Bale pabuçlarını giyen minikler masal kahramanı oldu

Bale pabuçlarını giyen minikler masal kahramanı oldu
"Uyuyan Güzel" balesi dünyada ilk kez çocuklar tarafından sahnelenecek- ADOB Baş Dansçısı Gürcan:-"Uyuyan Güzel, büyükler tarafından çok sahnelendi. 23 Nisan etkinliğimizle dünyada ilk kez tamamen çocuklar tarafından sahnelenecek"

ANKARA (AA) - YILDIZ AKTAŞ - Kötü kalpli büyücünün 100 yıl uyuttuğu prensesin öyküsünü anlatan ünlü çocuk masalı ''Uyuyan Güzel''in kahramanları bu kez çocuklar olacak. Grimm Kardeşler'in masalının Çaykovski'nin büyülü notalarıyla süslendiği "Uyuyan Güzel" balesi dünyada ilk kez çocuklar tarafından sahnelenecek.

Ankara Devlet ve Opera Balesi (ADOB), Baş Dansçı Bahri Gürcan koordinatörlüğünde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için özel bir etkinlik hazırladı. Etkinlikte 180 çocuk, modern bale ve klasik bale eserlerini sahneleyecek.

Gürcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 23 Nisan'ın evrensel sanatlarla kutlanmasının kendisini çok mutlu ettiğini belirtti. Böyle özel bir günde çocukları sahnede bir araya getirmek istediklerini aktaran Gürcan, bu nedenle "23 Nisan Etkinliği" düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.

Proje çalışmalarına geçen yıl eylül ayında başladıklarını ifade eden Gürcan, önce dans okullarının belirlenmesi için duyuruya çıktıklarını anlattı.

Gürcan, başvuranlar arasından Dünya Dans Merkezi, Devlet Opera Balesi Çocuk Balesi Grubu, Bodrum Zeynep Okçu Bale Okulu ve İtalya’dan Carmen Dans Stüdyonun seçildiğini dile getirdi.

Daha sonra okullarla çalışmaya başladıklarını ifade eden Gürcan, "Türkiye'de ilk defa düzenlenen bu etkinlikle, 23 Nisan’da 180 çocuk, opera sahnesinde bale yapacak. Modern bale ile klasik bale eserlerini bu kez çocuklardan izleyeceğiz. Klasik bale eserleri içerisinde önemli bir yer tutan Uyuyan Güzel balesi de çocuklara uyarlandı ve tek perdeye indirildi. Uyuyan Güzel, büyükler tarafından çok sahnelendi ama bu etkinlikle dünyada ilk kez tamamen çocuklar tarafından sahnelenecek." diye konuştu.

Etkinlikte, birinci perdede çocukların seyircilere modern dans gösterisi sunacağını anlatan Gürcan, ikinci perdede ise Uyuyan Güzel'in sahneleneceğini kaydetti.

Gösterinin koreografisinin kendisine ve Dünya Dans Merkezine ait olduğunu aktaran Gürcan, festivale dönüştürmeyi düşündükleri etkinlik için gelecek yıl da ekim ve kasım ayında başvuru alacaklarını bildirdi.

Uyuyan Güzel balesi 23 Nisan saat 20.00'de Opera Sahnesinde minik izleyicilerle buluşacak.

- Öpücükle büyü bozulur...

Edebiyat dünyasında ''Grimm Kardeşler'' olarak tanınan Jacob Grimm (1785-1863) ve Wilhelm Grimm (1786-1859) tarafından yazılan ''Uyuyan Güzel'', Alman çocuk edebiyatının en önemli klasikleri arasında yer alıyor. Eserin konusu şöyle:

''Kral, bebek prensesin doğum gününü kutlamak için büyük bir parti verir ama 13. kötü kalpli büyücüyü çağırmayı unutur. O da bunun üzerine prensese bir büyü yapar. Prenses Aurora'nın eline 18. yaş gününde bir iğne batacak ve bütün saray uykuya dalacaktır. Gel zaman git zaman prensesin 18. yaş günü gelir ve kehanet gerçekleşir. Bir anda bütün saray uykuya dalar. Sarayın etrafını dikenli sarmaşıklar sarar. Birçok ülkenin prensi saraya ulaşmayı dener ama başarılı olamaz. Çokça zaman sonra olanları duyan cesaretli prens Desire, kendi ülkesinden buraya gelir. Elinde kılıcı ve cesaretiyle sarmaşıkları kesmeye başlar ve sonunda saraya ulaşır, dikiş odasında kucağında eline batan iğneyle uyuyan güzeli bulur. Prensesin alnına kondurduğu bir öpücükle büyü bozulur. Saray derin uykusundan uyanır. Bunun üzerine büyük bir şenlik başlar.''

Bale pabuçlarını giyen minikler masal kahramanı oldu

Bale pabuçlarını giyen minikler masal kahramanı oldu

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.