ASO mart ayı meclis toplantısı

ASO mart ayı meclis toplantısı
ASO Başkanı Özdebir: - "Ülkemizin çok şiddetle, yapısal reformlardan da önce bir anayasaya ihtiyacı var"- "Merkez Bankasının faiz indirimi göstermeliktir ve mevduat ve kredi faizleri üzerinde önemli bir etki doğurmayacaktır"

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Ülkemizin çok şiddetle, bir an önce, yapısal reformlardan da önce bir anayasaya ihtiyacı var." dedi.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleştirilen ASO'nun mart ayı meclis toplantısında konuşan Özdebir, Ankara ve İstanbul'daki terör saldırılarını hatırlatarak, bir daha tekrarlanmaması temennisinde bulundu.

Terör eylemlerinin ekonomi üzerinde olumsuz etkileri olduğuna işaret eden Özdebir, "Güvenlik endişesiyle evine kapanan halkımız alışverişten uzak durmuş, turistleri hedef alan terör eylemleri ülkemize gelen turist sayısında bir düşüşe yol açmıştır." diye konuştu.

Söz konusu etkilerin uzun sürmeyeceğini ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlı kalacağını umduklarını dile getiren Özdebir, turizmcilerin tahminlerine göre bu yıl turizm gelirlerinde 12 milyar dolar civarında kayıp yaşanabileceğini söyledi.

Rusya'nın Türk mallarına koyduğu ambargo ve Ortadoğu ülkelerine yönelik ihracattaki azalmanın da döviz gelirlerinde düşüşe neden olduğunu kaydeden Özdebir, anılan olumsuzlukları gidermek için tedbir alınması gerektiğini ifade etti.

- "MB'nin faiz indirimi göstermelik"

Kredi faizlerinin yüksekliği ve bankaların kredi taleplerine olumsuz yaklaşmasının yatırımları olumsuz etkilediğine dikkati çeken Özdebir, "Kurlardaki artış ve vadelerin uzaması şirketlerin finansman ihtiyacını artırmaktadır. Bu durumun uzunca bir süre devam etmesi halinde bundan ekonomik büyümenin ve işsizliğin de olumsuz etkilenmesi kaçınılmazdır." değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomiyi içinde bulunduğu bu zayıf talep koşullarından çıkaracak adımların başında faizlerin düşürülmesinin geldiğini belirterek, Merkez Bankasının geçen hafta faiz koridorunun üst bandında 0,25'lik bir indirim yaptığını hatırlattı. Özdebir, "Nereden bakılırsa bakılsın bu faiz indirimi göstermeliktir ve mevduat ve kredi faizleri üzerinde önemli bir etki doğurmayacaktır. Şu anda piyasaları içinde bulunduğu durgunluktan kurtarmak için faiz indiriminin en az 1-2 puan olması gerekir." dedi.

- "Artan kredi maliyetleri firmalara yükleniyor"

Son aylarda iflas erteleme başvurularında artış olduğunu vurgulayan Özdebir, iflas ertelemelerin bankaları da olumsuz etkilediğini ve bankaların kredi vermede isteksiz davranmalarına yol açtığını kaydetti. Özdebir, kuşkulu iflas ertelemelerinin yakından izlenmesi gerektiğini dile getirdi.

İmalat sanayisinde, özellikle küçük firmalarda kar oranlarının düşük olduğunu anlatan Özdebir, kar oranı ile sermaye biriktirmek arasındaki kısır döngüyü kırmak için yapısal reformların gerçekleştirilmesinin yanı sıra işletmelerin üzerindeki yükleri azaltacak tedbirlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Vergi borçlarının yeniden yapılandırmalarında da sorunlar bulunduğunu belirten Özdebir, "Yapılandırma süreleri kısa ve bu nedenle de taksit ödemeleri yüksek olmalıdır. Ekonomik büyümenin düşük olduğu dönemlerde ise yeniden vergi borcu yapılandırmalarının vadeleri uzun tutulmalı, taksit ödemeleri tatil edilmelidir." ifadesini kullandı.

- "Yeni anayasaya ihtiyaç var"

Yeni anayasa hazırlanmasının önemine işaret eden Özdebir, hukuk reformunun yeni anayasanın en önemli ayaklarından birini oluşturduğunu söyledi. Özdebir, "Ülkemizin çok şiddetle, bir an önce bu yapısal reformlardan da önce bir anayasaya ihtiyacı var." diye konuştu.

Damga Vergisi konusuna da değinen Özdebir, söz konusu vergisinin sanayici için ilave yük oluşturduğunu belirtti. "Damga Vergisi bizleri zorla suça teşvik ediyor." diyen Özdebir, bu verginin kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.