Astanalılar sağlığı nehrin buzlu sularında arıyor

Astanalılar sağlığı nehrin buzlu sularında arıyor
Astana Morsları Kulübü, her yıl kış aylarında buzlu suya girme etkinlikleri düzenliyor- Kulüp üyeleri, buzlu suya girmeden önce ısınmak için nehrin kenarında koşuyor- Kulüp üyelerinden Piriyev:- "Buzlu suya girmeye başladığımdan bu yana ne grip ne de nezl

ASTANA (AA) – ALİİA RAİMBEKOVA - Kazakistan'ın başkenti Astana sakinleri, sağlıklı yaşam için buzlu suya giriyor.

Dünyanın en soğuk kentlerinden biri olan Astana’da yaşayanlar, başkentin ortasından geçen ve üstündeki buzun kalınlığı 10 santimetreyi bulan Esil Nehri'ne atlıyor.

Başkentteki Morsları Kulübü, her yıl kış aylarında buzlu suya girme etkinlikleri düzenliyor ve insanların nehre girmesi için buzda havuzlar açıyor.

Buzlu suyla girecekler, ısınmak için önce nehrin kenarında koşuyor.

Kulübün ofisinde, buzlu suya girenlere sağlığa yararlı bitkisel çaylar ikram ediliyor ve deneyimli “morslar” gençlere sağlıklı yaşam nasihatlerinde bulunuyor.

Kulüp üyeleri, düzenli olarak buzlu suya girmenin kan dolaşımını düzenlediğine ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dikkati çekiyor.

- “Kronik uyuşukluk ve yorgunluk geçti”

Kulübün beş yıllık üyesi Asker Piriyev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buzlu suya girmeye başlamadan önce üzerine soğuk su dökerek vücudunu güçlendirmeye çalıştığını ancak bunun yeterli olmadığını belirtti.

Nehrin buzlu suyuna girmeye başladıktan sonra vücudunda birtakım değişikliklerin meydana geldiğine işaret eden Piriyev, “Eskiden hissettiğim kronik uyuşukluk ve yorgunluk geçti. Buzlu suya girmeye başladığımdan bu yana ne grip ne de nezle oldum.” ifadesini kullandı.

Buzlu suya girenler arasında 4 yaşındaki çocuklarla 77 yaşındaki yaşlıların da bulunduğunu ifade eden Piriyev, “77 yaşındaki kulüp üyesi, karda ayakkabısız koşuyor. Biz soğuk suda birkaç saniye kalabilirken o, 5-10 dakika kalabiliyor.” diye konuştu.

Piriyev, sıfırın altında 40 derece soğukta bile buzlu suya girdiğini söyledi.

İnsanların kendi potansiyellerinin farkında olmadığına işaret eden Piriyev, “Ne kadar güçlü olduğumuzu bilmiyoruz. Potansiyelimizi keşfetmeye de çalışmıyoruz. Oysa keşfetmenin birçok yöntemi var. Bunun en kolay yollarından biri, bizim yaptığımız gibi buzlu suya girmek.” dedi.

Buzlu suya girenlerden 53 yaşındaki Svetlana Borisenko, 7 yıl önce kulübe üye olduğunu söyleyerek “Yetersizlik hissini gidermek için paraşütle atlamak veya buzlu suya girmek istedim. Sonunda soğuk suyu seçtim.” diye konuştu.

Borisenko, ilk kez buzlu suya atladığında büyük bir korku hissettiğini ancak zamanla korkunun zevke dönüştüğünü belirtti.

“Buzlu suya girmeyi o kadar sevdim ki ilk dönemler kışın bitmesini istemedim.” diyen Borisenko, soğuğun vücuda anestezi etkisi yaptığını, buzlu havuzdan sonra karda yatıp koşu yaptıklarını söyledi.

Borisenko, soğuk suya girmeye başladığından bu yana hiç hastalanmadığını sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.