleştirdiklerini aktaran Davutoğlu, "Şimdi top CHP'nin sahasında. CHP'nin ne diyeceğini bekliyoruz, MHP'nin ne diyeceğini bekliyoruz, HDP'nin ne diyeceği zaten belli ve onların ne dediğinin de ne millet nezdinde ne de bizim nezdimizde hiçbir itibarı yoktur. Millete savaş açanların, millet evlatlarını otobüs duraklarında katledenlerle dayanışma içinde olanların sözlerine itibar edilmez. Dün aldığımız karar neticesinde bu cevapları aldıktan sonra MYK'da da görüştüğümüz gibi eğer CHP ve MHP olumlu davranırlarsa bu dokunulmazlıkla ilgili tek maddelik geçici anayasa maddesini Meclise sevk edeceğiz. Bir hamlede öyle günlerce, aylarca sürecek bir tartışma değil." dedi.

Dokunulmazlıklar tek tek Meclise gelirse en doğal seyriyle gitse dahi sürecin 300 günü alacağına dikkati çeken Davutoğlu, kaybedecek vakitlerinin olmadığını belirtti.

Davutoğlu, Meclisin ana gündem maddesinin halkın beklediği yasaları, vaatleri ve reformları, milletin hizmetine sunmak olduğunu vurgulayarak, bu nedenle tek bir anayasa geçici maddesiyle, bir tek celsede bütün dokunulmazlık fezlekeleriyle ilgili gerekli iznin verilmesi ve yargıya taşınması teklifinde bulunacaklarını anlattı.

Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Beraber yaparlarsa, birlikte yaparsak bu şeref onlara da ait olur. Yok onlar 'Bu yola çıkmayız.', 'Biz Meclisi tıkama yolunu tercih ediyoruz.' derlerse kusura bakmasınlar, biz kendi teklifimizi sunarız ve bu teklif Meclis Genel Kuruluna gelir, aziz milletimiz de herkesin maskesini düşmüş olduğu şekliyle gerçek yüzlerini görür. Kim dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşıymış o da ortaya çıkar, kim kendi dosyalarından korkuyormuş o da ortaya çıkar, kim teröristleri korumak için böyle manevralar, taktik, küçük ayak oyunları yapıyormuş o da ortaya çıkar. Ama biz Allah da şahit, millet de şahit, tarih de şahit çıktığımız yoldan hiçbir zaman geri dönmedik, bu dokunulmazlıkla ilgili gerekli yasal düzenlemeyi de her halükarda Meclise sunmaya kararlıyız."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.