‘Anılar’ sergisi açıldı

‘Anılar’ sergisi açıldı
Osmanlı saray sanatı olan tezhip sanatını ‘Anılar’ ismini verdiği sergi ile Hazreti Mevlana’nın manevi tasarrufunun her noktasında hissedildiği Konya’da buluşturan Esra Bora, sergi açılış öncesinde bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi.

Osmanlı saray sanatı olan tezhip sanatını ‘Anılar’ ismini verdiği sergi ile Hazreti Mevlana’nın manevi tasarrufunun her noktasında hissedildiği Konya’da buluşturan Esra Bora, sergi açılış öncesinde bilgi vermek amacıyla basın toplantısı düzenledi. Dedeman Otel’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bora, ‘Anılar’ isimli tezhip sergisinin 10-19 Haziran tarihleri arasında Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacağını ifade ederek, “Tezhip, el yazmalarının altınla bezendiği bir ‘Osmanlı saray sanatıdır. Arapça altınlamak anlamına gelir. Her ne kadar altın sözcüğünden gelse de tezhip sanatında altının yanı sıra boyalar da kullanılır. El yazması Kur’an-ı Kerim’i, levhaları bezeme amacıyla ortaya çıkan sanatı icra eden kadınlara ‘müzehhibe’, erkeklere ‘müzehhip’ denir. Tezhip sanatının kökeni Uygurlar’a dayanır, oradan Anadolu beylikleri, Selçuklu ve Osmanlı’ya gelir. Fatih Sultan Mehmed döneminde diğer sanatlar gibi yükselişe geçmiş, ilk nakkaşhane kurulmuştur. Bu dönemde ‘Baba Nakkaş’ muhteşem eserler vermiştir. Son derece kuralcı olan bu sanata aslında ‘ruhani hendese’ demek çok isabetlidir. Sanatın okulu, kuralları olsa da teorik bilgi sanatçı için asla yeterli değildir. Ölçüyü kaçırmadan kuralları esnetmek, tavır koyarak kendini ifade etmektir bence sanat. Hele bir de beğeni alırsa değeri artar” dedi.

HİLYE-İ ŞERİF’TEN İKİ ÖRNEK

10-19 Haziran tarihleri arasında sergileyeceği eserler ile ilgili bilgilendirmede bulunan Bora, “Sergimde klasik tezhip örneklerini, stilize çalışmalarımı ve tezhip sanatının başyapıtı Hilye-i Şerif’ten iki örnek bulabilirsiniz. Konya sonsuz tarihi, coğrafyası ve mozaiğiyle beni hep etkiledi. Sergimde de sanatseverlerle buluşmak beni çok mutlu edecek. Sanat umudu yeşertir, hayata anlam karar. Güzelliklerin çoğalması dileğiyle” diye konuştu. (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.