Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Özbekistan'da

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Özbekistan'da
Steinmeier: "Orta Asya siyasi, ekonomik ve güvenlik açısından stratejik öneme sahip bir bölge"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Orta Asya siyasi, ekonomik ve güvenlik açısından stratejik bir öneme sahip bir bölge" dedi.

Frank-Walter Steinmeier, Özbekistan'daki temasları çerçevesinde Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov tarafından kabul edildi. Görüşme sırasında Kerimov, söz konusu ziyaretin, fikir alış verişinde bulunmak için iyi bir fırsat olduğunu, Özbekistan ile Almanya arasında çok yönlü ve daimi ilişkilerin bulunduğunu söyledi.

Steinmeier de, samimi kabul için Kerimov’a teşekkür ederek, Almanya yönetiminin Özbekistan ile karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğini genişletme ve pekiştirmekten yana olduğunu vurguladı. Görüşme sırasında, iki ülke arasındaki işbirliğinin durumu ve perspektifleri ile bölgesel ve uluslararası meseleler ele alındı.

Ülkedeki temasları çerçevesinde ayrıca Başbakan Birinci Yardımcısı ve Maliye Bakanı Rüstem Azimov ile de bir görüşme gerçekleştiren Steinmeier, daha sonra gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Steinmeier, "Orta Asya siyasi, ekonomik ve güvenlik açısından stratejik öneme sahip bir bölge" diyerek, bundan dolayı hem ülkesinin hem de AGİT'in bölgeye ayrıca önem verdiğini ifade etti.

Nüfusu, coğrafi yerleşimi ve ticari yolların kesiştiği bir ülke olmasının Özbekistan'ı Orta Asya bölgesinin kilit ülkesi konumuna getirdiğini kaydeden Steinmeier, bundan dolayı bölgedeki ilk ziyaretini Özbekistan'a yaptığını altını çizdi.

Ülkesinin uzun yıllardan bu yana bölge ülkeleriyle siyasi, ekonomik ve bölge ülkeleri için en tartışmalı konulardan olan su kaynaklarının yönetimi konusunda işbirliği içerisinde olduğunu dile getiren Steinmeier, birkaç yıl önce Avrupa Orta Asya stratejisinin hazırlandığını ve bu stratejinin hayata geçirilmesinden yana olduklarını vurguladı.

Steinmeier, Almanya’nın Çin ve Rusya arasında bulunan ve aralarında Özbekistan’ın da bulunduğu bölge ülkeleriyle ilişkilerin geliştirilmesini istediğini, Özbekistan ve bölgede daha fazla Alman ve Avrupa yatırımlarının bulunmasından yana olduklarını söyledi.

Pakistan’daki terör olaylarının, bu sorunun tüm ülkelerin ortak sorunu olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu dile getirin Steinmeier, Almanya'nın AGİT Dönem Başkanlığı çerçevesinde 31 Mayıs-1 Haziran tarihleri arasında radikalizmin önlenmesi konusunun ele alınacağı bir konferans düzenlenmesinin planlandığını kaydetti.

Yarın ülkenin tarihi Semerkant kentinde incelemelerde bulunacak Steinmeier, daha sonra bölge ülkeleri gezisi çerçevesinde Kırgızistan ve Tacikistan'ı ziyaret edecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.