Ayçiçeğin ilacı Konya Ovası

Ayçiçeğin ilacı Konya Ovası
Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Konya şu an Trakya bölgesinden sonra en fazla ayçiçek üretimi yapan 2. bölge. Konya Ovası'na su getirebilirsek ayçiçeği diye bir derdimiz kalmaz. Ayçiçek ithalatı yüzde 15-20’lere düşer” dedi.

Konya’da tarım sezonunun başlaması için havaların ısınmasını bekleyen çiftçiler, son dönemlerde yağan yağışlardan dolayı umutlu. 2.2 milyon hektar arazide bitkisel üretimin yapıldığı Konya’da gözler nisan mayıs ayındaki yağışlara çevrildi. 2021’in son 2 ayı ile 2022’nin ilk aylarında yağan yağışların toprak ve bitkinin ihtiyacı olan su miktarını karşıladığını ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Bu yağışların yer altı suyu ve toprağın ihtiyacı olan tavı saklama oranı yüksek olur. Çiftçi açısından fevkalade sevindirici bir olay. Önümüzdeki süreçte havalar iyileşmeye başladıkça çiftçimiz araziye çıkacak. En azından bu yağış kuraklık korkusunun önünü kapattı. Yani bu kar yağışı ile kuraklıktan kurtulmuş olduk. Tabi ki bu süreçten sonraki yağışlarda bitki için önemli. İnşallah onlarda elde edilir de rahatlarız. Toprak ne kadar yağış alırsa o kadar da azotlu gübreye ihtiyaç duyar. Özellikle buğday ve arpaya azotlu gübre atılacak. Gübre fiyatlarının yüksek olması nedeniyle gübre istenilen kadar atılamayacak. Daha önce dekarına 20-25 kilo gübre atan çiftçimiz bu sene 10-15 kilo atacak. Bu da maalesef verimi düşürecek. Çiftçimizin beklentisi devletimiz tarafından gübrenin yüzde 50’sinin sübvanse edilmesi. Eğer sübvanse edilirse yeteri kadar gübre atılır ve üretim artar” dedi.

manset-3-001.jpg

‘ENERJİDE BELEDİYE PAYI KALDIRILSIN’

Konya’da birçok alanda enerji ile sulama yapıldığını söyleyen Kağnıcıoğlu, “Tarımsal sulamada enerji maliyetlerinde geçen sene ile bu sene arasında yüzde 90 artış var. Geçtiğimiz haftalarda yüzde 2 TRT payı ve yüzde 1 olan enerji fon ödemesini kaldırıldı. Yüzde 18 olan KDV oranı ise yüzde 8’e düşürüldü. Sayın Cumhurbaşkanımıza bu konuda teşekkür ediyoruz. Ama bu çiftçilerimiz açısından yetersiz. Bunun içerisinde yüzde 5’te belediye payı var. Bu belediye payı da kaldırılırsa maliyetler biraz daha düşer. Geçmiş yıllarda tarımsal sulamada kullanılan enerjiye yüzde 30-40 oranlarında hazineden sübvanse yapılıyordu. Bu uygulama kısa süre dahi olsa tekrar faaliyete geçerse çiftçilerimiz yaz aylarında çapa bitkileri dediğimiz pancar, ayçiçeği, mısır gibi bitkileri daha rahat sulama yaparlar. Enerji maliyetleri düşmezse yeterli sulama yapılmaz bu da verim kaybına yol açar. Bu da maalesef ülkemize yansır” diye konuştu.

‘AYÇİÇEĞİ KONYA TOPRAĞINI SEVİYOR’

Son 2 yıldır Ayçiçek fiyatlarında bir dengenin olmadığını söyleyen Kağnıcıoğlu şu şekilde konuştu: “Türkiye’de tam Ayçiçek hasadının başladığı dönemlerde yağ fiyatlarında bir düşüş olur. Bu nedenle fabrikalar ayçiçeğini o dönemde çiftçilerden ucuza alır. Çiftçinin yağlık ayçiçeği hasadı bittikten sonra ‘ayçiçeği yetmedi’ diye bir söylem ortaya atılır ve fiyatları artırırlar. Yokluğundan değil, bilerek ve isteyerek fiyat artırmak için yapılıyor. Şimdiden söylüyorum temmuz ayında yağlık Ayçiçek yağı fiyatları düştü diyecekler. Evet ülkemizde üretilen Ayçiçek, tüketimin yüzde 25-30’unu karşılıyor. Gerisi ise Rusya ve Ukrayna’dan ithal ediliyor. Malum savaş nedeniyle fiyatlar yükseldi ama bunun bu kadar büyütülmemesi gerektiğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile ayçiçeğin daha fazla ekilebilmesi için birkaç ilimiz daha üretim desteği içerisine alındı ama 4-5 yıldır bu destek kiloda 50 kuruş. Bunun artırılması gerekli. Konya şuan Trakya bölgesinden sonra en fazla Ayçiçek üretimi yapan 2. Bölge. Ayçiçeği Konya toprağını seviyor. Yalnız su ihtiyacını karşılayabilmek çok önemli. Trakya tarafından sulama yapılmadan yetişiyor ama Konya’da sulu tarım olarak ekiliyor. Burada da suyun önemi tekrar görüyoruz. Konya topraklarının sadece yüzde 30-40’ında sulu tarım yapılabiliyor. Konya ovasına su getirebilirsek ayçiçeği diye bir derdimizin kalmayacağını düşünüyorum. Ayçiçek ithalatının yüzde 15-20’lere düşeceğini düşünüyorum.”

manset-2.jpg

‘DESTEK 42 LİRAYDI 92 LİRA OLDU’

2021 mazot ve gübre desteklerini çiftçilerin aldığını sözlerine ekleyen Başkan Kağnıcıoğlu, “Mazot geçen sene bu günlerde 6.7-6.8 liraydı. Bugün 23-24 lira. 3.5 misli arttı. Çiftçilerimizin en önemli giderlerinden birisi de mazot. Çiftçiler bu şartlarda tarlalarını yeteri kadar süremez, toprak hazırlığını yapamaz ve rekolte düşer.2021 mazot ve gübre desteklerini çiftçilerimiz aldı. Mazot ve gübre desteği hububatta dekarında 42 liraydı. Bu rakam Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir yıllığına mahsus 92 liraya çıkarıldı. 42 liralık desteğini alan çiftçilerimiz dekarda bir 50 lira daha destek alacaklar” ifadelerini kullandı. (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum