Atletizmde dopingle mücadele sonuç verdi

Atletizmde dopingle mücadele sonuç verdi
2012 Londra Olimpiyatları'ndaki kadrosundan elinde 6 sporcusu kalan Atletizm Federasyonu, buna rağmen 2016 Rio Olimpiyatları'na 27 sporcuyla kota almış durumda - Atletizm Federasyonu Başkanı Çintimar:"Gençlik ve Spor Bakanımızın ciddi katkısıyla yeni ligl

ANKARA (AA) - Olimpik kadrosunun yarısını doping nedeniyle kaybeden atletizmde, dopingle mücadele sonuç verdi. 2012 Londra Olimpiyatları'ndaki kadrosundan elinde 6 sporcusu kalan Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF), buna rağmen 2016 Rio Olimpiyatları'na 27 sporcuyla kota almış durumda bulunuyor.

TAF Başkanı Fatih Çintimar, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 2012 Londra Olimpiyatları'na katılan 33 kişilik kadrodan 14'ünün doping cezalısı, 5'inin sporu bırakmış, diğerlerinin ise sporu bırakmak üzere ya da düşük performanslı sporcular olduğunu belirterek, "2016 Rio Olimpiyatları'na kota alan listede, Londra kadrosundan sadece 6 sporcu bulunuyor. 27 sporcu ve 32 kotanın tamamı yeni sporcularımızdan oluşuyor. Hedefimiz Rio'ya 40 kotayla gidebilmek." dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın ciddi katkısıyla yeni ligler oluşturarak, atletizmin tabana yayılması ve 2020 hedefi ile büyümeye devam ettiklerini dile getiren Çintimar, "Sayın Bakanımızın maddi ve manevi desteği gerçekten çok büyük. Kendisi, Türk atletizminin, hem dopingten arınmasına hem de tabana yayılmasına ciddi katkılar sağlamıştır. Biz de o katkılarla gelişmeye ve büyümeye devam ediyoruz." diye konuştu.

Bugüne kadar Avrupa şampiyonalarına en fazla 37 kişiyle katıldıklarını vurgulayan Çintimar, "Rio öncesi 6-10 Temmuz'da Amsterdam'da yapılacak Avrupa Şampiyonası'na ise şu anki kota sayımız 50. Yaklaşık yüzde 37'lik artış var. Hedefimiz Amsterdam'a 60 sporcuyla gitmek ve tarihimizin en iyi sonucunu alabilmek ve ardından olimpiyatlarda ülkemizi, en az 8 final koşarak iyi şekilde temsil etmek." ifadelerini kullandı.


- "3 kuşak sporcuyu silmiştik"


Bakanlığın ciddi bütçeler ayırdığını ve bu yılki bütçelerinin, geçen yıla oranla yüzde 50 fazla olduğunu kaydeden Çintimar, şöyle devam etti:

"Bu da bizim yükümüzü artırıyor, daha fazla çalışmaya sevk ediyor. Göreve başladığımızda elimizde hiçbir şey kalmamıştı. 3 kuşak sporcuyu silmiştik. Elimizde olanlara da şüpheyle bakıyorduk ama şu an elimizdeki her sporcudan ciddi sayılarda numune alarak müsabakalara temiz gitmek için her türlü çabayı sarf ediyoruz. Bakanımızın 'sıfır tolerans' direktifiyle yola devam ediyoruz. Bu konudaki en büyük destekçilerimizden biri de Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Rüştü Güner'dir. Her nerede, hangi yarışta numune alınmasını arz ettiysek, geri çevirmediler, aldılar ve almaya da devam edecekler."

18 milyon genç nüfusuyla övünen bir ülkenin, olimpiyatta mutlaka ilk 8 ülke arasında yer alması gerektiğini vurgulayan Çintimar, "Alt liglerimiz yok olma noktasındaydı, bugün ise her müsabakamız katılım rekoru kırıyor. Örneğin göreve geldiğimiz yıl, yıldızlar salon müsabakalarını 16 kişiyle yapmıştık, bu yıl 1600 kişiyle yaptık. Geçen yıl performans anlamında 104 rekor kırmıştık, bu yıl henüz daha 5. aydayız ve 91 rekor kırılmış durumda. Bu sayı, yıl sonuna kadar 150 civarında olacaktır. Bu gelişmelerin ışığında artık kota düşünen bir federasyon değil, kotalar içinden eleme yapma şansı olan bir federasyonuz."


- "Rusya men alırsa bize faydası elbet dokunur"


Çintimar, Rus sporcuların 2016 Rio Olimpiyatları'ndan men edilmesi gibi bir durum söz konusu olması halinde, bunun kendilerine de faydasının dokunacağını dile getirdi.

"Rusya men alırsa bize faydası elbet dokunur" diyen Çintimar, "Ramil Guliyev, Yasmani Copello Escobar gibi elit atletlerimizin her birinin önünde mutlaka bir Rus sporcu var. Rusya'nın olmaması, tabi ki her ülkeye olduğu gibi bize de bir şanstır ama gönül isterdi ki hiçbir sporcu doping yapmasın." değerlendirmesinde bulundu.

Dopingle mücadelede Bakanlık, Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu'nun çabalarına dikkati çeken Çintimar, "Onların desteği olmasa, Rusya gibi biz de şu an olimpiyatlara katılamama ihtimalini konuşuyor olabilirdik. Fakat aldığımız destek ve yoğun çalışmalarımız sayesinde, bugün bu tehlikesi atlatmış durumdayız. Arkanızda Bakan bey veya yetkililer durmuyorsa, 70'den fazla sporcu ve 20'den fazla antrenöre cezalar verirken zorlanırsınız." dedi.

Atletizm tarihinin en başarılı yılı olacağını ümit ettiğini belirten Çintimar, "Olimpik kadromuzun temiz olduğundan eminiz çünkü her biri ayda en az 2 kez kontrole giriyor. Numune veren ülkeler sıralamasında üst sıralardayız. Bu kadar yoğun bir çabayla bunu temizlemeye çalışırken arada yine de doping yapan çıkarsa, sadece şunu söyleyebilirim ki bu, Sayın Bakanımıza, vatana, millete, federasyonumuza ihanettir. Dopingli kimseyi yanımızda istemiyoruz. Biz sporcularımızdan sadece, ülkemizi en iyi şekilde, güçlerinin yettiği kadar temsilini istiyoruz, yetmediğini istemiyoruz." şeklinde konuştu.





Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.