Başbakan Yardımcısı Elvan:

Başbakan Yardımcısı Elvan:
"(Çukurova Havaalanı) Yüksek Planlama Kurulu kararı alındı. Ben 2 gün evvel Ulaştırma Bakanımızla da görüştüm, bir sıkıntı görünmüyor, muhtemelen bir iki hafta içerisinde de ihaleye çıkmayı hedefliyoruz"- "Kamu olarak yapıp, ileride gerekirse kamu olarak

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Çukurova Havaalanına ilişkin Yüksek Planlama Kurulu kararı alındığını belirterek, "Ben 2 gün evvel Ulaştırma Bakanımızla da görüştüm, bir sıkıntı görünmüyor, muhtemelen bir iki hafta içerisinde de ihaleye çıkmayı hedefliyoruz" dedi.

Elvan, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, milletvekilleri, Mersin Ekonomi Platformu (MEP) Başkanı Hanife Körünoğlu ile bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan heyeti Başbakanlıkta kabul etti.

Buradaki konuşmasında, bugün AB'ye vizesiz seyahat için yasal düzenlemeler konusunda çalışma yaptıklarını bildiren Elvan, Dünya Kadınlar Günü'nü kutladı. Elvan, topluma büyük katkı sağlayan kadınların iş gücüne ve ekonomiye katkılarının her geçen gün arttığını, kadınların işgücüne katılım oranı açısından Türkiye'nin AB ülkelerinin seviyesine erişmesi için kat etmesi gereken mesafenin bulunduğunu ifade etti. STK'lardaki kadın sayısının artmasından memnuniyet duyacağını ifade eden Elvan, bu bağlamda MEP Başkanı Körünoğlu'nu da kutladı.

Konuklarının taleplerini dinleyen Elvan, Mersin'e yönelik projelerin son durumuna ilişkin bilgi verdi. Elvan, bu projelerin bir an önce tamamlanması için yoğun çaba harcadıklarını dile getirdi. Turizm projelerinin imar planlarının yapımında bir gecikme olursa sorumluluğu Mersin Valiliğinin üstleneceğini belirten Elvan, 9 turizm projesinden 3'ünün işlemlerinin tamamlandığını, bundan sonraki aşamada Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışma başlatacağını söyledi.

Mersin'in Organize Sanayi Bölge bağlantı yolunun projesinin tamamlanması halinde yapımına başlanacağını ifade eden Elvan, Mersin-Adana karayolunda liman ve hal kavşağından itibaren, Kazanlı beldesine kadar olan kısmın yapımına da kısa sürede başlanacağını bildirdi.

Elvan, Çukurova Havaalanı konusunda Çukurova Bölgesinin çok talihsiz bir süreç yaşadığını dile getirerek, "Firmanın 50 milyon avroluk yatırım yapmasına rağmen iflas etmesi nedeniyle yatırım yarıda kaldı ki altyapıya yönelik önemli bir çalışma yapılmıştı" dedi.

Daha sonraki süreçte Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığıyla görüşerek bu projenin maliyetinin devlet tarafından karşılanmasına karar verdiklerini anlatan Elvan, şunları kaydetti:

"Bugünlerde de muhtemelen, tahminim bir iki hafta içerisinde de ihalesine çıkılacak. Yüksek Planlama Kurulu kararı alındı. Ben 2 gün evvel Ulaştırma Bakanımızla da görüştüm, bir sıkıntı görünmüyor, muhtemelen bir iki hafta içerisinde de ihaleye çıkmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla yapımına süratle başlayacağız. Kamu olarak yapıp, ileride gerekirse kamu olarak biz de işletebiliriz veyahut da bazı havaalanlarında olduğu gibi işletmesini yine ihale yöntemiyle yarıştırarak firmaları, birilerine işlettirebiliriz. O tercih tamamen o zamanki bizlerin kararına bağlı."

Mersin ile havaalanı arasında hızlı tren bağlantısı kurulmasına yönelik bir çalışma bulunmadığını ifade eden Elvan, "Bugün itibarıyla yapacağımız havaalanı ile Mersin arasındaki bağlantı yolunun kamulaştırma çalışmalarına başladık" diye konuştu.

- "Bürokrat başını yastığa koyduğunda projeleri düşünmeli"

Başbakan Yardımcısı Elvan, Mersin'i Antalya'ya bağlayan yolun bir an evvel tamamlanmasını istediklerini, tamamlanan 4 tünelden 3'ünün trafiğe açıldığını söyledi. Aydıncık Şehir Geçişi Projesinin ihalesinin yapıldığını, sözleşmenin imzalandığını anlatan Elvan, Akdeniz Sahil Yolu çerçevesinde Aydıncık-Anamur arasındaki güzergahta da gereken bütün ihalelerin gerçekleştirildiğini ve değerlendirme sürecinin devam ettiğini kaydetti.

Projelere yönelik gereken çabayı gösterdiklerine dikkat çeken Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz koşmak istiyoruz, bizim için zamanın önemi çok fazla. Gerçekten ağır aksak giden, bize ayak uyduramayan arkadaşlar olursa zaman zaman şikayetlerimizi ilgili bakanımıza aktarıyoruz ve gerekli değişiklikleri de yapıyorlar. Kimin geldiği benim için önemli değil, şu olsun, bu olsun. Benim için önemli olan tek bir şey var, liyakat sahibi olması, çalışkan olması, işini takip etmesi, makamında oturmaması, gece gündüz proje peşinde koşan, işini yapmaya çalışan bürokrat olması. Tek kriter budur. Onu yaptığı ölçüde biz de sonuna kadar o bürokratlarımızın arkasında oluruz ama bize ayak uyduramayan, yaşadık birkaç tane, belki sizler de o yapılan değişiklikleri görmüş olabilirsiniz, bir iki kurumda değişiklik tarzında tasarrufları oldu bakanlarımızın. Biz hızlı hareket etmelerini istiyoruz, iyi insan olması yetmiyor, çalışkan, üretken olması, konulara hakim lazım."

