AK Parti'deki Kritik 3 Dönem Kuralının Perde Arkası

AK Parti'deki Kritik 3 Dönem Kuralının Perde Arkası
AK Parti MKYK üyelerinin büyük çoğunluğu 3 dönem kuralının kaldırılmasına "Biz ilke partisiyiz" sözleriyle karşı çıktı.

Ak Parti'nin iki önemli karar organının; Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) art arda yaptığı toplantı ile iki kritik konuda karar verildi. Cumhurbaşkanı adaylığı, 3 dönem kuralı ve 2015 seçimlerinde dar ya da daraltılmış bölge sisteminin uygulanıp uygulanmaması konularından ikisinde resmi karar verildi. 3 dönem kuralı korunacak, seçim sistemi değiştirilmeyecek.

ÇOĞUNLUK KURAL DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI ÇIKTI

Partide bazı isimler 3 dönem kuralının en azından Erdoğan için esnetilmesi gerektiğini savunsa da, çoğunluk kural değişmesin dedi. Bunu anlatırken de "Biz ilke partisiyiz" ifadesini kullandı. Ak Parti'den bir isim, "Bu karardan etkilenecek isimler bile kuralın korunması gerektiğini söyledi ki, asıl önemli olan budur." dedi. Aynı isim, "Karar kırgınlığa sebep olur mu?" sorusuna, "Kırgınlık yaratmaz" cevabını verdi.

"HER SİSTEM BİZE YARAR" GÖRÜŞÜ AĞIRLIK KAZANDI

Demokratikleşme paketini açıklarken seçim sisteminde değişikliği gündeme getiren Ak Parti, dar ve daraltılmış bölge sistemlerine geçme konusunda ise tabandan gelen mesajı dinledi. Her iki sistem de Ak Parti'nin mevcut milletvekili sayısını artırmasına karşın, özellikle dar bölge konusunda milletvekillerinin ve tabanın endişeleri vardı. Endişelerden biri, 'her mahalleden bir lider çıkması, adaylık sürecinde para, güç, etnik kimlik gibi unsurlar belirleyici olması' ihtimaliydi. İkincisi ise, Anayasa Mahkemesi'nin bu sistemi iptal etmesi halinde, seçimlere kısa süre kala kaos yaşanmasıydı. AK Partili bazı milletvekilleri bir süredir, "Getirisi götürüsünden fazla olur." kaygısını dillendiriyordu.

"20 VEKİL FAZLA ÇIKARMAK İÇİN..."

Son kararın verildiği MKYK üyeleri ise iki konuyu dile getirdi. Hangi seçim sistemi uygulanırsa uygulansın Ak Parti'nin en çok milletvekilini çıkaran parti olacağı görüşünde birleşildi. Ancak "Daha çok milletvekili çıkarmak için sistem değişikliğine gidildi." eleştirisinin gelebileceği belirtildi. Toplantıya katılanlar, "20 milletvekili daha fazla çıkarmak için sistemi değiştirmeye gerek yok. Çok iyi adaylar göstererek de aynı sonuç elde edilir." dedi.

"TÜRKİYE BUNU BİRAZ DAHA TARTIŞSIN"

Bazı isimler de, "Sistem değişikliğini yeterince tartışacak vaktimiz olmadı. Ne getirecek, ne götürecek ve en önemlisi halkın tepkisi ne olacak ölçemedik. Kaybetme kaygımız yok. Tüm sistemler bize yarıyor. Türkiye bunu biraz daha tartışsın." dedi.

"BAŞBAKAN OLARAK KALIN" DİYENLER AZINLIKTA KALDI

Başbakan Erdoğan 5 saatlik MKYK toplantısında cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda da üyelerin görüşlerini sordu. Sadece bir kaç isim Erdoğan'ın Başbakan olarak kalması gerektiğini söyledi. Çoğunluk ise tıpkı diğer istişare toplantılarında olduğu gibi Erdoğan'a "Köşk'e siz çıkın" dedi. Ancak Al Jazeera'ye bilgi veren isimler, Erdoğan'ın bu konuda yorum yapmadığını söyledi. (Kaynak: Al Jazeera)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.