Ala-Akansoy ortak basın toplantısı

Ala-Akansoy ortak basın toplantısı
İçişleri Bakanı Ala: (2) - "Nevruz bir bahar şenliğidir, bütün Orta Asya'da, Ortadoğu'da, Türkiye'de herkes çeşitli biçimlerde kutlamaktadır. Onun için biz de her sene bu şenliğin Türkiye'ye yakışır bir biçimde, milletimize yakışır bir biçimde kutlanması

ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Nevruz bir bahar şenliğidir, bütün Orta Asya'da, Ortadoğu'da, Türkiye'de herkes çeşitli biçimlerde kutlamaktadır. Onun için biz de her sene bu şenliğin Türkiye'ye yakışır bir biçimde, milletimize yakışır bir biçimde kutlanması için çeşitli tedbirler alıyoruz" dedi.

Bakan Ala ile KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanı Asım Akansoy, beraberindeki heyetle bakanlık binasında bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Akansoy ile samimi bir görüşme yaptıklarını, Akansoy ve heyetini ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

Türkiye için çok ayrıcalıklı bir konuma sahip olan KKTC'nin ekonomik kalkınma yolunda, turizm ve özellikle eğitim alanında ulaştığı seviyenin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, "Uygulanan projelerle Doğu Akdeniz'de çekim ve cazibe merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen KKTC inşallah uluslararası platformlarda da hak ettiği yeri kısa zamanda alacaktır. İki ülkeye düşen de bu konuda elinden gelen gayreti ortaya koymaktır ve bu konuda elimizden gelen gayreti ortaya koyduğumuzu da herkes bilmektedir. Kıbrıs konusunda ulaşılacak bir çözümün başta Kuzey Kıbrıs ve Doğu Akdeniz olmak üzere geniş bir bölgeye olumlu yansıması olacaktır" diye konuştu.

Ala, şunları söyledi:

"Türkiye'nin 2002'den beri ortaya koyduğu politik anlayışın Türkiye'yi getirdiği nokta, bütün sorunların çözümünde aynı yöntem uygulandığında varacağımız noktanın habercisidir. Bu bakımdan samimiyet, açıklık, şeffaflık ve bütün imkanların seferber edilebileceği bir atmosferin oluşması, bunu beraberce yaptığımızda inanın birçok sorunu fırsata dönüştürürüz, sadece çözmekle kalmayız. Bu konuda hemfikiriz. Özel olarak düzensiz göç, nüfus hizmetleri ve vatandaşlık konularıyla bakanlıklarımızı ilgilendiren diğer konularda işbirliğimizi ilerletme konusundaki kararlılığımızı bir kez daha dile getirdik."

KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanlığı ile yakın çalışmalarını kararlılıkla sürdüreceklerini vurgulayan Bakan Ala, "Birbirimizle samimi, doğrudan diyalog kurma noktasında da mutabakata vardık. KKTC'de yaşayan kardeşlerimize, Türkiye'de yaşayan kardeşlerimize en çok faydayı sağlayacak politikaları üretme konusunda hemfikiriz. Sayın Bakanın şahsında KKTC halkını en kalbi duygularımla selamlıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

- Nevruz tedbirleri

Emniyet Genel Müdürlüğünün yaklaşan Nevruz kutlamalarına ilişkin alınacak tedbirleri içeren genelgesiyle ilgili soru üzerine Bakan Ala, şu açıklamaları yaptı:

"Çok uzun dönemdir Nevruz kutlamalarını yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde de elbette vatandaşlarımız Nevruz'u bir bahar şenliği olarak kutlamak isteyeceklerdir. Böyle kutlamak isteyenlerin yanında oluruz. Nevruz bir bahar şenliğidir, bütün Orta Asya'da, Ortadoğu'da, Türkiye'de herkes çeşitli biçimlerde kutlamaktadır. Onun için biz de her sene bu şenliğin Türkiye'ye yakışır bir biçimde, milletimize yakışır bir biçimde kutlanması için çeşitli tedbirler alıyoruz. Şimdi de gönderilen bu genelge, bu tedbirleri hatırlatmaktan ibarettir, elbette ciddi tedbirlere ihtiyaç vardır."

Bakan Ala, daha önce başka genelgeler de gönderildiğine işaret ederek, "Vatandaşımızın her bir alandaki faaliyetini güvenli bir atmosfer içerisinde yerine getirebilmesi için gerekli önlemleri hatırlatan ve talimata dönüştüren genelgemize ek olarak Nevruz için de genelge gönderdik, hatırlatmada bulunduk, talimatları ilettik. Bu çerçevede Nevruz kutlamaları gerçekleşecektir" dedi.

"Her zaman provokasyon yapmak isteyenler olmuştur, her yerde oluyor, Türkiye'de de olabilir" diyen Bakan Ala, "Bununla mücadele etmenin yolu, provokasyonlara fırsat vermemektir, prim vermemektir ve provokasyon yapılabileceğini dikkate alan önlemleri bihakkın yerine getirmektir. Bunun gayreti içerisinde olacaktır, Türkiye" ifadelerini kullandı.

- Valiler ve emniyet müdürleri kararnamesi

İçişleri Bakanı Efkan Ala, valiler ve emniyet müdürleri kararnamesi ile Ankara Emniyet Müdürlüğüne uzun zamandır asaleten atama yapılmamasına ilişkin soru üzerine, "Arkadaşlar ben kaç ay oldu atanalı zaten. Hükümet kuruldu, şimdi birincisi Ankara Emniyet Müdürlüğünde bir emniyet müdürü var. Tabi o soruşturma prosedürünü biliyorsunuz, onun tamamlanması gerekiyordu, tamamlandı. Kısa zamanda Ankara Emniyet Müdürü asaleten atanacaktır. Şu anda asaleten var ama görevden uzaklaştırılmış durumda biliyorsunuz. Oradaki prosedürel hassasiyeti ya da yöntemleri bilmeyenler bakımından belki sorun oluyor" yanıtını verdi.

Ala, valiler kararnamesiyle ilgili de şu görüşlerini paylaştı:

"Bakanlığımızda benim yapmam gereken değerlendirmeleri tamamlamak üzereyim. Ondan sonra Bakanlar Kurulumuza, Sayın Başbakanımıza, Sayın Cumhurbaşkanımıza sunarak, gerekli kararları alacağız, bu normal prosedürdür. Kabul etmek gerekir ki çok acil, sıcak gelişmelerle uğraşıyoruz. Onun dışında bu konunun, valiler kararnamesinin bir aciliyeti bulunmamaktadır ama elbette dönem dönem valiler kararnamesi geliyor ya da başka birimlerin, müdürlüklerin, idari kademelerin kararnameleri düzenleniyor. Bu da bu çerçevede önümüzdeki günlerde kısa zamanda yapılacaktır. Şu anda bitmek üzere bizim bakanlıkta yaptığımız çalışmalar, henüz nihayete ermiş değil, birkaç gün içinde ereceğini düşünüyorum."

Emniyet müdürleri kararnamesine ilişkin de Bakan Ala, "Daha geniş çaplı bir değerlendirme yaptıktan sonra ne kadarlık bir kararname çıkaracağımıza karar verir, onu da valiler kararnamesinden sonra ele alırız. Yani bu konular normal seyrinde devam ediyor" diye konuştu.

(Bitti)




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.