AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu:

AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu:
"Kesinlikle federal yapı durumu bize gelmeyecek, ne eyalet yapılanması, ne özerk yapılanma ne öz yönetim hiçbir tanesi bizde olmayacak. Bunun altını özellikle çizelim üniter yapıda şimdiki sistemimizi koruyarak model getirmiş olacağız"- "Başkanlık modelin

İZMİR (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, başkanlık modeline ilişkin, "Kesinlikle federal yapı durumu bize gelmeyecek, ne eyalet yapılanması, ne özerk yapılanma ne öz yönetim hiçbir tanesi bizde olmayacak. Bunun altını özellikle çizelim üniter yapıda şimdiki sistemimizi koruyarak model getirmiş olacağız" dedi.

Kuzu, İzmir AK Ocaklar tarafından İzmir Olgunlaşma Enstitüsü'nde düzenlenen "Başkanlık Sistemi" konulu konferansta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün doğum günü olduğunu anımsatarak başladığı konuşmasında, AK Parti'nin kuruluş dönemine değindi.

Halkın içerisinde olmayan ve onların sorunlarıyla iç içe yaşamayan kişilerin siyasetçi olamayacağını savunan, Kuzu, 2003 yılında başkanlık modelini kendisinin yeniden gündeme getirdiğini belirtti.

Kuzu, "Arkadaşlar dedi ki 'Hocam biz 50 yıl baştayız bu nereden çıktı', dedim ki 'kardeşim siz bu parlamenter sistemi tanımazsınız. Bunun mayası bozuktur. Bu İngiliz sistemidir bu neye benzer biliyor musunuz bu aynen Hollanda ineği gibi, sağarsın sağarsın 50 kilogram süt verir, vurur tekmeyi döker.' Aynen 7 Haziran sendromu gibi, 7 Haziran tipik bir parlamenter rejim yansımasıdır" diye konuştu.

Mevcut sistemde sandığa gidildiğinde kimin kazanacağının belli olmadığını ifade eden Kuzu, sandığın sandık doğurduğunu ve kurulan koalisyonlarda başbakanların gönül almak için yeni bakanlıklar kurduğunu kaydetti.

Mevcut sistemde manipülasyonların yapılabildiğini vurgulayan Kuzu, medya patronlarının koalisyon hükümetleriyle ihaleler alabilmek için pazarlık yaptıklarını ileri sürdü.

Mevcut yüzde 10 barajının düşürülmesi durumunda Meclis'e girebilecek parti sayısının artacağını savunan Kuzu, şunları söyledi:

"Yüzde 5'e çeksek bunu biz herhalde 10-12 tane parti girer en azından hükümet kurmak o zaman tam zıvanadan çıkar hiç yapamazsın o zaman. Yükseltsen daha nereye yükselteceksin yüzde 10'luk baraja rağmen bunlar olmuş bununda çözülmesi lazım, başkanlık sorunu bunu da çözüyor. Başkanlık sisteminde baraj sıfır küçük partiler rahat etsinler, belki denebilir ki yüzde 1'lik, yüzde 2'lik küçük bir baraj konulabilir çok dağılmasın diye ama yüzde 10 gibi bir baraj asla söz konusu olmayacak."

Kanun ve bütçeyi Meclis'in yapmış gibi göründüğünü, aslında bu işi hükümetin gerçekleştirdiğini anlatan Kuzu, parlamentodan da olduğu gibi geçtiğini, parlamenter sistemde denetim mekanizmasının da çalışmadığını ifade etti.

"Başkanlık modelinde federal yapı olacak mı?" diye kendilerine çok fazla soru yöneltildiğini de aktaran Kuzu şu değerlendirmelerde bulundu:

"Kesinlikle federal yapı durumu bize gelmeyecek, ne eyalet yapılanması, ne özerk yapılanma ne öz yönetim hiç bir tanesi bizde olmayacak. Bunun altını özellikle çizelim üniter yapıda şimdiki sistemimizi koruyarak model getirmiş olacağız. Federal yapı olsa bir defa ben savunmam bilesiniz. Federal yapı ile başkanlık arasında bir birliktelik yok. Mesela Almanya, Kanada federal yapılanma ama orada başkanlık yok. Yani başkanlıkla federal yapı beraber giden bir şey değil."

- "Ne olursan ol yine de gel diyenler kazanır"

Kuzu, başkanlık modelinde Cumhuriyetin elden gittiği gibi bir durumun söz konusu olmadığını, modele küçük partilerin, iş adamları, medya patronları ve sol kesimin karşı çıktığına dikkat çekti.

Türkiye'de yüzde 35'lik sol, yüzde 65'lik sağ yapılanması şuan için geçerli olmadığını vurgulayan Kuzu, "Başkanlık modelinde merkezdeki insanlar kazanır, 'ne olursan ol yine de gel' diyenler kazanır, ne kadar çok kolunu açarsan o kadar kazanırsın. Mesele bu, sağ ve sol bunu yaparsa o gelir" dedi.

Kuzu, başkanlık modeline ilişkin ellerinde 113 maddelik bir metin bulunduğunu muhalefetin de vicdanlı davranması durumunda bunu referanduma taşıyacaklarına işaret etti.

Terör olaylarına da değinen Kuzu, AK Parti hükümetleri döneminde Kürt vatandaşlara birçok hakların verildiğini anımsatarak, "Bütün bu olanlar bir hak mücadelesi olsaydı, o haklar verildikçe olayların azalması lazımdı. Demek ki sorun başka. Kimse alınmasın Elazığ'a, Erzincan'a gittiğimde söyledim, bunun içerisinde gayri milli, gayrimüslim unsurlar çok" ifadelerini kullandı.

Bu arada, AK Ocaklar İzmir Şube Başkanı Ömer Çakmak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğum günü nedeniyle kendisine iletilmek üzere Kuzu'ya, Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye nasihatinin yer aldığı tabloyu hediye etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.