Avro Bölgesinde yıllık enflasyon martta değişmedi

Avro Bölgesinde yıllık enflasyon martta değişmedi
Yıllık enflasyon mart ayında piyasadaki azalış beklentisinin aksine değişmedi-ECB’nin yeni tedbirlerine rağmen enflasyon, hedefin oldukça altında

FRANKFURT (AA) - Avro Bölgesinde yıllık enflasyon mart ayında azalış beklentisine karşın değişiklik göstermedi.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) nihai verilerine göre, 19 üyeli Avro Bölgesinde yıllık enflasyon mart ayında değişmedi. Daha önce açıklanan mart ayı öncü yıllık enflasyon verisi yüzde eksi 0,1 olarak açıklanmıştı. Böylece öncü veri, yukarı yönlü revize edildi.

Mart ayı yıllık enflasyon verisi, yüzde eksi 0,1 olan piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti.

Avro Bölgesi enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında, martta yıllık enflasyona en fazla katkı restoranlar,kafeler, tatil paketleri ve kiralardan geldi. Taşıt yakıtları ise bu dönemde yıllık enflasyona en fazla olumsuz etkiyi yaptı. Bunu ısınmada kullanılan yakıt ve gaz takip etti.

Avro Bölgesinde mart ayı çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 1,0 artış kaydetti.

-AB’de 15 ülkede negatif yıllık enflasyon oranı belirlendi


28 üyeli Avrupa Birliğinde (AB) de yıllık enflasyon mart ayında değişmedi.

AB’de 15 ülkede negatif yıllık enflasyon oranı belirlenirken, yıllık negatif enflasyon sıralamasında, en düşük oran 2,4’le Romanya, yüzde 2,2 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve yüzde 1,9’la Romanya'da ölçüldü.

AB’de martta en yüksek yıllık enflasyona sahip ülkeler ise yüzde 1,6 ile Belçika, yüzde 1,2 ile İsveç ve yüzde 1’le Malta olarak sıralandı. Almanya'nın yıllık enflasyon verisi ise yüzde 0,1 seviyesinde ölçüldü.

Birlik'te mart ayında bir önceki aya kıyasla yıllık enflasyon 11 ülkede azalırken, 7 ülkede değişmedi, 9 ülkede arttı. Danimarka’ya ilişkin veri ise henüz açıklanmadığı için Eurostat duyurusunda yer almadı.


-ECB’nin yeni tedbirlerine rağmen enflasyon, hedefin altında

Öte yandan enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2'ye yakın seviyenin oldukça altında gerçekleşti.

ECB Başkanı Mario Draghi, mart ayı başında Frankfurt’taki basın toplantısında, düşük enflasyonla başa çıkmak ve deflasyon tehdidini ortadan kaldırmak için faiz oranlarının düşürüldüğünü ve varlık alım miktarının nisandan itibaren aylık 60 milyar avrodan 80 milyar avroya yükseltildiğini duyurmuştu.

Söz konusu program kapsamında, Avro Bölgesinde fiyat istikrarının sağlanması ve büyümenin canlandırılması hedefleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.