Alo Fetva Hattı bu yıl da nöbette! En çok hangi soru soruldu?

Alo Fetva Hattı bu yıl da nöbette! En çok hangi soru soruldu?
‘Alo Fetva’ hattına Ramazan’da gelen soru sayısının artması ve ilginin yoğun olması sebebiyle Konya İl Müftülüğü hattın Ramazan boyunca nöbet gününü yediye çıkardı. Konya İl Müftü Yardımcısı Mustafa Şimşek, yoğunluk hakkında açıklamalarda bulundu

‘Alo Fetva’ hattına Ramazan’da gelen soru sayısının artması ve ilginin yoğun olması sebebiyle Konya İl Müftülüğü hattın Ramazan boyunca nöbet gününü yediye çıkardı. Konya İl Müftü Yardımcısı Mustafa Şimşek, her bir görevlinin günde ortalama 100 civarı soru ile karşılaşıp vatandaşlara yardımcı olduklarını açıkladı.

Alo Fetva Hattı’na olan yoğun ilgi hakkında Pusula Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Konya İl Müftü Yardımcısı Mustafa Şimşek, “Ramazan’ın dışındaki zamanlarda bir günde gelen soru sayısı Türkiye genelinde 2000 - 3500 arasında değişiyor. Ramazanda bu sayı günde 4-5 bine kadar çıkıyor. Bu yıl soru sayısının daha da artacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

ALO FETVA HATTI’NA YOĞUN İLGİ!

‘Alo Fetva’ hattına Ramazan’da gelen soru sayısının artması ve ilginin yoğun olması sebebiyle Pazar günleri de dahil haftanın yedi günü çalıştıklarını ifade eden Müftü Yardımcısı Mustafa Şimşek, “Cevapsız hiçbir çağrının kalmaması için ülke genelinde uygulamaya konulan çağrı merkezi, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun rehberlik ve koordinesinde il müftülükleri bünyesinde oluşturulan dini soruları cevaplandırma merkezleri aracılığı ile yürütülüyor. Bu merkezlerde dini soruları cevaplandırabilecek nitelikli personel görevlendiriliyor. Özellikle ramazanda aralıksız bir cevaplama çalışma yapılıyor. Bu sebeple hatlardaki yoğunluk çok ciddi bir yekun oluşturuyor. Fetvâ hattına ve kurumumuza ilgi ve güven çok iyi. Ramazan ayı haricinde haftanın 6 günü hizmet vermektedir. Ramazan ayında pazar günleri de dâhil olup 09.00 - 22.00 saat aralığında çalışmaktadır” şeklinde konuştu.

alo-fetva-2.jpeg

‘GÜNDEME GÖRE KONULAR

VE SORU SAYISILARI DEĞİŞİYOR’

Gündeme göre soru konusu ve sayısının değiştiğini dile getiren Mustafa Şimşek, “Alo Fetva Hattı’na müftülüklerimizdeki görevli vaizler marifetiyle vatandaşlarımızdan gelen sorular cevaplanmakta olup, kronolojik takvime ve gündeme göre soruların konusu ve sayısı değişmektedir. Örneğin; Ramazan ayında oruç, zekât, fitre, fidye vb. soruları; kurban bayramı öncesinde de bu ibadete yönelik sorular gelmektedir. Deprem vb. afetler ile ilgili sorular da gelişen olay ve hadiseler kaynaklıdır. Teknolojik - dijital ve sosyal medya içerikli sorular, ekonomi içerikli borsa, kripto para, katılım bankaları, promosyon parası vb. sorular ile ailevi sorunlara yönelik sorular ise yılın her gününde Alo 190 Fetva Hattına yansıyabilmektedir” açıklamalarında bulundu.

alo-fetva-1.jpeg

‘ZEKÂT, FİDYE VE FİTRE

HAKKINDA ÇOK SORU GELİYOR’

Ramazan ayında hatta sorulan soru sayısında artış yaşandığının altını çizen Şimşek, “Ramazan’ın dışındaki zamanlarda bir günde gelen soru sayısı Türkiye genelinde 2000 - 3500 arasında değişiyor. Ramazanda bu sayı günde 4-5 bine kadar çıkıyor. Bu yıl soru sayısının daha da artacağını düşünüyoruz. Ramazan’da nelerin orucu bozup bozmadığıyla ilgili soruların yanı sıra zekat, fitre, fidyeyle ilgili sorular çok geliyor. Fitre ile Fidye de karıştırılmakta ve bu konularda oldukça yoğun soru gelmektedir. Diğer aylarda ise âilevi meseleler (nikâh, talâk, haklar- görevler, vb) ile miras, borçlanma, alacak verecek konularında daha çok sorular geliyor. Ramazan dışındaki günlerde dönem dönem değişmekle birlikte her bir görevlimiz nöbet süresi içerisinde günde ortalama 100 soru yanıtlanmaktadır. Alo 190 Fetva hattında görevlendirilen vaizlerimiz için gündüz ve akşam olmak üzere nöbet planlaması yapılmaktadır. Erkekler için ayrı nöbet programı, kadınlar için ayrı nöbet programı düzenlenmekte ve her nöbet zamanında ikişer vaiz görevlendirilmektedir. Görevlilerimiz gelen soruları cevaplamak suretiyle vatandaşlarımızı dini konularda bilgilendirmektedir. Ayrıca hatlardaki danışanlarla ilgili bilgi gizliliği esası, danışanlarımızın güvenli bir şekilde sorularını paylaşmalarına imkan tanımaktadır” ifadelerini kullandı.

il-muftu-yardimcisi-mustafa-simsek.jpeg

‘PSİKOLOJİK SORUNLARINI

ANLATMAK İÇİN ARAYANLAR VAR’

Geçtiğimiz yıl Alo Fetva Hattı’ın 1.5 milyon çağrıya yanıt verdiğinin altını çizen Şimşek, “Din İşleri Yüksek Kurulu Alo 190 Fetva hattına her gün hangi ilden kaç soru geldiği ile ilgili istatistiklere ulaşabiliyor. Her geçen gün vatandaşlarımızın Alo 190 Fetva hattında olan ilgileri artmaktadır. Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 1 yılda 1,5 milyon çağrıya cevap verilmiştir. Vatandaşlarımız Alo Fetva Hattını dini konularda fetva bilgisi almak yerine herhangi bir konuda fikir danışmak maksadıyla da aramaktadırlar. Psikolojik sorunlarını anlatmak maksadıyla da arayanlara rastlayabiliyoruz” dedi. • Tülay Gizem Başar

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.