Başkan Altay'dan önemli açıklamalar!

Başkan Altay'dan önemli açıklamalar!
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, altyapı çalışmaları, sosyal projeler, tarımsal destekler, ilçelerin ihtiyaçları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay,  Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, altyapı çalışmaları, sosyal projeler, tarımsal destekler, ilçelerin ihtiyaçları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hz. Mevlana’nın 747. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) ile ilgili konuşan Başkan Uğur İbrahim Altay, 17 Aralık’ta gerçekleşecek program için katılımcı sayısının belirlendiğini söyledi.

İNSANLAR ŞEB-İ ARUS’U GÖRMEK İSTİYOR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 17 Aralık gecesinden insanların televizyonda Şeb-i Arus programını görmek istediklerini ve bunun için bir çalışma başlattıklarını söyleyerek, “Sayın Valimizin başkanlığında Kültür Bakan Yardımcımızın da katıldığı bir toplantı yaptık Şebi Arus törenleri ile ilgili. Bazı kararlar aldık. Bu törenler mutlaka yapılmalı. Katılımcılı mı katılımcısız mı olacak konusunda a, b ve c planları oluşturuldu. Pandeminin, salgının süreci ile ilgili ayarlarımızı gözden geçireceğiz. Kültür Bakanımız da çok ilgili. 7 Aralık ve 17 Aralık’ta mutlaka 2 program olacak. 17 Aralık akşamı insanlar televizyonunu açtıklarında Şebi Arus programını görmek istiyorlar. Katılımcısız da olsa mutlaka yapılacak ama biz bir miktar izleyici, katılımcı olması için bir çalışma yaptık. Sayılar belirlendi. Kültür Bakanlığı son bir görüşme yapıp ondan sonra bir yol haritası belirleyeceğiz, ondan sonra da bir aksama olmayacak Allah’ın izni ile” dedi.

BU YIL İHALESİ YAPILACAK

Konya’nın önemli projelerinden bir tanesi olan Eski Sanayinin taşınması ile ilgili konuşan Başkan Altay, “Eski sanayi ile ilgili süreçte bugün zemin etütleri ile ilgili raporu TOKİ’ye ulaştırıyoruz. 4 etapta proje gerçekleştirilecek. Birinci etabı inşallah 1 ay içinde ihale tarihini alınmasını bekliyoruz. Zemin etütleri biraz uzun sürdü ondan kaynaklı bir gecikme oldu ama bu yıl içinde ihaleleri yapılmış olacak. İnşallah 2023 yılında orayı tamamlamış olacağız” diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediyesinin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığı görüşmeler sonucunda 10 bin öğrenciye tablet verileceği projesi hakkında açıklama yapan Başkan Uğur İbrahim Altay, bu öğrencilerin belirlendiğini ve en kısa zamanda dağıtıma başlanacağını söyledi. Altay, verilecek tabletlerin yerli üretim olmasını arzu ettiklerini ancak Aralık ayından önce teslimatın olmayacağı gerekçesi ile DMO’dan alınacağını belirterek, “Çocuklarımız maalesef salgın nedeniyle 1. sınıflar hariç doğrudan yüzyüze eğitim yapamıyor. EBA TV, internet üzerinden eğitim gerçekleştiriyor. Konya olarak büyük bir gurur yaşadık. Milli Eğitim Müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz görüşmelerimiz 8. Ve 12. Sınıf olup, tableti veya interneti olmadığından dolayı sisteme bağlanamayan 10 bin çocuğumuz tespit edildi. Bunların tabletlerini Konya Büyükşehir Belediyesi olarak biz satın aldık ve en kısa sürede çocuklarımıza ulaştırmayı arzu ediyoruz. Yerli üretim Aralık sonundan önce teslim edemeyiz dedi. Devlet Malzeme Ofisi ile tüm belediyelerin alacağı tabletler toplandı. DMO bir alım yapacak biz de onlara para yatıracağız. Yerli olmasını arzu ediyoruz ama bu kadara sıkışık bir dönemde zor görünüyor” şeklinde konuştu.

EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ TAŞINIYOR

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya İl Emniyet Müdürlüğü binasının Şehir Hastanesi yakınlarına taşınacağını ve Konya’ya yakışır bir yapı olacağını belirterek, “Hayvan pazarı taşınıyor. 2011 yılında yapılmıştı. O dönemde Şehir Hastanesi gündemde yoktu. Kaşınhanı tarafına taşınacak. Şehir hastanesinin yan tarafına da Konya İl Emniyet Müdürlüğü binasını yapılması planlanıyor. Konya Adliyesi’nin de bulunduğu bölge böylece Adalet Bakanlığına tahsis edilmiş olacak ve bir kampüs haline gelecek” dedi.

