AK Parti TBMM Grup Toplantısı

AK Parti TBMM Grup Toplantısı
Genel Başkan ve Başbakan Davutoğlu: (3)- "Türkiye, Anayasa konusunda 2011'den bu yana tam 5 yıl kaybetmiştir"- "Sayın Kılıçdaroğlu, oyalama ve top çevirme izlenimi uyandıracak teklifte bulunuyor. Komisyonun adı, Türkiye'yi darbe hukukundan arındırma komis

TBMM (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Anayasa konusunda 2011'den bu yana 5 yıl kaybettiğini belirterek, "Sayın Kılıçdaroğlu, oyalama ve top çevirme izlenimi uyandıracak teklifte bulunuyor, komisyonun adı, Türkiye'yi darbe hukukundan arındırma komisyonu olmalıymış. Bizim bu konudaki çalışmamız hazır. Eğer samimiyseniz, hemen bugün arkadaşlarımız bir araya gelsin, çalışma grubu oluşturarak gerekli adımları atalım" dedi.

Davutoğlu, partisinin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin artık darbe anayasalarıyla ve vesayetçi bir anlayışla yönetilemeyeceğini belirterek, bu çerçevede yeni bir anayasa hazırlamayı ülkenin en temel önceliklerinden biri olarak gördüklerini ifade etti.

Hükümetin hemen kurulmasının ardından çalışmalara başladıklarını, Meclis'teki partilerle ilk görüşmeleri yaptıklarını ve TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın öncülüğünde TBMM Anayasa Mutabakat Komisyonunun kurulduğunu anımsatan Başbakan Davutoğlu, komisyonun geçen hafta yapılan ilk toplantısının sonuçlarını MYK ve MKYK'da değerlendirdiklerini anlattı.

Başbakan Davutoğlu, Meclis'in yeni anayasa yapabilecek temsil ve meşruiyete sahip olduğunu, 24. Dönem Anayasa Uzlaşma Komisyonunun 25 ay gibi uzun bir süre çalışmasına rağmen, çeşitli menfi tutumlarından dolayı süreci tamamlayamadığını vurgulayarak, "Türkiye 2011'den bu yana tam 5 yıl kaybetmiştir" diye konuştu.

24. Dönem'deki çalışmaları birikim olarak değerlendirdiklerini bildiren Başbakan Davutoğlu, komisyonun 160 kuruluş ve kurumu dinlediğini, 165 üniversite, 78 il barosu, 60 siyasi parti, 18 belediye birliği, 17 kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu, 7 yüksek mahkemenin yazıyla görüşlerini ilettiğini anımsattı.

- "Darbeci zihniyetin karşısındaki en gür ses AK Parti olmuştur"

Geçen dönem Anayasa Uzlaşma Komisyonuna 66 bin 15 kişinin e-posta, bin 872 kişi ya da kuruluşun ise posta yoluyla görüşlerini açıkladığını kaydeden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Son derece katılımcı bir çalışmayla elimizde binlerce sayfadan oluşan müktesebat var. Muhakkak ki yeni komisyon, çalışmalarını bu birikimin üzerine inşa edecek. Ülkemizin daha fazla zaman kaybına ve oyalanmaya tahammülü yok. Ancak muhalefet partilerinin komisyonun süresini uzun tutmaya yönelik eğilimleri ve komisyonu anayasa yazımıyla ilgisi olmayan konularla meşgul etme tutumları bizi endişeye sevk ediyor. Biz bu komisyona bir süre konulmasını, bütün bu müktesebat üzerinde bir an önce neticeye ulaşılmasını önemli görüyoruz. Bu süreyi de muhalefet liderleriyle görüştüğümde, 6 ay olarak söylemiştim. Bu komisyon daha önceki komisyonun birikimine yaslanarak çok kısa sürede yeni anayasa kazandırma imkanına sahiptir."

Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunca birikim ortada dururken, süreyi uzatmaya yönelik tutumlar samimiyet ve ciddiyetle bağdaşmaz. Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir teklifi var, komisyonu, mevzuatla meşgul etme teşebbüsleri, oyalama ve top çevirme izlenimi uyandıracak teklifte bulunuyor. Kılıçdaroğlu'na göre komisyonun adı, Türkiye'yi darbe hukukundan arındırma komisyonu olmalıymış, komisyon Anayasa yazımından önce bu konuya mesai harcamalıymış. Henüz daha işin başındayken, başta Kılıçdaroğlu ve CHP Grubu olmak üzere herkesi samimi olmaya davet ediyorum. Bu konuda bitmiş bir çalışmanın olduğunu kendilerine ifade etmiştik. Gelin darbe mevzuatını temizleyelim. Liderlerle gerçekleştirdiğim görüşmelerde darbe konusu gündeme gelmişti. Bu konuda bitmiş bir çalışmanın olduğunu, destek verildiği takdirde çok kısa bir süre içinde bu adımı atabileceğimizi ifade etmiştim. Gelin darbe mevzuatını tümüyle ayıklayalım, buna hiç itirazımız yok. İtiraz ettiğimiz husus, Anayasa Komisyonu ile bunu ilişkilendirmektir. Anayasa Komisyonu Anayasa çalışmalarını sürdürsün, darbe mevzuatını ayıklamak daha kolay bir iş. Neden? Çünkü 330-367 gibi belli bir sayıya ulaşmaya gerek yok. Bir çoğu yönetmeliktir, kanundur. İki partinin iş birliğiyle, hatta anlaşmamız üzerine sadece bizim oylarımızla bile değiştirebiliriz, bunda hiçbir tereddüt yok. Biz darbe hukukunu hiçbir zaman savunmadık. Darbeci zihniyetin karşısındaki en dik güç, en gür ses her zaman AK Parti olmuştur."

- "Anayasa konusunda ayak direttiğiniz anlamına gelecektir"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na açık çağrıda bulunan Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bizim darbe hukukunun izlerini silmeye yönelik çalışmamız hazır. Siz de bir çalışmanız olduğunu iddia ediyorsunuz. Eğer samimiyseniz, hemen bugün arkadaşlarımız bir araya gelsinler ve bu amaca matuf bir çalışma grubu oluşturarak gecikmeden, Anayasa Komisyonunun çalışmalarının bitmesini beklemeden gerekli adımları hep birlikte atalım."

Böylece anayasa yazımı için toplanan komisyonun başka işlerle meşgul edilmesinin engellenmiş olacağını kaydeden Davutoğlu, "Bu açık çağrıma rağmen, mevcut komisyonun anayasa yazımından önce darbe hukukunu arındırma işiyle meşgul olmasında ısrarcı olmanız, yeni anayasa konusunda ayak direttiğiniz anlamına gelecektir" ifadesini kullandı.

- "Seçim vaatlerinin yüzde 73'ünü gerçekleştirdik"

Başbakan Davutoğlu, seçim beyannamesindeki vaat ve reformları büyük bir hızla hayata geçirdiklerini vurguladı.

Bugün itibariyle ilk sekiz haftada Meclis'e sevk edilenlerle, reformların yüzde 50'sini, vaatlerin ise yüzde 73'ünü gerçekleştirdiklerini anlatan Davutoğlu, şöyle dedi:

"Bu AK Parti farkı. İlk iki ayda vaatlerinin yüzde 73'ünü gerçekleştirmiş herhangi bir iktidar, hükümet var mı? Aramızdaki fark bu. Biz herhangi bir hükümet değiliz. Biz 13 yıldır verdiği her sözü tutan, bu miras üzerinde yükselen AK Partiyiz."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, kişisel verilerin korunması, çalışma hayatındaki güvenceli esneklik ve özel istihdam bürolarının kapsamının genişletilmesine dair tasarıların Meclis'te görüşüldüğünü anımsattı.

Millete karşı duydukları sorumluluk gereği açıkladıkları takvime uyduklarını, millete verdikleri sözleri bir bir yerine getirdiklerine işaret eden Davutoğlu, "Türkiye doğru bir yolda adım adım hedeflerine ilerliyor. Sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz ama bu sıkıntıları aşacak güce, tecrübeye, özgüvene ve en önemlisi millete inancımıza sahibiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, milletin sesi ve millet iradesinin temsilcisi olarak emin adımlarla geleceğe yürüdüklerini belirterek, "Allah bizi milletimize mahcup etmesin, Türkiye'nin yolunu açık etsin ve inşallah 2023 hedeflerine hep beraber ulaşmayı bize nasip eylesin" değerlendirmesinde bulundu."

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.