Avrupa'daki sığınmacı krizi

Avrupa'daki sığınmacı krizi
Yunanistan'ın İdomeni kasabasındaki kampta sınırların açılması bekleyen sığınmacılar, kamptaki sağlık hizmetlerinin yetersizliğinden şikayetçi- Suriyeli Murad: "Karım hamile, doktora ve ilaca ihtiyacımız var. Ayda bir kez muayene edilmesi gerek. Beş gündü

İDOMENİ (AA) - Yunanistan'ın Makedonya sınırındaki İdomeni kasabasında bulunan kampta, sınırın açılmasını ve yola devam etmelerine imkan tanınmasını bekleyen sığınmacılar, kamptaki kötü koşullardan ve verilen sağlık hizmetlerinin yetersizliğinden şikayetçi.

Son günlerde yağmur ve soğuk hava ile yiyecek ve içecek kıtlığı yaşanan kampta, sağlık hizmetlerinin de yetersiz kalması koşulların her geçen gün kötüleşmesine neden oluyor.

Üç haftadır İdomeni'deki kampta kalan Suriyeli Murad, son dört gündür yoğun bir baş ve karın ağrısı yaşadığını belirterek, sağlık hizmeti veren çadırın önündeki uzun kuyruktan dolayı hala kendisine sıra gelmediğini kaydetti.

Kampta 15 binden fazla sığınmacı olmasına rağmen sağlık hizmeti veren sadece üç personel olduğuna dikkati çeken Murad, "Karım hamile, doktora ve ilaca ihtiyacımız var. Ayda bir kez muayene edilmesi gerek. Beş gündür bekliyoruz ama hala sıra gelmedi"

İdomeni'deki sığınmacı kampında görev yapan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü İletişim Sorumlusu Viki Markolefa da mevcut kötü koşullar nedeniyle kamptaki insanların sağlık durumunun her geçen gün daha da kötüye gittiğini aktardı.

İnsanların yağmurdan ıslanan giysilerini kurutmak için ateş dahi yakamadığını söyleyen Markolefa, kampın 4 bin sığınmacıyı ağırlamak üzere planlandığını ancak mevcut sığınmacı sayısının 15 bini aşması nedeniyle koşulların kötüleştiğini söyledi.

Haftada ortalama 2 bin sığınmacıya sağlık hizmeti verdiklerini aktaran Markolefa, kötüleşen koşullar nedeniyle sağlık hizmeti vermekte de ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.

Kamptaki çocukların sağlık durumuna da değinen Markolefa, kötü yaşam koşulları nedeniyle çocukların en fazla ateş, solunum rahatsızlıkları ve karın ağrısı şikayetiyle kendilerine başvurduğunu, ayrıca birçok çocuğun yaşadıkları nedeniyle travma ve depresyon gibi psikolojik rahatsızlıklar da yaşadığını kaydetti.

Markolefa, kamptaki sığınmacıların yarısından fazlasının kadın ve çocuk olduğuna dikkati çekerek, "Ayrıca kampta çok sayıda hamile kadın var. Onlara daha iyi koşullar sağlamaya çalışıyor, öncelik tanıyoruz. Büyük ve içinde ısıtması bulunan çadırlar öncelikli hastalara ayrılmış durumda. Yine de kamptaki kıtlık nedeniyle hamile kadınların tüm ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamamız imkansız" diye konuştu.

Kamptaki sığınmacılar arasında engellilerin de bulunduğunu söyleyen Markofela, "Savaş kurbanı engelli sığınmacılar da aynı şekilde öncelikli olan hastalarımız arasında. İlaçlarını, terapilerini ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Diğer kentlerden ilaç getirtmeye uğraşıyoruz. Engelli sığınmacıların durumunun çok daha ağır olduğunun bilincindeyiz ancak bu koşullarda yapabileceklerimizin en iyisini yapmaya çalışıyoruz'' dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.