Antalya Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon Toplantısı

Antalya Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon Toplantısı
Antalya Valisi Türker:- "Geçmiş yıllarda orman yangını başına zarar gören alan 20 hektar iken, alınan tedbirlerle bu rakam 4 hektara kadar düşürülmüştür"- Antalya Orman Bölge Müdürü Türk:- "Yangınlar daha çok mayıs ile ekim arasında vuku bulmaktadır. En ç

ANTALYA (AA) - Antalya Valisi Muammer Türker, Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadele konusunda çok başarılı bir çalışma yürütüldüğünü belirterek "Geçmiş yıllarda orman yangını başına düşen alan 20 hektar iken, alınan tedbirlerle bu rakam 4 hektara kadar düşürülmüştür." dedi.

İl Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon Kararları Toplantısı, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Vali Türker, Türkiye'nin Akdeniz iklim kuşağında bulunduğunu ve bu kuşakta orman yangınlarının çok yaygın olduğunu söyledi. Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkelerde yılda yaklaşık 550 bin hektar arazinin orman yangınlarına maruz kaldığını ifade eden Türker, Türkiye'de de yılda ortalama 12 bin hektarlık alanın orman yangınlarından zarar gördüğünü bildirdi.

Sadece orman yangınlarının söndürülmesi için yılda 1 milyar dolardan fazla para harcandığını belirten Türker, "Ormanların rehabilitasyonu, yeniden ağaçlandırılması gibi konular için de harcanan paralar ulusal ekonomilere ciddi bir yük oluşturuyor." diye konuştu.

Türker, bazen orman yangınlarının o bölgede yerleşim yerlerini, insan ve canlıların hayatını da tehlikeye attığını, iklim değişikliklerine yol açtığını vurguladı. Türkiye'de orman yangınlarıyla mücadele konusunda çok başarılı bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Türker, "Geçmiş yıllarda orman yangın başına düşen alan 20 hektar iken, alınan tedbirlerle bu rakam 4 hektara kadar düşürülmüştür." dedi.

Vali Türker, orman yangınlarının önemli bölümünün insanlardan kaynaklandığını, bu nedenle orman köylülerinin, vatandaşların ve çocukların eğitiminin çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

- "Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde 20'si Antalya'da"

Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk de Türkiye'nin 22 milyon 352 bin 935 hektar alan orman varlığı bulunduğunu, bunun yüzde 5,1'inin Antalya'da olduğunu ifade etti.

Antalya'nın yüzde 56'sının orman olduğunu belirten Türk, gerek turizm kenti olması dolayısıyla gerekse insan ve diğer canlıların korunması için orman yangınlarıyla mücadeleye büyük önem verdiklerini bildirdi.

Antalya'da 1 milyon 146 bin 62 hektar orman alanı bulunduğunu kaydeden Türk, "Akdeniz iklim kuşağında yer aldığımız için ağırlıklı ağaç türümüz kızılçam. Antalya'daki ormanların yaklaşık 800 bin hektarı kızılçamdan oluşuyor. Kızılçamın olduğu yerde orman yangını görülmesi kaçınılmaz." diye konuştu.

Son 50 yılda Türkiye'de 79 bin 150 yangın meydana geldiğini, bu yangınların 9 bin 14'ünün Antalya'da olduğunu ifade eden Türk, Türkiye'deki orman yangınlarının yüzde 20'sinin Antalya'da gerçekleştiğini bildirdi.

Antalya'da geçen yıl 189 orman yangını çıktığını söyleyen Türk, bu yangınlarda 196 hektar alanın zarar gördüğünü kaydetti.

- Mayıs-ekim arasına dikkat

Orman yangınlarının en fazla mayıs-ekim arasında vuku bulduğunu, bu dönemde ağustosun çok kritik bir ay olduğunu anlatan Türk, "Tabiri caizse bu ayda uykularımız kaçıyor." dedi.

Türk, saat olarak ise orman yangınlarının en çok 10.00-16.00 arasında çıktığını bildirdi.

Bölge müdürlüğünün ilk müdahale süresini 15 dakikaya kadar indirmeye çalıştığını ifade eden Türk, şöyle konuştu:

"Gerek anayasamızın gerekse Orman Kanunumuzun bize yüklemiş olduğu sorumluluk nedeniyle yanan alanlar kesinlikle ve kesinlikle yıl içinde ağaçlandırılmaktadır. Yani bir metrekaresi bile kimsenin uhdesine geçmemektedir. Toplumumuzda yanlış bir algı var. Yanıyor 'Şu olacak, bu olacak.' şeklinde. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değildir."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.