Almanya 4. çeyrekte yüzde 0,3 büyüdü

Almanya 4. çeyrekte yüzde 0,3 büyüdü
FRANKFURT (AA) - Almanya ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 büyüdü.Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis)...

FRANKFURT (AA) - Almanya ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 büyüdü.

Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) bugün açıkladığı ikinci tahmin verilere göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2015 yılının son çeyreğinde piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 0,3 yükseldi. Daha önce açıklanan öncü veri, ikinci tahmin verisini onayladı.

Avrupa'nın en büyük ekonomisinde ekonomik durum, 2015'te sağlam ve istikrarlı büyümeyle karakterize edildi. Çeyrek bazda ele alındığında, büyümede özellikle yurt içi talep etkili oldu. Kamu nihai tüketim harcamaları yüzde 1 arttı, hane halkı tüketim harcamaları da yüzde 0,2 ile hafif yükseldi. Sermaye oluşumunda da olumlu gelişme gözlendi.

Dış ticaret ise büyümeyi ihracat ve ithalatın bir önceki çeyreğe göre azalmasından dolayı aşağı yönlü etkiledi. Sonuç olarak, dış ticaret dengesi büyümeye yüzde 0,5’lik negatif etki yaptı. Geçen yılın son çeyreğinde yıllık bazda ise düzeltilmemiş GSYH artışı yüzde 2,1 olurken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış yıllık GSYH ise yüzde 1,3 seviyesinde gerçekleşerek ilk tahmin verisini doğruladı.

Yıllık bazda büyümeye katkı çeyreklik bazda olduğu gibi iç talepten geldi. Hane halkı nihai tüketim harcamaları yüzde 1,6, kamu nihai tüketim harcamaları da yüzde 2,7 yükseldi. Bu dönemde dış ticaret dengesi ise büyümeye aritmetik açıdan herhangi bir katkı sağlamadı.

Ayrıca, daha önce 2015 yılı için 14 Ocak’ta açıklanan mevsimsellik ve takvim etkisinden arındırılmış yüzde 1,4 ve arındırılmamış rakamlarla yüzde 1,7’lik büyüme verisi revize edilmedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.