AMATEM'le hayata tutundu

AMATEM'le hayata tutundu
Madde bağımlılığından AMATEM'de gördüğü tedavi ve azmiyle kurtulan 23 yaşındaki genç, yarım bıraktığı üniversite eğitimini tamamlamaya odaklandı- B.A.:"Ayda yaklaşık bin lirayı madde satın almaya harcıyordum"- "Sevgililer Günü'nü ilk kez değer verdiğim kı

ANKARA (AA) - S.AHMET AYTAÇ - Madde bağımlığından, Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezinde (AMATEM) gördüğü terapi ve tedaviyle kurtulan genç, yarım bıraktığı üniversite eğitimini tamamlamaya odaklandı.

23 yaşındaki B.A. uyuşturucu madde kullanmaya nasıl başladığını, bağımlılıktan kurtulmak için neler yaptığını ve hayatındaki değişiklikleri, AA muhabirine anlattı.

Ankara'da 1993'te doğan B.A, 19 yaşındayken esrara, 21 yaşındayken de eroine başladığını belirtti. B.A. bazı psikolojik sıkıntıları nedeniyle "bir umut ve kurtuluş" olarak bulaştığı bu illetin girdabına girdikten sonra da kurtulmanın çok zor olduğunu belirtti.

- "Kesinlikle hiç bir sıkıntıyı gidermiyor"

Üniversite öğrencisi olan B.A. kötü çevre ve arkadaş sebebiyle uyuşturucu maddeyle tanıştığını, bağımlılığın kendisini, ailesinden ve çevresinden uzaklaştırdığını, sıkıntılarını hafifletmek yerine artırdığını söyledi. Bu süreçte ağrılarının çoğaldığını, çıkmaz sokakta olduğunu anlayarak madde kullanmayı bırakmaya karar verdiğini ifade eden B.A, "Aylık yaklaşık bin lirayı madde satın almaya harcıyordum" dedi.

Uyuşturucudan kurtulma kararını almasındaki en büyük nedenin kendisine verdiği maddi ve manevi zararlar olduğunu dile getiren B.A. "Bu zararları da düşünerek uzun süre gizli saklı yaptığım şeyi ailemle paylaştım ve bu beladan kurtulmak istediğimi onlara söyledim. Sağolsunlar ailem bana çok destek oldu. Her konuda arkamda durdu. Bu illeti bırakmamdaki en büyük neden ailemin bana verdiği destektir" dedi.

- "Terapilere devam ediyorum"

Kararından sonra ailesinin hemen tedavi olması için girişimlerde bulunduğunu ve AMATEM'e başvurduğunu ifade eden B.A. yaşadıklarını şöyle anlattı:

"AMATEM'de yaklaşık 6-7 aylık bir terapi ve tedavi sürecinden sonra kendi iradem ve ailemin de büyük desteğiyle madde kullanmayı bıraktım. Kendimi çok iyi hissetmeye başladım. Kendimi iyi hissetmeme rağmen terapilerime ve aylık kontrollerime de devam ediyorum. Hastalığım tamamen geçmiş olmasına rağmen halen AMATEM'le ilişkimi kesmedim."

- "14 Şubat'ı kız arkadaşımla kutlayacağım"

Tedavi sürecinde ilaçlardan çok, yönlendirici ve bilgilendirici terapilerin daha faydalı olduğunu düşündüğünü aktaran B.A. "Maddeyi bıraktıktan sonra hayatın ve yaşamın farkına vardım. Arkadaşlar edindim, hatta yeni bir kız arkadaşım var. Gelecekle ilgili pozitif planlar yapabiliyorum. Sevgililer Günü'nü ilk kez değer verdiğim kız arkadaşımla kutlayacağım. Madde kullanırken yaşayan ölüymüşüm" diye konuştu.

B.A. en büyük hedefinin yarım bıraktığı için uzayan üniversite eğitimini tamamlamak ve hayata tekrar atılmak olduğunu söyledi.

Kendisi gibi sıkıntılar yaşayan ve madde bağımlılığından kurtulmak isteyenlere de çağrı yapan B.A. "Madde bağımlılığı bırakılmayacak bir şey değildir. Yeter ki samimi bir şekilde kurtulmak isteyin. Profesyonel destek ve terapi almadan bırakmak çok kolay değil ama hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayın. Aileler de çocuklarına destek olup yalnız bırakmasınlar. Ayrıca vatandaşlar da madde kullananları dışlayıp ötekileştirmesinler ve onlara sahip çıksınlar. Devlet de bu madde satıcılarını daha sık denetlesin ve caydırıcı cezaları arttırsın. Genç nesillerin harap olmalarını engellesin" dedi.

- AMATEM'e başvuru süreci

AMATEM’de gönüllü başvuranlara hizmet sunuluyor. Bu nedenle polikliniklere başvuru sırasında kişilerin kendi isteğiyle tedaviye karar verdiğini bildirmesi gerekiyor. İlk muayeneden sonra hastanın durumuna göre ayaktan veya yatarak tedavi planlanıyor. Acil yatış kararı verilen hastalar sıra beklemeksizin muayene sonrası hemen tedaviye alınıyor. Acil olmayan ancak tedavi için uygun görülen hastaların yatışı için randevu veriliyor.

- Tedavi nasıl uygulanıyor?

Tedavinin ilk aşamasında alkol veya madde kullanımının kesilmesine bağlı olan "yoksunluk bulguları" ilaçla tedavi ediliyor. Daha sonra ise alkol veya maddeye tekrar başlamamaya yönelik "psikoterapi programı" uygulanıyor. Psikoterapi programı, hastanede yatarak 28 günde tamamlanıyor. Ayrıca ayaktan da psikoterapi programı bulunuyor. Genel olarak bilişsel-davranışcı terapi, psikodrama ve etkileşim grupları şeklinde sürdürülen psikoterapi seanslarına ek olarak bilinçlendirme amaçlı toplantılar yapılıyor.

AMATEM'lerde, hastaların yakınlarına yönelik aile toplantıları da düzenleniyor. Sabah yürüyüşleri, "günaydın" toplantıları, sosyal aktiviteler, bireysel görüşmeler ve gevşeme egzersizleri, tedavi programı içinde önemli yer tutuyor. Psikoterapi programları süresince de gerekirse ilaç tedavilerine devam edilebiliyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.