Anayasa değişikliği teklifi Genel Kurulda

Anayasa değişikliği teklifi Genel Kurulda
Başbakan Yıldırım, teklifin birinci maddesinin görüşmeleri sırasında Genel Kurula geldi- HDP İstanbul Milletvekili Doğan:- "6 milyon oy almış siyasi partinin insanlarını demokratik mücadele alanından silmek için ne gerekiyorsa yapılmaya çalışılıyor. HDP T

TBMM (AA) -TBMM Genel Kurulunda anayasa değişiklik teklifinin 1. turunda birinci madde üzerindeki görüşmeler yapılıyor. Başbakan Binali Yıldırım, birinci maddenin görüşmeleri sırasında Genel Kurula geldi.

Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, birinci madde üzerinde komisyon adına söz aldı.

Petek, yargının tarafsızlığının bağımsızlık kadar önemli olduğuna işaret ederek, anayasada buna ilişkin bir düzenlemenin yer almasının gerekliliğini vurguladı.

Hakimlerin hiçbir davaya ön yargı ile bakmamasının, insana sadece insan olduğu için değer vererek, doğuştan gelen hakların hukuk içinde korunmasına göre hareket etmesine değinen Petek, değişikliğin önemli bir açığı gidereceğini belirtti.

- "Yenikapı ruhu çok sürmedi"

HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan da birinci madde üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, cumhuriyetin büyüklüklerinden birinin sıradan Anadolu çocuklarının cumhurbaşkanı, başbakan olmasına imkan vermesi olduğunu kaydetti.

Anayasa değişikliklerinin çok hassas ele alınması ve dikkatle yapılması gerektiğini vurgulayan Doğan, "Getirilecek her anayasa değişikliğinde hassasiyet gösterilecek konu, bu cumhuriyetin daha derinleştirilmesi konusudur. Umarım Sayın Binali Yıldırım son başbakan olmaz." ifadelerini kullandı.

Partisinin 7 Haziran seçimlerinden sonra zulme ve siyasi saldırılara uğradığını ileri süren Doğan, "HDP'yi dışladınız, üç siyasi partiyle Türkiye'deki birlik ve beraberliği tesis etme inancıyla Yenikapı ruhuna gittiniz. Yenikapı ruhu çok sürmedi. Çok sürmemesindeki gerçek şuydu, Yenikapı ruhu Türkiye'nin tümünü kucaklayan bir anlayış değildi. Kalabalıkların fazla olması onun içeriğinin Türkiye'yi kapsadığı anlamına gelmez." diye konuştu.

Merkez medyanın HDP'ye yönelik bir ambargo uyguladığını da iddia eden Doğan, maksatlı şekilde terörle yan yana gösterilmeye çalışıldıklarını ifade etti.

HDP'nin eş genel başkanlarının, bazı milletvekili ve parti yöneticilerinin tutuklu olduğunu anımsatan Doğan, arkadaşlarının da diğer milletvekilleriyle aynı haklara sahip olmalarına rağmen, hukuksuz şekilde tutuklandıklarını ve yasama faaliyetlerine katılamadıklarını belirtti.

Bütün yetkilerin merkeze toplandığı bir sistemde demokrasiden söz edilemeyeceğini anlatan Doğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"6 milyon oy almış siyasi partinin insanlarını demokratik mücadele alanından silmek için ne gerekiyorsa yapılmaya çalışılıyor. HDP Türkiye için bir şanstır. Demokratik yönetim şanstır. Bu şansı, doğru kullandırma konusunda elinizden geleni yapacağınıza inanıyorum. Bu anayasa demokrasi getirmiyor. Çare şudur, daha barışa son kullanma tarihi getirilmedi. Bütün bu yaptıklarına rağmen barıştan ve demokrasiden vazgeçmeyeceğiz. Demokrasinin güçlenmesi konusundaki inancımıza sığmayan bu anayasa değişikliğine de oy vermeyi düşünmediğimi belirtmek istiyorum."

- "Milletimizin ağrıyan başına şifa olalım istiyoruz"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da grubuna adına konuşmasında, Türkiye'nin beka düzeyinde risk ve tehditlerle karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.

Türk milletinin bağımsızlığını ve kardeşliğini bozmaya çalışanlara yönelik kararlı mücadalesine sürdüreceğini belirten Kalaycı, şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin beka mücadelesi verdiği bu günlerde ülke yönetiminin, yasalara ve anayasaya uygun olmaması geleceğimiz açısından çok mahsurlu, çok tehlikelidir. MHP olarak hükümet sistemi üzerindeki tartışmaların son bulmasını, fiili durumun sonlandırılarak devlet ve toplum hayatını tesiri altına alan hukuksuzluğun ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Milletimizin ağrıyan başına şifa olalım istiyoruz. Ve yaklaşan tehlikeleri hissedip, şimdiden öngörüyoruz. 15 Temmuz'dan sonra bambaşka bir Türkiye vardır. Ağa girdikten sonra aklı başına gelen balık gibi olmayalım. İş işten geçtikten sonra ah vah etmeyelim. Bugünden Türkiye'nin önünü açalım. Bizim anayasaya bakışımızda herhangi bir değişiklik yoktur. Dün ne söylediysek bugün de aynı çizgideyiz."

Kalaycı'nın ardından CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan grubu adına söz aldı.

Tezcan'ın konuşması sırasında AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım da Genel Kurul Salonu'na geldi. Tezcan, Başbakan Yıldırım'ı "Hoşgeldiniz Sayın Başbakan" diyerek, karşıladı.

Başbakan Yıldırım, kendisine ayrılan bölüm yerine, arka sıralarda yer alan milletvekilleriyle oturdu.

Teklifin birinci maddesi üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.