Aydınlar Ocağı’nda Kazakistan tanıtıldı

Aydınlar Ocağı’nda Kazakistan tanıtıldı
Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Kazakistan’ın bağımsızlığının 30. yılı münasebetiyle Kazakistan tanıtıldı ve Kazak Mûsıkîsinden örnekler sunuldu.

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, Kazakistan’ın bağımsızlığının 30. yılı münasebetiyle Kazakistan tanıtıldı ve Kazak Mûsıkîsinden örnekler sunuldu.Kazaklı üniversite öğrencileri, Kazakistan’ın bağımsızlığının 30.yılı münasebetiyle Konya Aydınlar Ocağı’nda Kazakistan’ı tanıttılar ve efsane Dombıra şarkısını söylediler.

Eğitimci Mehmet Altuntaş’ın organize ettiği tanıtım programı Kazakistan ve Türkiye millî marşları okunarak başladı. Konya’da değişik üniversitelerde okuyan Kazakistanlı öğrencileri Aziz Shidasbek, Serzhan Berden, Adilet Daribek ve Magcan Zhanel Kazakistan’ı anlatarak Kazak müziğinden örnekler sundular ve hediyeli yarışma düzenlediler.

Kazaklı öğrenci Serzhan Berden, sunumlu olarak Kazakistan’ı tanıtırken devlet sembollerinden tarihine, coğrafik yapısından turistik bölgelerine ve nüfus ve demografik yapısına varıncaya kadar Kazakistan’ı anlatarak tarihi hakkında şunları söyledi: “Kazakların tarih sahnesine çıkışları 15.asra (1465 yıla) rastlar. Şeybani Hükümdarı Ebü’l-Hayr zamanında bozkır bölgesinde yaşayan eski Türk kabileleri, aynı sülaleden Barak Hanın oğulları Canıbek ile Karey’in idaresinde güney-doğuya göç ederek Moğolistan topraklarını yurt edinmiştir. 1917’de Alaş Orda adlı Kazak hükümeti kuruldu ve Alihan Bökeyhan başkan olarak seçildi. 29 Ekim 1990’da Kazakistan, Sovyetler Birliği içinde bir cumhuriyet olarak hâkimiyetini, 16 Aralık 1991’de de bağımsızlığını ilân etti. Kazakistan Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Sultan Nazarbayev oldu. Şimdiki Cumhurbaşkanı Kasım-Cömert Tokayev olup başbakan Askar Mamin’dir.”

aydinlar-2.jpg

Berden ayrıca, Kazakistan para biriminin “Tenge” ve yüzölçümü itibarıyla dünyanın dokuzuncu büyük ülkesi olduğunu belirterek “Kazakistan’ın nüfusu 19 milyon 170 bindir. Nüfusun yüzde 70’ini Kazaklar ve yüzde 20’sini Ruslar oluşturmakta” dedi. Konya İl Halk Kütüphanesi Salonu’nda gerçekleştirilen ve Memlekey Tv’den çevrimiçi olarak canlı yayınlanan müzikli programın sonunda, dinleyenleri duygulandıran ve ilk kıtası “Kara kış köyüme gelende/ Lapa lapa kar yere düşende/ Dombıramı alırım/ Yürek sazımı çalarım/ Kaygılarımı hiç söylenmem” diye başlayan Kazak Türklerinin efsane Dombıra şarkısı çalındı. Konya Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Güçlü de, programı sunan Kazakistanlı talebelere kitap hediye etti.

aydinlar-3.jpg

aydinlar-5.jpg

aydinlar-4.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.