Halil Özkan

Halil Özkan

AKVARYUMDA OLUŞAN PLANARYALAR’DAN (KURTÇUKLAR) KURTULMA YÖNTEMLERİ

AKVARYUMDA OLUŞAN PLANARYALAR’DAN (KURTÇUKLAR) KURTULMA YÖNTEMLERİ

Planaryalar, (Yassısolucanlar şubesine ait genellikle küçük ve serbest yaşayan üyeleri kapsayan bir sınıftır. Günümüzde karışık bir grup olarak Acoela ve Nemertodermata olarak ayrılmıştır. Hareketleri sillerle sağlanan canlılardır.)  akvaryumlarda ara ara görülürler. Bunun nedeni hobicilerin balıklarım çabuk büyüsün yemlemeyi fazla yapayım düşüncesiyle fazla yemleme yapmasından ötürü oluşan protein ağırlıklı yemlerin dipte birikerek bu Planaryalar denen kurtçukların oluşmasıyla görülen problemdir. Kurtçuklar balıklara zarar vermez. Balıkların da bu kurtçukları yemesinde fayda vardır ama iri balıklar çok itibar etmez, boyutlarından dolayı onları kesmez. Yavrular ve minik balıklar daha çok sever.

Bu oluşan Planaryalar üretilerek canlı yem olarak da zaman zaman kullanılmaktadır, aşırıya kaçmadığı müddetçe oldukça yavru balıkların gelişmesi bakımından faydalıdır.

Fakat oluşma nedenlerine bakarsak, dipteki yem artıkları yüksek boyutlara ulaştığından, akvaryumumuzun su döngüsü bozulacak, bu durumda balıklarımızın sağlığını kötü yönde etkileyecektir.

Kurtçuklardan kurtulmak için öncelikle yemlemeyi normal şekilde yapmak gerekir, Genellikle balıkların kısa sürede tüketeceği ölçüde olması gerekir balıkların yiyemediği yemler akvaryumun dibinde birikir zamanla su döngüsünü bozar bu da toplu zehirlenmelere yol açar.

kurt.jpg

Düzenli bir şekilde su değişimi ve dip çekimi yapılması gerekir.

Balığın cinsine ve akvaryum hacmine uygun miktarda eritilerek kaya tuzu takviyesi gerekir.

Petshoplardan ilaç temini yapılabilir bu sıkıntıdan kurtulmak için ama doğal ve ucuz olması için açıkçası ben ilaç kullanımını pek tavsiye etmiyorum. Kimyasallar akvaryumdaki canlılara zarar verebilir.

Yeterince yem vermek ile düzenli dip çekimi ile kumları temizlemek kısa vadede bu kurtçukların sayısında azalma gösterecek ve nihayetinde bitirecektir. Kısacası en etkili yöntem su değişimidir.

Ayrıca bazı botia türleri piyasada çöpçü ve vatoz balığı olarak bilinen balıklar bu kurtçukları yemektedir. Bu türleri koyarak birazda aç olmaları sağlanırsa kurtçukları daha kısa sürede tüketirler. Öncelikle kumda çok miktarda bulunan Planaryalar, cam üzerine çıkıp su yüzeyine yaklaştıkça sayılarının azalmaya başladığı anlaşılır.

kurt2.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR