ATEŞBAZ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

ATEŞBAZ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Hz. Mevlana’nın tarihe mal olmuş baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli Hazretleri adına daha önceleri İstanbul’da yapılan ve bu yıl ikinci kez Konya’da gerçekleştirilen ‘Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri’ sahiplerini buldu.

EMİNE ŞEYMA YILDIZ

Konya Valiliği İl, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği öncülüğünde Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri’nin ikincisi Dedeman Otel’de yapıldı. Programa Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun ablası Ayşe Çalık, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, İl Emniyet Müdürü Mevlüt Demir, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Tuğgeneral Timurcan Ermiş, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin, yurtiçinden ve yurtdışından yemek ve mutfak kültürü alanında tanınmış şefler ile diğer destekçi kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.

“KONYA ATEŞBAZ-I VELİ’YE SAHİP ÇIKTI”

Programda konuşma yapan Rektör Hakkı Gökbel, Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri’ni sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini belirterek, “Konya olarak böylesine anlamlı bir organizasyona sahip çıktığımız için çok mutluyuz. Bu yıl da Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri Töreni’nin bu yıl daha da iyi olması için Selçuk Üniversitesi Rektörlüğümüz, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği el ele verdi, Ateşbaz-ı ait olduğu yere, kendi ocağına Konya’ya döndürdü. Bu ödüllerin Konya’da gerçekleştirilmesi gerektiğine inandık ve bu amaçla yola çıktık. Bundan sonra Ateşbaz-ı Veli ocağının başında kalmaya devam edecek ve bu ödül töreni önümüzdeki yıllarda Konya’da içeriği daha da zenginleştirilerek devam edecektir” dedi.

“ATEŞBAZ TERBİYE VE EĞİTİM MAKAMIDIR”

Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin de, “Ateşbaz-ı Veli, Hz. Mevlana’nın muasırı olup, esas ismi Şemseddin Yusuf, babasının adı ise İzzeddin’dir. Ateşbaz-ı Veli olarak ün yapmış ve gönüllerde taht kurmuştur. Ateşbaz-ı Veli’nin Baha Veled’le birlikte Belh’ten veya Karaman’dan geldiği, dergâhta yetiştiği ve aşçılık yaptığı rivayet edilir. Ateşbaz, ateşle oynayan demektir. Onun Hz. Mevlana ve Mevleviler arasında önemli bir yeri vardır. Ateşbaz makamı bir terbiye ve eğitim makamıdır. Bu organizasyonu daha önceleri İstanbul’da gerçekleştirmeye çalıştık. Artık burada gerçekleştirilecek olması gerçekten çok anlamlı. Şunu da söylemek istiyorum ki bu bir yarışma değil. Ödüllerin içerisinde yer alan her aday, her kurum ve kuruluş bizim için çok önemli. Aday gösterilen ve ödül alan herkesi kutluyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Anadolu’da hizmet veren, kendi yöresi-bölgesi ve mutfağının temsilcisi haline gelmiş kişi, kurum ve kuruluşlara; Araştırma/İnceleme/Kitap, Mutfak Endüstrisi Firma, Resmi Ya da Özel Kurumlar/Sivil Toplum Kuruluşları, Yazılı ve Görsel Medya, Gıda Üretimi ve Dağıtımı Firma, Mutfak Hizmet Sektörü ve İşletmeler olmak üzere yedi dalda ödül verildi. Etkinlik kapsamında Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından belirlenen çeşitli bölgelerdeki Anadolu Mutfaklarına da plaket ve ödül takdim edildi. Törende ayrıca Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödül Töreni düzenleme kurulu üyelerine de protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi.

atesbaz-(2).jpg

 

 

 

atesbaz-(1).jpg

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.