Aziz Sancar'ın adı genetik araştırma merkezine verilecek

Aziz Sancar'ın adı genetik araştırma merkezine verilecek
Sağlık Bakanlığının genetik araştırma merkezi, Nobel ödüllü Prof. Dr. Sancar'ın adıyla hizmete açılacak- Merkezde, Sancar'ın çocukluğundan gençliğine, eğitim hayatından Nobel ödülü almasına kadar geçen süredeki fotoğraflarının konulduğu "anı odası" ve ara

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adı, Sağlık Bakanlığınca kurulan genetik araştırma merkezine verilecek.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, AA muhabirine, her an gurur duydukları Sancar'ın isminin, bilim insanlarının araştırma yapacağı alanlarda yaşatılması gerektiğini belirtti.

Bakanlığın, genetik araştırmalara verdiği öneme ve bu alandaki yatırımlarına dikkati çeken Gümüş, bu kapsamda Mamak'ta 42 dönümlük araziye ilk etapta genetik araştırma merkezi kurulduğunu söyledi.

Yerleşkeye yeni merkezlerin de ekleneceğini kaydeden Gümüş, "Bu alanda, araştırma laboratuvarları, Türk Kanser GENOM Projesi çalışmalarının yapılacağı, yurt dışından gelecek bilim insanlarının araştırma yapabilecekleri ve araştırmacıların kalabileceği yerler dizayn ediyoruz." dedi.

Açılışı yarın yapılacak merkeze "Aziz Sancar Araştırma Merkezi" isminin verileceğini bildiren Gümüş, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılacağı açılış törenine, Sancar'ın öğrencilerinin de geleceğini belirtti. Gümüş, şunları kaydetti:

"Değerli bilim insanımızın ismi, önemli araştırmaların yapılacağı bu merkezle yaşatılacak. Bunun dışında, Sancar için 'anı odası' hazırlanacak. Kendisinin, Türkiye'ye geldiğinde çalışmalarını yürüteceği bir odası olacak. Burada çocukluktan gençliğe, eğitim yaşamından Nobel'e kadar geçen süreyi betimleyen fotoğraflar ve başarılarını gösteren belgeler yer alacak. Öte yandan, kitaplarının, yazdığı makalelerin yer aldığı kütüphane de bulunacak. Burası, halka ve araştırmacılara açık olacak. Sancar'ın böylesi bir merkezde ismiyle, yaptıklarıyla her an aramızda olması, orada çalışmalar yürütecek araştırmacılarımıza da örnek olacak."

Gümüş, "Türkiye'den bilim insanlarının Sancar'ın yanına giderek birlikte çalışabilecekleri ortamı da hazırlıyoruz. Bazı araştırmacılarımız, ABD'de Sancar'ın refakatinde çalışabilecek." ifadelerini kullandı.

- "Yaşargil ve Hotamışlıgil'in isimleri de yeni merkezlere verilecek"

Sancar dışında Türkiye'nin adını bilim dünyasına yazdıranların isimlerinin de çeşitli merkezlere verileceğini dile getiren Gümüş, ABD'de diyabet ve karaciğer yağlanması gibi hastalıkları durdurabilecek "lipokin" hormonunu bularak ismini dünya literatürüne yazdıran Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in adının da Türkiye'de yaşatılacağını bildirdi.

Beyin cerrahisindeki çalışmalarıyla dünyaca tanınan Prof. Dr. Gazi Yaşargil'in isminin de yine benzer merkezlerden birine verileceğini kaydeden Gümüş, "Sağlık Bakanlığı olarak bazı araştırma merkezlerinde değerli bilim insanlarımızın ismini yaşatmak istiyoruz." diye konuştu.

- "Sancar'ın çalışmaları Türkiye'de de devam edecek"

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanı Fahrettin Keleştemur da açılışı yapılacak genetik araştırma merkezine ilişkin bilgi verdi.

Prof. Dr. Sancar'ın başarısının Türk araştırmacıların önünü açtığını ifade eden Keleştemur, "Bu, gençlere güven veriyor. Bu nedenle, yaptıklarıyla ve başarısıyla her zaman araştırmacıların yanında olacak." dedi.

Başkanlıklarının, sağlık bilimi ve biyoteknolojisi alanlarında araştırma yapılması amacıyla kurulduğunu vurgulayan Keleştemur, şöyle devam etti:

"Bizim temel projelerimizden birisi, yurt dışında çalışan bilim insanlarımızın bilgi ve tecrübelerini Türkiye'ye aktarmak. Bunu da özel merkezler kurarak yapacağız. Altyapısı olan üniversitelerde araştırma merkezleri oluşturarak, yurt dışındaki bilim insanlarıyla üniversitelerimizdeki araştırmacılarımızı bir araya getireceğiz. ABD'deki bilim insanımız, Türkiye'ye gelmeden bilgisini buraya aktarmaya çalışacağız. Yurt dışındaki bilim insanlarımızın yanına araştırmacılarımızı göndereceğiz."

Aziz Sancar'ın da yanına gidecek bilim insanlarının, eğitim aldıktan sonra Türkiye'ye gelip çalışmaları devam ettireceğini anlatan Keleştemur, "Örneğin, Sancar'ın DNA tamir mekanizmaları, biyolojik saatle ilgili çalışmalar Türkiye'de de yürütülecek." dedi.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.