Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (3)

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (3)
"Önceliğimiz, göçmenlerin Suriye sınırı dışarısındaki kamplarda barındırılmasıdır. Şu an 100 bin civarında mülteci o kamplarda duruyor. Özellikle Halep, Mare ve Cerablus hattındaki hareketlenmeler, 400 bin, 500 bin, 600 bin sığınmacının Türkiye'ye gelmesi

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Önceliğimiz, göçmenlerin Suriye sınırı dışarısındaki kamplarda barındırılmasıdır. Şu an 100 bin civarında mülteci o kamplarda duruyor. Özellikle Halep, Mare ve Cerablus hattındaki hareketlenmeler, 400 bin, 500 bin, 600 bin sığınmacının Türkiye'ye gelmesine vesile olabilir. Şu anda öyle bir dalga yok ama tehdit var" dedi.

Kurtulmuş, A Haber televizyonunda katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"Türkiye'nin savaşın eşiğinde olduğuna" dair söylemlere yönelik bir soru üzerine Kurtulmuş, bu düşünceye kesinlikle katılmadığını, Türkiye'nin böyle bir maceraya atılmayacak kadar tecrübeli bir ülke olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, Suriye sınırı ve ötesindeki birkaç kilometrelik alanda yaşananları dikkatlice izlediklerini kaydederek, gerekli tüm tedbirleri alarak Türkiye'nin ulusal güvenliğini korumaya gayret ettiklerini bildirdi.

"Suriye sınırının tamamına güvenlik duvarlarının konulması gibi bir durum söz konusu mu?" sorusu üzerine Kurtulmuş, Suriye'deki yerleşim yerlerinin Türkiye sınırına çok yakın olduğunu dile getirerek, "Neden bu birbirine yakın olan yerleşim yerlerini birbirinden ayırdılar? Bu, bilinçli bir şekilde yapıldı, bizi ayırmaya çalıştılar. Önce sınırlarla ayırdılar. Şimdi zihinlerde ayırmaya çalışıyorlar. Biz de tam tersini yapacağız. Önce zihinlerde ve gönüllerde bu birleşmeyi sağlayacağız sonra da sınırlarımızda bu birleşmeyi sağlayacağız" diye konuştu.

Suriye sınırında bekleyen mültecilere yönelik bir soru üzerine Kurtulmuş, an itibarıyla sınırın açılmasına yönelik bir kararlarının olmadığını ifade ederek, "Burada önceliğimiz, göçmenlerin Suriye sınırı dışarısındaki kamplarda barındırılmasıdır. Şu an 100 bin civarında mülteci o kamplarda duruyor. Özellikle Halep, Mare ve Cerablus hattındaki hareketlenmeler, 400 bin, 500 bin, 600 bin sığınmacının Türkiye'ye gelmesine vesile olabilir. Şu anda öyle bir dalga yok ama tehdit var" dedi.

Kurtulmuş, "Terör operasyonlarının güvenlik amaçlı başka ilçelere sıçrayabilme durumu var mı?" sorusu üzerine, şu an yaşananlara bakıldığında terör olaylarının neden 20 Temmuz'da çıktığının daha iyi anlaşıldığını söyledi.

- "PKK'yı da bir müddet sonra çöpe atacaklar"

Cizre'deki operasyonlar sonucunda ortaya çıkan tablonun, savaşı Türkiye'ye taşımaya çalıştıklarının göstergesi olduğunu belirten Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'yi içeride meşgul edip Türkiye sınırları dışında olan gelişmeler için ellerini rahat kılmak için bunları yapmışlar. Bunun oyunun bir parçası olduğunu şimdi çok daha iyi anlıyoruz. O zaman da biliyorduk. Kimse endişe etmesin, Türkiye bu anlamda kendi sınırları içerisinde terörü etkisiz hale getirecektir. Terörü tamamen bitireceğiz dememiz mümkün değil. Çünkü terör örgütlerinin arkasında bu uluslararası destekler olduğu sürece, bu kadar silah desteği, bu kadar siyasi ve lojistik destek olduğu sürece, siz bugün etkisiz hale getirirsiniz, yarın başka bir şekilde gündeme gelir. Geçmişte ASALA'yı görevi bittiği için çöp kutusuna attılar. PKK'yı da bir müddet sonra çöpe atacaklar ama şu anda elverişli, işlerine geliyor. Şu an tehdit oluşturan ilçelerde operasyon hazırlıklar yapılıyor. Aynen Silopi, Cizre ve Sur gibi bütün gücümüzle oralara güvenlik kuvvetleri gelerek bu terör örgütünün etkisiz hale getirilmesi için çalışmalarını sürdürecek."

- "Ülke içinde olanları başkalarına şikayet etmesinler"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, terör unsurlarını o bölgelerden temizledikten sonra mağduriyet yaşayan vatandaşların güven ve huzur içerisinde yaşamalarını sağlayacak adımların atılacağına vurgu yaparak, burada meselenin sadece güvenlik tedbirinin olmadığını, bunun yanında ihya ve inşa süreci de olduğunu söyledi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yurt dışı ziyaretlerine ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, siyasi parti liderlerinin istediği yeri ziyaret edebileceğini kaydetti. Kurtulmuş, "Türkiye ile kimin problemi varsa sayın Demirtaş'ın oraları ziyaret etmesi son derece manidardır. Türkiye'nin yararına olan şeyleri gelin hep beraber konuşalım ancak yurt dışına çıkıp ülke içinde olanları başkalarına şikayet etmesinler. Bu, kabul edilebilir bir şey değildir. Bu topraklar içerisinde yaşayan farklı etnik yapıdaki, farklı mezhepteki, farklı inançlardaki insanlar, inanın ki bizim bu topraklardan başka vatanımız yoktur. Sayın Demirtaş'ın, önce Kürt halkının bildiği bu gerçeği bir kere daha bilmesi lazım. Kürtler için en özgür yaşayabildikleri yer burasıdır. Cizre, Silopi nasıl Kürtlerin vatanıysa Bursa da Trabzon da vatanıdır" değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.