Bakkallar tatil kararının devamlı olmasını istiyor

Bakkallar tatil kararının devamlı olmasını istiyor
İçişleri Bakanlığı tarafından açıklanan genelge ile pazar günü zincir marketler kapalı olurken mahalle bakkalları hizmet vermeye başladı. Başkan Feridun Göner, bu kararın pandemi döneminden sonrada devam etmesi gerektiğini söyledi

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine gönderilen "Market Tedbirleri" konulu genelge ile tam kapanma sürecinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ile ilgili usul ve esasların belirlenerek, valilere duyurulmuştu. Bu kapsamda genelgede, vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçlarını karşılamakla sınırlı olacak şekilde Pazar günü marketler yerine mahalle bakkalları döneminde 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterdi.

Tam kapanma dönemiyle birlikte zincir marketlerde yoğunluklar oluştuğunu aktaran Konya Bakkallar, Bayiler ve Kuruyemişçiler Odası Başkanı Feridun Göner, “İçişleri Bakanlığımızın almış olduğu karar, marketlerde oluşan yoğunluğu önlemek için. Koronavirüsün özellikle zincir marketlerde daha fazla bulaş riskinin olduğunu görüyoruz. Zincir marketlerinde çalışan sayısının fazla olması sebebiyle çalışması gerekiyor. Haftada bir gün tatil olması bizim mahalle esnafımızın işini rahatlattı. Bu kararın kalıcı olması için mücadelemiz var. Pandemi döneminden öncede zincir marketlerin hafta bir gün kapalı olmasını yetkililerden istemiştik. Pandemi döneminde tam kapanma sürecinde bu kararın alınması bizleri memnun etti. Özellikle bu kadarın daim olmasını istiyoruz. Küçük esnaf en azından pazar günü nefes almalı. Zincir marketler her mahallede, ara sokakta yer almaya başlaması bizleri zor durumda bırakıyor. Bu bağlamda zincir marketlerin açılış ve kapanış saatleri küçük esnafın çalışma saatlerinden az olması gerekiyor. Pandemiden sonra da zincir marketlerin çalışma saatlerinde düzenleme yapılmazsa küçük esnaf tamamen bitmiş olacak. Bu noktada yetkililerin sesimizi duymasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

konya-bakkallar-bayiler-ve-kuruyemisciler-odasi-baskani-feridun-goner.jpg

MAHALLE BAKKALI OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ

Tam kapanma dönemiyle birlikte zincir marketlerin küçük esnafı zor durumda bıraktığını aktaran Doğan Market İşletme Sahibi Muhammet Doğan, “Cumhurbaşkanımızın tam kapanma dönemini açıklamasıyla birlikte vatandaşlarımız evlerde kaldığı için temel tüketim ürünleri noktasında fazlalık olmaya başladı. Bu durumda da hemen hemen her gün vatandaşlarımız bakkal ve marketlerin yolunu tuttu. Ancak zincir marketlere tanınan ayrıcalıklar ya da o marketlerin fiyat politikası ve ürün çeşitliliği bizleri zor durumda bırakıyor. Tam kapanmanın başlarında pazarların da kapalı olması sebebiyle vatandaşımız mağdur olmaması için meyve-sebze çeşitliliğimizi ve tazeliğimizi artırarak hizmet verme gayretinde olduk. Bakanlığımızın açıkladığı genelge açıkçası bizleri memnun etti. Dükkânımızı pazar günleri de açarak ürünlerimizi sergiledik. Rızkı veren Allah’tır, mahalle bakkalı olarak üzerimize düşeni yapacağız” şeklinde konuştu.

bakkal-muhammet-dogan.jpg

KÜÇÜK ESNAFA UMUT OLDU

Hafta sonuna girmeden önce hazırlık yaptıklarını belirten Gönülbağı Market İşletme Sahibi Emine Dereli, “Tam kapanma süreci ile birlikte pazar günleri dükkânımızı kapatmaya başladık. Ancak Bakanlığımız açıkladığı genelge küçük esnafa umut oldu. Ramazan ayında olduğumuz için hafta sonuna girmeden hazırlıklarımızı yaptık. Özellikle iftar sofralarından eksik etmediğimiz pide gibi ürünlerimizin tedariğini sağladık. Bu karar aslında devamlı olsa çok daha güzel olur. İnşallah kısa sürede tüm esnaf kardeşlerimiz açılır da evlerine ekmek götürebilir. Ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz” diye konuştuk.

bakkal-emine-dereli.jpg

TÜM ESNAFLARIMIZIN AÇILMASINI İSTİYORUM

Şehir merkezinde uygulanan sıkı denetimler neticesinde satışların durgun olduğunu söyleyen Nisa Kuruyemiş İşletme Sahibi Burak Şahinkaya, “Dükkânımız şehir merkezinde yer alıyor. Şehir merkezinde de sıkı denetimler uygulanıyor ve sadece işe giden gelen vatandaşlarımız bu güzergâhı kullanıyor. Mahalle aralarında durumda pek de böyle değil. Vatandaşlarımız rahatça bakkala gidip ihtiyacını alabiliyor. Durum böyle olunca bakkallar için alınan pazar günü açılma kararı bizi çok etkilemedi. Normal yasak döneminde de yine bu durumdaydık. Ancak mahalle bakkalı olan esnaf kardeşlerimize katkı sağladı. Bir an önce hayat normale dönerse biz ancak o zaman rahatlayabiliriz. İnşallah kısa sürede tüm esnaflarımızın açılmasını istiyorum” dedi.

bakkal-burak-sahinkaya.jpg

KÜÇÜK ESNAFI DESTEKLEYECEK KARARLAR ALINMALI

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamış olduğu genelgeyle pazar günü dükkânını açtığını belirten ismini vermek istemeyen mahalle bakkalı ise vatandaşların cumartesi günü zincir marketlere akın ederek ihtiyaçlarını karşıladığını aktardı. Esnaf olarak zor durumda olduklarını ifade ederek sözlerine şu şekilde devam etti: “Tam kapanma ile birlikte zor durumda kaldık. Pandemi sebebiyle işlerimiz zaten durgundu. Vatandaşlarımız bu dönemde özellikle zincir marketleri tercih ediyor. Cumartesi günü zincir marketlerin kapısında bile kuyruk vardı. Pazar günü dükkânımızı açmak bize bir fayda sağlamadı. Sabahtan beri bir paket sigara sattım. Küçük esnafı destekleyecek kararlar alınmalı.” (Gülşen Çopur)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.