Bartın’da "Bir Dava Adamı Mehmet Akif" paneli

Bartın’da "Bir Dava Adamı Mehmet Akif" paneli
Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan: "Mehmet Akif, imparatorluğun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı o günlerde ayrımcılıkların farkında olarak, yıkıcı, bölücü, parçalayıcı her türlü görüş ve davranışın karşısında olduğunu ortaya

BARTIN (AA) - Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abide Doğan, "Mehmet Akif, imparatorluğun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı o günlerde ayrımcılıkların farkında olarak, yıkıcı, bölücü, parçalayıcı her türlü görüş ve davranışın karşısında olduğunu ortaya koymuştur" dedi.

Doğan, Bartın Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen "Bir Dava Adamı Mehmet Akif" konulu panelde yaptığı konuşmada, Mehmet Akif’in görüşlerinin millet ve İslamiyet olmak üzere iki başlıkta incelenebileceğini, bu iki başlığı da birbirinden ayırmanın mümkün olmadığını söyledi.

Türk milletinin İslamiyet’in kurtarıcısı, koruyucu ve yayıcısı olduğunu ifade eden Doğan, şöyle konuştu:

"Mehmet Akif, imparatorluğun yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı o günlerde ayrımcılıkların farkında olarak yıkıcı, bölücü, parçalayıcı her türlü görüş ve davranışın karşısında olduğunu ortaya koymuştur. Akif’in millet düşüncesinin temelinde, çalışmanın vurgulandığını görüyoruz. Tembellik ve karamsarlık karşısında çalışma, gayret, azim ve umut kelimelerini de milleti yüceltecek asli unsurlar olması bakımından çok seviyor. Çalışma sayesinde hem milletin, hem de İslamiyet’in kurtulacağına inanıyor. Müslüman milletlerin tembelliğini de bir türlü aklı almıyor."

Akif’in, milleti içinde bulunduğu sıkıntı ve acılardan kurtarıp refaha kavuşturmak, öte yandan İslam’ın yücelmesi ve anlaşılması için çalıştığını dile getiren Doğan, "Akif’in istediği, milletin cevherine uygun bir medeniyet anlayışıdır. Akif, milliyeti, eserleri ve fikirleri üzerine çok tartışılmış bir şairdir" diye konuştu.

Milli mücadelenin başladığı yıllarda Türk milletinin manevi duygularını yüceltecek, coşturacak ve moral verecek bir marşa ihtiyacı olduğunu da aktaran Doğan, "İstiklale susamışlığı en iyi yansıtan, milletin hislerine tercüman olan bir şiir ancak böyle yazılabilirdi. Bu şiiri yazmak, Akif için milli bir vazifeydi. O zafere ve hürriyete kesinlikle inanmış, şiirine de bunu yansıtmıştı" ifadelerine yer verdi.

Panele, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Mehmet Erdemir ile öğretim üyesi ve öğrenciler katıldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.