Bakanlar Kurulu toplantısı

Bakanlar Kurulu toplantısı
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (3)- "(Ankara Emniyet Müdürlüğü görevinin vekaleten yürütülmesi) Herhangi bir emniyet müdürünün atanması meselesi, ilgili bakan arkadaşımızın ve ilgili kurumun tasarrufudur. Ama bürokraside temel bir kural

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara Emniyet Müdürlüğü görevinin vekaleten yürütülmesine ilişkin, "Herhangi bir emniyet müdürünün atanması meselesi, ilgili bakan arkadaşımızın ve ilgili kurumun tasarrufudur. Ama bürokraside temel bir kural var. Vekil asil gibidir. Herhangi bir kimse vekil oluyor diye sorumlulukları azalıyor değil. Vekaleten herhangi bir görevi yürüten kişi aynen asaleten yürüten kadar o işin sorumlusudur. Ne bir fazladır, ne bir eksiktir. Kimse şöyle bir yanlış algı içinde olmasın, emniyet müdürü vekil diye sorumlulukları az bir emniyet müdürü yok karşımızda" dedi.

Kurtulmuş, Çankaya Köşkü’nde Başbakan Ahmet Dvutoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Başbakan Davutoğlu'nun, Ankara'da 17 Şubat'taki terör saldırısının ardından, özellikle başkente yönelik yeni bir güvenlik konseptinden bahsettiği ve uygulamaya geçirileceğini söylediğinin hatırlatılmasının ardından sorulan, "Bu ikinci saldırıyla birlikte acaba bu güvenlik konsepti devreye sokuldu mu? Bu güvenlik konseptinde bundan sonra neler olacak?" şeklindeki soru üzerine Kurtulmuş, saldırının, 17 Şubat'taki saldırıdan biraz daha farklı olduğunu, seyir halinde ve üzerinde hiçbir problem olmayan bir araçla yapıldığını söyledi.

Burada çok sayıda istihbarat alındığını, bugün bile Van'da çok sayıda patlayıcının yakalandığını açıklayan Kurtulmuş, "Daha evvel de sadece yılbaşı gecesinden bu yana 20'ye yakın çok sayıda patlayıcının, canlı bombanın ve bombalı aracın yakalandığını kamuoyu ile paylaşmıştık. Bu anlamda istihbarat faaliyetlerimiz sürüyor" diye konuştu.

Diğer taraftan, özellikle Ankara ile ilgili olarak hassas binaların, bölgelerin, kişilerin korunması açısından da ilave tedbirler alındığını aktaran Kurtulmuş, "Bu tedbirler hergün alınıyor. Çünkü her gelen istihbarata göre genel güvenlik değerlendirmesi yapılıyor bir de her ayrı istihbarata özel birtakım güvenlik değerlendirmeleri yapılıyor. Hassas yerler, hassas kişiler, hassas kurumlar üzerinden bu güvenlik değerlendirmeleri yapılıyor. Daha ilave tedbirlerle inşallah bu olayların ortaya çıkmadan önlenmesine gayret ediliyor" ifadesini kullandı.

- 10 kişi aranıyor

Kurtulmuş, Başbakan Davutoğlu'nun Ankara'daki terör saldırısna ilişkin, networkün ortaya çıkmaya başladığı yönündeki ifadesinin hatırlatılmasının ardından, bu networkün içerisinde PKK ile birlikte başka terör örgütlerinin olup olmadığının sorulması sorusu üzerine, olay anından itibaren çok sayıda kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Gözaltındakilerin sorgularının devam ettiğini anımsatan Kurtulmuş, ayrıca 10 kişinin de arandığını bildirdi.

"Şu aşamada canlı bomba olduğu kesin olan kadının bağlantıları üzerinden birtakım yerlere ulaşılmış durumda, daha net yerlere de ulaşılmaya çalışılıyor" diyen Kurtulmuş, şu ifadelere yer verdi:

"Ancak başından beri bizim dikkat çekmek istediğimiz şey şu, evet, herhangi bir örgüt sadece tek başına birtakım şiddet olaylarının içerisine girmiyor. Zaman zaman örgütler arasında bazı konsorsiyumlar oluşuyor. Geçmiş olaylarda da bunu gördük. Örgütler taşeronlar kullanabiliyorlar. Nihayetinde zaten bu örgütlerin tamamı, ismi ne olursa olsun birbirlerinin taşeronu. Bunların hiçbirisinin kendinden menkul bir kıymeti yok. Bunlar birileri adına şu ya da bu ülkede, şu ya da bu bölgede istedikleri şekilde terör faaliyetleri yaparak, siyasi bir şekilde zemin hazırlamaya çalışıyorlar. Dolayısıyla bütün bu bağlantılar ortaya çıkartılmaya çalışılıyor. Aşağı yukarı işin sonuna gelinmiştir. Geçen saldırılarda da çok detaylı bir şekilde bütün bağlantılar ortaya çıkarılmıştı. Bundan da bağlantıların ortaya çıkarılacağı ve hangi örgütün, hangi örgütlerin ne şekilde işbirliği yaparak ya da hangi örgütün ne şekilde bunu ortaya koyduğu inşallah çok kısa bir süre içerisinde belli olacaktır ve üzerine gidilecektir."

- "Herhangi bir kimse vekil oluyor diye sorumlulukları azalıyor değil"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Ankara Emniyet Müdürlüğünde "vekaleten" bir görevlendirmenin bulunduğu, asaleten bir atama yapılmamasının nedeninin sorulması üzerine Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Herhangi bir yere emniyet müdürünün atanması meselesi ilgili bakan arkadaşımızın ve ilgili kurumun tasarrufudur. Ama bürokraside temel bir kural var vekil, asil gibidir. Herhangi bir kimse vekil oluyor diye sorumlulukları azalıyor değil. Vekaleten herhangi bir görevi yürüten kişi, aynen asaleten yürüten kadar o işin sorumlusudur. Ne bir fazladır, ne bir eksiktir. Dolayısıyla kimse şöyle bir algı içerisinde olmasın, emniyet müdürü vekil diye sorumlulukları az bir emniyet müdürü yok karşımızda. Vekil, bürokraside asil gibidir. Asilin sahip olduğu her türlü imkana, her türlü yetki ve sorumluluğa da sahiptir."

(Bitti)


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.