Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, canlı yayında

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, canlı yayında
Kurtulmuş: (4)- "Biz eleştiri yapılmasına karşı değiliz. Ama Allah rızası için 3 lafta PKK'ya söyleyin. Bu kadar insanın kanını emmiş, bu kadar insanı öldürmüş bir örgüte karşıda bir laf söyleyin"- "Ankara'daki terör eylemini gerçekleştiren teröristin evi

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Biz eleştiri yapılmasına karşı değiliz. Ama Allah rızası için 3 lafta PKK'ya söyleyin. Bu kadar insanın kanını emmiş, bu kadar insanı öldürmüş bir örgüte karşıda bir laf söyleyin" dedi.

Kurtulmuş, Ankara Palas'ta TRT Haber'in "Haber Odası" programında gündemi değerlendirdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Terör operasyonlarına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, Türkiye'nin terörle ilgili ciddi mücadele verdiğini belirterek, bu konuyla ilgili yasal boşlukların ortadan kalkması için de terörle mücadele yasasının değiştirildiğini hatırlattı.

Kurtulmuş, teröre destek veren insanları bu tutumlarından vazgeçmesi gerektiğini dile getirerek, "Biz eleştiri yapılmasına karşı değiliz. Ama Allah rızası için 3 lafta PKK'ya söyleyin. Bu kadar insanın kanını emmiş, bu kadar insanı öldürmüş bir örgüte karşıda bir laf söyleyin. Dolayısıyla bir tarafta mevcut yasalar çerçevesinde kararlılıkla bu mücadele sürdürülecek. Diğer tarafta teröre karşı siyasette, iş dünyasında, bilim çevrelerinde, akademide ortak, ulusal bir dayanışma çemberinin kurulması sağlanacak" diye konuştu.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin soru üzerine Kurtulmuş, bu konunun çok konuşulduğunu dile getirerek, "AK Parti kendi milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarından ürküyormuş gibi bir algıyla bütün mevcut dokunulmazlıkların kaldırılması talep edildi. Biz de buna riayet ederek şu anda 530 civarında fezleke var. Gelen fezlekelerle ilgili hemen Anayasa değişikliği yapalım" ifadelerini kullandı.

Hangi partiden olursa olsun fezlekesi olan tüm milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasına onay verdiklerini aktaran Kurtulmuş, ancak dosyaların tek tek açılıp yıllarca tartışılacak bir pozisyonun oluşmasına da rıza göstermeyeceklerini kaydetti.

Kurtulmuş, kürsü ve fikir dokunulmazlıklarının mutlaka korunması gerektiğini belirterek, bu aşamada "Bütün dokunulmazlıklar kaldırılsın, bunu tamamıyla kaldıralım" demenin bu dosyaları sulandırmak ve polemikleri arttırmak manasına geleceğini söyledi.

Herkesin yaptığı siyasi eylemin karşılığını ödeyeceğini vurgulayan Kurtulmuş, "Ankara'daki terör eylemini gerçekleştiren teröristin evine taziyeye gitmek hangi demokratik kurala uyar. Dokunulmazlıklar milletvekillerini korumak için ihdas edilmiş bir kurum değildir. Demokrasilerde dokunulmazlık, demokrasiyi korumak için tesis edilmiş bir kurumdur" şeklinde konuştu.

- "Millete verdiğimiz bir söz var"

Kurtulmuş, "Yeni anayasaya ilişkin hükümetin yeni bir takvimi var mı?" sorusuna, mevcut parlamentonun üzerindeki en büyük sorumluluklardan birisinin yeni anayasa olduğunu anlattı.

Bu sorumluluğunu hiçbir şekilde ötelenemeyeceğine dikkati çeken Kurtulmuş, AK Parti hükümetinin bu konuda iyi niyetini gösterdiğini ancak bazı partilerin eskiden kalma düşünceleri ortaya koyarak yeni anayasanın yapılmasına engel olduklarına işaret etti.

Kurtulmuş, her partinin yeni anayasa yapım sürecine katkıda bulunması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Böyle diyerek de sonuna kadar bekleyemeyiz. Millete verdiğimiz bir söz var. Bu yasama yılı bitmeden muhtemelen nisan ayındaki yapacağımız MKYK toplantısında anayasayı tartışacağız, AK Parti'nin anayasa teklifini olgunlaştıracağız. Parti içerisinde bu belli bir noktaya gelecek. Ondan sonra eğer uzlaşma sağlanırsa ne ala, sağlanamazsa kendi görüşümüzü mecliste bir teklif olarak sunacağız. Umarım 367'yi buluruz. Oda olmazsa 330 bularak bunu millete götürme imkanımız olur."

- "Başkanlığı sadece Cumhurbaşkanı ve AK Parti için istemiyoruz"

"Başkanlık sistemiyle ilgili bir revize olacak mı?" sorusu üzerine Kurtulmuş, başkanlık sisteminin sadece Cumhurbaşkanının şahsı için veya AK Parti'nin parti kimliği için isteniyor gibi bir izlenim yaratıldığını belirterek,"Herhangi biri AK Partili ağzını açıp 'anayasa' dese hemen başkanlık sistemi istiyorsunuz sözüyle muhatap oluyoruz. Evet başkanlık sistemini istiyoruz. İyi tasarlanmış, gerçekten bütün kontrol ve denetim mekanizmalarını kurmuş bir sistem içerisinde başkanlık sistemi olmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, başkanlık sisteminin anayasal reform sürecinde atılacak adımlardan sadece bir tanesi olduğunu ifade ederek, başka bir partinin de bu konuda vereceği fikirlere açık olduklarını dile getirdi.

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.