Akgöl canlanıyor

Akgöl canlanıyor
DSİ 4. Bölge (Konya) Müdürlüğü sınırlarında bulunan Ereğli Akgöl Sazlığı, 2014 yılında başlatılan ve tamamlanan ıslah projesiyle yeniden doğal yaşam alanı haline getirildi.

DSİ 4. Bölge (Konya) Müdürlüğü sınırlarında bulunan Ereğli Akgöl Sazlığı, 2014 yılında başlatılan ve tamamlanan ıslah projesiyle yeniden doğal yaşam alanı haline getirildi.

Ülkenin önemli sulak sahalarından Akgöl, Konya’nın Ereğli ve Karapınar ilçeleriyle, Karaman’ın Ayrancı ilçesi sınırları arasında; sazlık, bataklık, çamur adacıkları ve bunları çevreleyen çayırlar ile çorak düzlük ve steplerden oluşan 6 bin 800 hektarlık bir bölgedir.

prof-dr-lutfi-akca-dsi-genel-muduru-6.jpg

Akgöl, 1992 yılında Kültür Bakanlığı tarafından ‘I. Derecede Doğal Sit Alanı’, 1995 yılında Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğünce ‘Tabiatı Koruma Alanı’ olarak ilan edilmiştir.

Son yıllarda yaşanan kuraklık göl yüzeyini gittikçe küçültmüş, taban suyunun düşmesiyle de çevredeki sazlıklar ve çayırlar kurumaya başlamıştır. Buna bağlı olarak pelikanlar ve diğer bazı kuş türleri sahayı terk etmiştir. Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi ’nin öngördüğü sürdürülebilir entegre su yönetimi anlayışı doğrultusunda ülkenin su varlıklarını koruma ve iyileştirme çalışmalarına ivme kazandıran Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatı üzerine DSİ Bölge Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünce yörede inceleme yapılmış ve Akgöl’ün ıslah edilmesi gerektiğine karar verilmiştir.

1-4-31.jpg

Bu kapsamda, DSİ Bölge Müdürlüğü makinalı çalışma programına alınarak 2014 yılında idari imkânlarla tamamlanan proje ile alanın çevirme göl mevkii kısmına yapılan 6 bin 700 metre uzunluğunda ve 1,65 metre yüksekliğindeki dolgu sedde ile yaklaşık 3 milyon 430 bin m2 lik daimi sulak alan oluşturulmuştur.

prof-dr-lutfi-akca-dsi-genel-muduru-2.jpg

Yapılan çalışmalar sonucunda ve bu yıl kış yağışlarının iyi olmasıyla sazlıklar oluşmaya başladığını ve birçok kuş türünün yeniden eski yuvalarına döndüğünü açıklayan DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi Akca, “ Akgöl eski sulak alan özelliklerine tekrar kavuşturulmuştur. Gölün renkli canlılarından özellikle flamingolar bu yıl erken gelerek adeta bir görsel şölen sunmaya başlamışlardır. Uygulanan proje, Akgöl’ün sulak alan fonksiyonlarını yeniden kazanması ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı güçlendirilmesi için yapılan bir restorasyon projesidir. Ayrıca, proje ile Türkiye’deki diğer benzer alanlara örnek oluşturacak çalışmalar da hedeflenmiştir” dedi.

1-3-28.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum