Amasya üretiyor Konya tüketiyor
Türkiye’de kuru çiçek bamya üretiminin merkez üssü konumunda bulunan Amasya’da yetiştirilen, çiçekten tomurcuğa yeni geçtikten sonra özenle toplanıp aynı özen ve ihtimamla kurutulan bamya en büyük pazarını Konya’da buluyor.
Konya’nın geleneksel lezzetlerinden olan kuru bamya çorbasının evlerdeki tüketiminin yanında düğünlerde ikram edilen geleneksel Konya pilavının da vazgeçilmez bir parçası olması, Konya’nın kuru bamya tüketiminin çok yüksek seviyelerde olmasını tetikliyor.

FİYATI 800 LİRA İLE BİN LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR
Ekimi, üretimi, toplanması ve kurutulması oldukça zahmetli olan kuru bamyanın fiyatı da zahmetine karşılık gelecek düzeyde yüksek. Konya’da bir kilogram kuru bamya 800 lira ile bin lira arasında satılıyor. Fiyatı ne kadar yüksek olsa da bu güzel lezzetten vazgeçmeyen Konyalılar, kuru bamya çorbasını beğenerek tüketiyor.

KİLO KİLO DEĞİL GRAM GRAM SATILIYOR
Kuru bamya fiyatları arttığı ölçüde satışında azalma olduğunu ancak bu lezzetten vazgeçilmediğini söyleyen esnaflar, önceden kilo kilo alınan kuru bamyanın şimdilerde gram gram alındığını, 100 gramlık paketler halindeki kuru bamyanın 100 liraya satıldığını, 100 gram kuru bamyadan 5-7 kişilik bamya çorbası çıktığını söylüyor.

AMASYA, KONYA KADAR TÜKETMİYOR
Konya’nın dillere destan olan geleneklerinden olan düğün pilavlarının da vazgeçilmezleri arasında olan bamyanın Amasya’da üretiliyor olmasına karşılık daha çok Konya’da tüketildiğine işaret eden bir gıda firmasının sorumlusu Orhan Uğurluabacı, “Bamya, Amasya'da yetişiyor fakat Amasya halkı bu kadar tüketmiyor. Biz Konyalılar bu lezzete sahip çıktık. Konya halkı bamyayı düğün pilavlarında çok sever. Fiyatı adeta altınla yarışıyor. Bir lokantada bamya çorbası içelim derseniz 200-250 lira, kilosu ise 800 lira ile bin lira arasında değişiyor. Fiyatı yüksek olmasına rağmen Konya halkı bu lezzete hâlâ sahip çıkıyor ve tüketiyor. Satışlarımız gayet iyi, müşteri de esnaf da memnun" ifadelerini kullandı..
BİR DÜĞÜNDE 5 İLA 10 KİLO ARASINDA BAMYA TÜKETİLİYOR
Konya düğünlerinin klasiği haline gelen geleneksel Konya pilavının maliyetlerine etki eden en önemli unsurlardan birinin de bamya olduğuna işaret eden Orhan Uğurluabacı, “Bir düğünde davetli olan kişi sayısına göre değişmekle birlikte ortalama 5-10 kilogram arasında bamya tüketiliyor. Bu da 4 bin lira ile bin lira arasında bir rakama tekabül ediyor. Dolayısıyla düğün sofralarının vazgeçilmezi olan bamya düğün yemeklerinin maliyetlerinde de önemli bir etken olarak dikkat çekiyor” dedi.

ÜRETİMİNİ AMASYALI TÜKETİMİNİ KONYALI YAPIYOR
Uğurluabacı, bamyanın Amasya'da yetişip güneşli havada kurutulduğunu belirterek, "Bin bir emek ve zahmetle ekilip, üretimi gerçekleştirilen daha sonra kurutulan bamya, Konya'nın yolunu tutuyor. Konya'da sofralarda yer alıyor. Bir kere bahçemize ektik, yapalım edelim dedik. Mazottan işçilikten kar edelim dedik ama çok zahmetli. Her gün toplanması gerekiyor, ilgilenmek gerek. O yüzden yapacak pek fazla bir şey yok. Amasya'dan gelecek, sofralarımızda yer alacak, Konyalı hemşerilerimiz afiyetle tüketecek" ifadelerini kullandı.

HEM FAYDALI HEM LEZZETLİ
Kuru bamyadan yapılan çorbanın lezzetinin yanında işin uzmanları tarafından kanıtlanmış sağlık açısından faydalı yönleriyle de dikkat çektiğini dile getiren Uğurluabacı, “Kuru bamya çorbası, biraz mayhoş lezzete sahiptir. Her şeyden önce sindirime büyük faydasının olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış, faydalı bir besindir. Ayrıca tansiyonu dengelediği, birçok kanser türüne karşı etkili bir savaşçı olduğu, içinde bulundurduğu vitaminler sayesinde vücut direncini artırdığı da bilinmektedir. Ayrıca kilo vermek isteyenler için de hem besleyici hem de sindirim sistemini daha hızlı çalıştıran özelliği ile kıymetli bir besindir. Bu yönünü bilende sadece kilo vermek için bile bamya almaya geliyor” dedi.

FİYATI YENİ SEZONDA DAHA DA ARTACAK
Kurutulmuş çiçek bamyanın fiyatının yüksek olmasının en büyük nedeninin zahmetli bir üretim süreci ve işçilik maliyetleri olduğuna dikkat çeken Orhan Uğurluabacı, “Şimdilerde 800 ile bin lira arasında satın alabildiğiniz kuru bamyanın fiyatının yeni sezonda daha yüksek olacağını öngörebiliyoruz. Enflasyon, işçilik ve yakıt maliyetlerinin artması soframızdaki bu önemli lezzetin fiyatının da yüksek olacağına işaret ediyor. Açık söylemek gerekirse maliyetleri göz önünde bulundurarak yeni mahsulün çıktığı dönemde kuru bamya fiyatlarının kilogramda en az bin 500 lirayı görebileceğini düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Güncel gelişmelerden anında haberdar olmak için aşağıdaki linki tıklayarak WhatsApp grubumuza dahil olabilirsiniz https://chat.whatsapp.com/EMhe2A1A0esChU9ySiRiYR
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.