ASEAN'a üye beş ülke hava kirliliğini masaya yatırdı

ASEAN'a üye beş ülke hava kirliliğini masaya yatırdı
Singapur, Malezya, Endonezya, Tayland ve Brunei, hava kirliliğiyle mücadele için ortak çalışma yapacak

CAKARTA (AA) - Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği'ne (ASEAN) üye ülkelerden beşinin çevre bakanları, geçen yıl yaşanan yoğun hava kirliliğinin etkilerini ele almak için Singapur'da bir araya geldi.

Channelnewsasia adlı internet sitesinde yer alan habere göre, Singapur Çevre ve Su Kaynakları Bakanı Zulkifli Masagos, toplantıda yaptığı konuşmada, "Toplantıya, Singapur'un yanı sıra Brunei Sultanlığı, Endonezya, Malezya ve Tayland'dan çevre bakanları katıldı. Toplantıda geçen yıl orman yangınları nedeniyle meydana gelen hava kirliliğinin ekonomilerimiz üzerindeki etkisini ele aldık." ifadelerini kullandı.

Katılımcı ülkelerin konuyla ilgili bilgi paylaşımına devam edeceğini belirten Masagos, "Hava kirliliği ve orman yangınlarıyla mücadelede ortak çalışma kararı aldık. Bunların önüne geçmek için beş ülke arasında bilgi alışverişi devam edecek." dedi.

Toplantıda, ASEAN tarafından kurulan Hava Kirliliğini İzleme Komitesi'nin, geçen yıl aylarca devam eden orman yangınları ve hava kirliliğiyle ilgili araştırma yapmasına karar verildi. Komite, ülkelerin yaşadığı maddi zararları da hesaplayacak.

Geçen yıl Endonezya, Kalimantan ve Sumatra eyaletlerinde yaklaşık 4 ay boyunca söndürülemeyen yangınlar nedeniyle Singapur, Malezya, Japonya ve Rusya'dan yardım talebinde bulunmuştu. Rusya'nın gönderdiği iki yangın söndürme uçağı dahil yaklaşık 25 bin kişilik ekip bölgede çalışmalar yapmıştı. Dumandan, komşu ülkeler Singapur, Malezya ve Tayland da yoğun şekilde etkilenmişti.

Çevre örgütleri, orman yangınlarının 1990’lı yılların sonundan itibaren her yıl aynı dönemde çıkmasının rastlantı olmadığını, palmiye yağı şirketlerinin, verimi azalan ağaçları, makinelerle temizleme maliyetinden kaçmak için yaktıklarını iddia ediyor.

Bu arada çıkan yangınlarda şu ana kadar Sumatra'da 52 bin hektar, Kalimantan'da ise 138 bin hektar ormanlık alanın kül olduğu açıklandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.