Asırlık değirmenin çarkları 250 yıldır durmadı

Asırlık değirmenin çarkları 250 yıldır durmadı
Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesinde 2,5 asırlık su değirmeninde, teknolojik gelişmelere rağmen mısır ve buğday öğütülmeye devam ediliyor - Değirmen sahibi Değirmenci:-"Değirmenimiz yılın 12 ayı da çalışıyor. Değirmene getirilen buğday ve mısırları her gün

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Pınarhisar ilçesine bağlı Kaynarca beldesindeki su değirmenin çarkları, teknolojik gelişmelere rağmen 250 yıldır dönüyor.

Trakya'nın ayakta kalan tek su değirmeninde, bölge halkının mısır ve buğdayı öğütülüyor.

Nesiller boyu değirmenin çarkını döndürmeyi sürdüren, soyadı dahi mesleğini anlatan İsmail Değirmenci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 250 yıl önce Rumlar tarafından kurulan değirmenin halen işlevini yerine getirdiğini söyledi.

Dede ve baba mesleği değirmenciliği sürdürmeye çalıştığını belirten Değirmenci, 3 asırlık değirmende hizmet etmekten keyif duyduğunu aktardı. Zorlu ve zahmetli bir görevi yerine getirdiğini ifade eden Değirmenci, Trakya'nın ayakta kalan tek su değirmeninin teknolojiye yenik düşmemesi için çalıştırmaya devam edeceğini vurguladı.

Su değirmeninde üretilen unun daha lezzetli olduğunu dile getiren Değirmenci, şöyle dedi:

"Değirmenimiz tarihi açıdan çok önemli. Bölgemizde böyle çalışan ve eski bir değirmen kalmadı. Birçok değirmen tekloji ile yok oldu. Eskiden değirmenler çok çalışırdı. Ancak bölgemizde tek değirmen kaldığımızdan dolayı işlerimiz iyi. Sağlığımız el verdiği sürece değirmeni çalıştıracağız. Değirmenimiz yılın 12 ayı çalışıyor. Değirmene getirilen buğday ve mısırları her gün öğütüyorum."

Gün ışımasıyla değirmende mesaisinin başladığını belirten Değirmenci, değirmende çalışırken huzur bulduğunu sözlerine ekledi.

- Değirmenin ziyaretçisi eksik olmuyor

Asırlık değirmen yerli ve yabancı turistlerce de sık sık ziyaret ediliyor.

Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker, değirmeni yurt içi ve yurt dışından birçok turistin ziyaret ettiğini bildirdi.

Değirmenin özellikle Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen turistlerin ziyaret akınına uğradığını ifade eden Türker, değirmenin çalışması için gereken hassasiyeti göstermeye çalıştıklarını dile getirdi.

Bayburt’tan turistlik gezi için Kırklareli'ne gelen Enis Uluca ise asırlık değirmeni görmek istediğini bildirdi.

Gelişen teknoloji ile değirmenlerin yok olduğunu kaydeden Uluca, bu tür mesleklere sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.