Akçabelen Şeker Fasulyesi Avrupa Mutfaklarında

Akçabelen Şeker Fasulyesi Avrupa Mutfaklarında
Beyşehir’in Akçabelen Mahallesi'nde coğrafi işaretli Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi’nin ihracatına yönelik ihracatçı firmanın talebi ..

Beyşehir’in Akçabelen Mahallesi'nde coğrafi işaretli Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi’nin ihracatına yönelik ihracatçı firmanın talebi üzerine Konya Tarım İl Müdürlüğü inspektörlerince gerekli kontrol ve denetimler yapıldıktan sonra İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin tarafından düzenlenen Bitki Sağlığı Sertifikası ihracatçı firma yetkilisine teslim edildi. Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Niyazi Emrah çerez, Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Kaya, Akçabelen Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Metin Ünüvar ve üreticilerinde iştirak ettiği belge teslim töreninde konuşan İl Müdürü Ali Ergin, "Konya ilimiz tarıma elverişli arazi miktarı, girişimci ve nitelikli insan kaynağı, uygun ekoloji ve güçlü tarım kültürü, stratejik coğrafi konumu, tarımsal sanayi ve destekçi kurumları ile ''Tarımın Başkenti'' durumundadır. Tarım sektörü, kırsal alanlarda yaşayanların geçimlerini sağladıkları, temel gıda maddeleri üretimini garanti ederek, nüfusun önemli bir kısmına istihdam imkânı ve  sanayi sektörüne ham madde sağlayarak ve ekonomiye döviz kazandırarak ülkenin ekonomik gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır. İhracat içerisinde tarım ve tarıma dayalı sanayi malları büyük bir öneme sahip olduğundan, tarımsal dış ticaret Türkiye için büyük önem arz etmektedir” dedi.

akcabelen-cetmi-seker-fasulyesi-1.jpeg

KONYA ÜRETİMDE 1. SIRADA

Konya’nın kuru fasulye üretimi ile Türkiye'de 1.  sırada olduğuna dikkat çeken Ergin şunları söyledi: “Fasulye üretiminde 2020 yılı TÜİK verilerine göre Konya 62.400 ton kuru fasulye üretimi ile Türkiye'de 1. sıradadır. 2020 yılı ihracat verilerine göre İl Müdürlüğümüzde yaklaşık 245 ton fasulye ihracatı gerçekleştirilmiş olup, ihracata gönderilen tarımsal ürün çeşitliliğinin giderek arttığı ve her geçen gün bir yenisinin eklendiği ilimizde bir ilk yaşanarak coğrafi işaret almış 9 adet tescilli üründen birisi olan Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesinin ihracatı gerçekleştirilmiştir. Akçabelen Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifince temin edilerek gönderilen ürün Avrupa piyasasında beğeni kazanmış ve tekrar talep edilmiş olup İl Müdürlüğümüze Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesini Almanya'ya gönderebilmek için ihracat başvurusu yapılmıştır. İl Müdürlüğümüze bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli İnspektörler tarafından firmaya ait bir depoda 5996 Sayılı Kanun kapsamında yapılan kontrol ve denetimler neticesinde Bitki Sağlık Sertifikası (Phytosanitary Certificate) düzenlenerek ihracat işlemleri tamamlanacaktır. Bu sertifika alıcı ülkenin (Almanya) Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi ile ilgili taleplerinin karşılandığını belgelemektedir.  Beyşehir İlçemiz Akçabelen Mahallesinde araziler küçük ve parçalı olmasına rağmen 1.500 dekar alanda ortalama yıllık 220 tonluk bir üretim gerçekleşmiştir. Akçabelen Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi vasıtasıyla coğrafi işaret tescili alınması ve pazarlama imkânları sağlanması çiftçi örgütlenmesi açısından son derece başarılı bir örnek olmuştur. Beyşehir ilçemiz Akçabelen mahallesinde 100 yıldan fazladır atadan kalma tohumlarla geleneksel tarım yöntemi ile üretimi yapılan Akçabelen (Çetmi) Şeker Fasulyesi coğrafi işaret belgesiyle marka değerini artırarak kalitesini ispatlamış oldu." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.