Bürokratların başını yastığa koyduğunda yürüttükleri projeleri düşünmesi gerektiğini vurgulayan Elvan, bu tür makam ve mevkilerin fedakarlık gerektirdiğine işaret etti. Elvan, "Şu siyasi parti, bu siyasi parti yaklaşımı içerisinde olmadım, olmam da" ifadelerini kulladı.

- "Mersin Serbest Bölgesi genişletilecek"

Lütfi Elvan, Silifke-Mut-Karaman yolunun ihalesinin yapıldığını anımsatarak, bu konudaki sürecin itiraz nedeniyle henüz tamamlanmadığını anlattı. Silifke-Mut arasında örnek bir bölünmüş yol yapacaklarını belirten Elvan,2016 yılında proje çalışmaları tamamlandığında yapım ihalesinin başlayacağını söyledi.

Mersin Serbest Bölgesi'nin genişletilmesi amacıyla 334 dönüm arazinin kamulaştırılması konusunu Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın gereken desteği vereceğini ilettiğini aktaran Elvan, "Bir de Serbest Bölgeler Kanunumuz var şu anda Meclis gündeminde. Bu, önümüzdeki hafta değil de ondan sonraki hafta komisyonda görüşülmeye başlayacak. Serbest bölgeleri çok daha cazip hale getiren kanun tasarımız" şeklinde konuştu. Elvan, Mersin'de iyi tarım uygulamaları konusundaki projeyi takip edeceğini de bildirdi.

Taşucu Limanı'na yönelik engel teşkil eden kısımların ortadan kaldırıldığını dile getiren Elvan, bu konuyu gelecek hafta Özelleştirme İdaresi Başkanı ile görüşeceğini söyledi. Elvan, "Şu anda Taşucu Limanı ile ilgili Özelleştirme İdaresi ile ilgili işlerimiz kaldı. Önümüzdeki hafta Özelleştirme İdaresi ile de görüşeceğiz. İyi yolda gidiyoruz Taşucu Limanı ile ilgili. Zor olan işin yüzde 80-90'lık kısmını hallettik" ifadelerini kullandı.

Mersin'de "ihtisas OSB" çerçevesinde başvuruda bulunulduğunu belirten Elvan, bunun tamamlanmasıyla Mersin'e büyük bir OSB kazandırmış olacaklarına dikkat çekti.

- "Mersin'de 1 milyon liralık yardım yapıldı"

Elvan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da terör nedeniyle esnaf bağlantılarının kopması ve ödemelerin yapılamaması nedeniyle oluşan zararın giderilmesi için çalışma yapıldığını belirterek, "Oradaki hem vatandaşımızı, hem de esnafımızı rahatlatacak önlemleri alıyoruz, çok sayıda önlemlerimiz var. Bunları peyderpey uygulamaya koyduk, önümüzdeki günlerde daha da uygulamaya koyacağız. Bu konuda en ufak bir tereddüdünüz olmasın" diye konuştu.

Mersin'e söz konusu ilçe ve bölgelerden gelen ailelere destek verildiğini de anımsatan Elvan, Valiliğin şu ana kadar 1 milyon liralık yardım yaptığını, ihtiyaç olursa destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

KOBİ'lere 30 bin lira faizsiz kredi desteği uygulamasına ilişkin de Elvan, şöyle devam etti:

"İnanılmaz yoğun bir talep var. Dolayısıyla Halk Bankası bayağı zorlanıyor. Çok yoğun da bir mesai harcıyorlar. Masrafları da ortadan kaldırdık. 30 bin lira için 2 bin 800 lira masraf söz konusuydu. Bir kuruş para ödemeden, masraf ödemeden bu faizsiz kredileri alma imkanları var. Halk Bankası'ndan daha önce kredi çekmiş ve borcunu ödemeye devam edenlere kredi verilmiyor. Tamamladıktan sonra tekrar alabilir."

- "Yatırım ortamının iyileştirilmesi paketini TBMM'ye sevk edeceğiz"

Elvan, Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin 2015 yılında 2014'e göre yüzde 30'un üzerinde artış gösterdiğini anımsatarak, Türkiye'nin halen bu konuda cazibe merkezi olduğunu söyledi. Türkiye'nin yatırım ortamının iyileştirilmesi için atılması gereken adımları belirlediklerini dile getiren Elvan, bu konudaki önlem ve teşvikleri içeren bir paket hazırlayıp kısa süre içerisinde TBMM'ye sevk edeceklerini bildirdi.

Hassa Tüneli'nin yıllardır konuşulan zor bir proje olduğuna işaret eden Elvan, bunun Mersin'in gelişmesine bir engel teşkil etmediğini ancak uzun vadeli bir proje olduğunu ifade etti.

Elvan, "Mersin Limanı, Akdeniz havzasında, Ege de dahil, dünyanın en önemli transit merkezlerinden bir tanesi" değerlendirmesinde bulundu. Hükümetinin "üç büyük denizde üç büyük liman" hedefine sahip olduğunu ifade eden Elvan, "Karadeniz'de Filyos Limanı, Ege'de Çandarlı Limanı, Akdeniz'de ise Mersin Konteyner Limanı" diye konuştu.

Elvan, Mersin Limanı ile kent merkezi arasındaki ulaşım sorununun bir an evvel aşılması için çaba harcadıklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.