AK Parti'li Kuzu'dan CHP'ye anayasa eleştirisi

AK Parti'li Kuzu'dan CHP'ye anayasa eleştirisi
"Anayasa çalışmalarının yürümeyeceği belliydi. Çünkü CHP hep yan çiziyordu. Belliydi bunların kaçacağı"- "Biz HDP ile oturup anayasa yapamayız, hele şu ortamda"

TBMM (AA) - MELTEM ÖZTÜRK - Eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, yeni anayasa çalışmalarında CHP'yi eleştirerek, "Anayasa çalışmalarının yürümeyeceği belliydi. Çünkü CHP hep yan çiziyordu. Belliydi bunların kaçacağı" dedi.

Kuzu, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Yeniden anayasa masasında bir araya gelebilme umudunun pek görünmediğini ifade eden Kuzu, CHP'nin, üye vermeyebileceğini söyledi. CHP'nin kendi içinde sancılarının bulunduğunu, 7-8 tane CHP olduğunu vurgulayan Kuzu, "Oradan çıkacak bir metni, CHP burada gruba kabul ettiremez. Her telden çalıyor içindekiler. Değişik yerlere yakın, mensup, HDP'ye doğru giden bir CHP ile karşı karşıyayız. Artık ulusalcı, Atatürkçü çizgiden kopmuş bir CHP var. Dolayısıyla grubuna hakim olamaz, oraya da üye veremez. Bendeki izlenim o" diye konuştu.

-"Hep yan çiziyordu"

Kuzu, başkanlık sisteminin gündeme gelmesi gerektiğini savunarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başta gelmez, ortasında, sonunda gelir. Masadan kalkacağına ikna edin karşılıklı olarak, orta yol bulunabilir. Başkanlık modeline geçilmiyorsa belki yarı başkanlık modelinde anlaşabilirler. Bir geçiş süreci en azından olabilir. Bunu savunduğumuzu sağır sultan biliyor. O zaman ilk komisyona da üye verme. Bunun yürümeyeceği belliydi. Çünkü CHP hep yan çiziyordu. Özellikle komisyonun adı konusunda. Darbe yasalarından arınma komisyonu... O başka bir komisyon. Ona gideceksen git, yine kur. Birçok yasada 4 binden fazla madde tespit edildi, bunlar yakında peyder pey gelecek. İstiyorsan bir komisyon da kurulsun onun için. Ama bu spesifik komisyon. Bunu sulandırmanın anlamı yok. İpe un sermek. Belliydi bunların kaçacağı, perşembenin gelişi çarşambadan belli. Ben MKYK toplantısında bunlar bir iki toplantıdan sonra kaçarlar dedim. Çünkü gidişat oraya gidiyor. 'Ne yaparım da kaçarım' Üye verir mi zannetmem. Verirse de yürür mü onu bilemem, şimdiden bir şey demeyeyim. Başka sıkıntı var, MHP, 'CHP'yi de razı edin' diyor. Biz HDP ile oturup anayasa yapamayız, hele şu ortamda."

-"Sanki oraya doğru gidiyor"

Kuzu, AK Parti'nin kendi teklifini getirip getirmeyeceği sorusuna, "Sanki oraya doğru gidiyor. Bizim teklif rötuş yapılabilir, tartışmaya açılabilir, kamuoyu önünde değerlendirilebilir" karşılığını verdi.

CHP'nin daha önce üzerinde mutabık kalınan 60 maddenin değiştirilmesi önerisinin sorulması üzerine Kuzu, bunları gözden geçirmek gerektiğini, o günün şartlarında kabul edildiğini ancak içinde sorunlu maddelerin bulunduğunu belirtti. Kuzu, bu maddelerin gündeme gelmemesini söyleyemeyeceğini ancak işin özünü, sistem sorununu çözemeyeceğini vurguladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.