BİSİKLET KONYA’DA BİR ULAŞIM ARACI

Konya’da bulunan bisiklet yollarına 84 kilometre daha ekleneceğini belirten Başka Altay, Türkiye’de ilk master plan yapan şehrin Konya Olduğunu söyledi. Altay konu ile ilgili şöyle konuştu:  “Bisiklet yollarımız Konya merkezde 350 kilometreye yakın bisiklet yolumuz var ama özellikle merkez bölgelerin birbirine bağlantı problemleri vardı. 2023 yılına kadar inşallah 84 kilometre daha yeni bisiklet yolu yapacağız. Avrupa Birliğinden çok önemli bir hibe projesi kazandık. Bu şekilde bu 84 kilometreyi de şehrimize kazandırmayı arzu ediyoruz. Böylece Konya’da istediğimiz yere kesintisiz bir şekilde bisikletle gideceğiz. Yakında bununla ilgili yeni orijinal işler de yapmaya başlayacağız. Bisikletler için yeni otopark da inşa etmeyi planlıyoruz. Yine akıllı toplu ulaşım sistemine bir ekleme yapıyoruz, akıllı bisiklet uygulaması sistemini de en kısa sürede hayata geçireceğiz. Otobüslerimizin bir kısmına bisiklet aparatları yerleştirdik, inşallah tamamına bunu yerleştirmeyi arzu ediyoruz. Buradaki hedefimiz; bisiklet Konya’da bir toplu ulaşım aracıdır. Bu toplu ulaşım aracını da diğer toplu ulaşım araçlarına entegre etmeye çalışıyoruz. Konya Türkiye’de bisiklet master planını yapan ilk şehirdir. Konya için bisiklet master planında oluşan kriterler diğer şehirler için bir standart oluyor. Herkes bu master planına bakarak kendi master planını o standartlara göre hazırlamak zorunda. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda öncü olmaya devam edeceğiz. İnşallah Avrupa’nı birçok şehrinde olduğu gibi insanların bisikletleri bir toplu ulaşım aracı olarak kullanacak. Pandemi döneminde okullarımız uzaktan eğitim yapıyor ama okullarımızın açılması ile birlikte güvenli okul yolu projesine de başlayacağız. Öğrencilerin okula gidiş güzergahlarındaki tüm engelleri kaldırarak bisikletle okula gelmelerini sağlamakla ilgili bir düzenleme çalışması yürütüyoruz.”

TOPLU ULAŞIMIN DOLULUK ORANI YÜZDE 38

Başkan Altay, Meram bölgesindeki altgeçitlerde yenileme çalışmaları yapılacağını dile getirerek,

“Meram Belediye Başkanı ile birlikte Meram’daki alt geçitlerle ilgili bir güncelleme gerçekleştirdik. Altgeçitlerimizin alt yapılarında kamulaştırma  ve imar nedeniyle bazı sorunlar var. Meram bölgesinde tespit ettiğimiz 3 alt geçitten Hasanköy’ü inşallah 2021 yılı içerisinde standarda kavuşturmayı planlıyoruz. Bir süre var o süreden önce yapacağımız için varislerden onay almak gerekiyor. Kısa zamanda inşallah Meram’daki alt geçitleri Konya standardına kavuşturacağız” dedi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, pandemi sürecinde toplu taşıma araçlarının doluluk oranlarının yüzde 38 olduğuna dikkat çekerek, “Pandemi ve salgın dönemindeyiz. 3 temel meseleye hepimizin dikkat etmesi gerekiyor. Maske, temizlik ve mesafe. Konya’da son günlerde yapılan denetimlerle birlikte bu konuda belli bir yere gelmiş gözüküyoruz. Artık maske takmayan, mesafeye uymayanlar çok istisna. Sayılarla bir stabil oluşmuştu ama bu süreci sürekli kontrol etmek gerekiyor. Bu konuda özellikle toplu ulaşımla ilgili, mevcut kapasitenin yüzde 50’si kullanılabiliyor. Bazı saatlerde problemler olmakla birlikte Konya’da toplu ulaşımın ortalama doluluk oranı yüzde 38. Konya pandemi sürecinde en az korunma problemlerini halleden şehirlerden en başta öne çıkmış durumda. Bir iyiliğe vesile olalım diye ilçe belediyelerimizle birlikte bir proje başlattık. Meram, Karatay ve Selçuklu ilçelerimizde kovid hastalığını atlatan 477 arkadaşımızın bilgilerini İl Sağlık Müdürlüğümüze sunduk. Bunların plazma bağışı yapacaklarını, plazma bağışı için gönüllü olduklarını ifade ettik” diye konuştu.

MEVLANA ÇARŞISI YIKILIYOR

Başkan Altay, 1 ay gecikmeli de olsa tam mutabakat ile Mevlana Çarşısının yıkım çalışmalarına başlanacağını belirterek, “1 Eylül diye söylemiştik ama 1 ay geciktik ama herhalde böyle büyük bir işte 1 ay tolere edilebilir. Bu Konya tarihi için çok önemli bir başlangıç çünkü Hazreti Mevlana Konyamızın incisi, milyonlarca insan onu ziyarete geliyor. Biz de onun torunları olarak Konya’ya gelenleri ona yakışır bir şekilde misafir etmek durumundayız. İl Kültür Müdürlüğünün inşaatına başladık. Mevlana’nın arkasındaki binalar yıkılacak, Mevlana’nın bahçesinde düzenlemeler yapıyoruz. İkinci bir avlu oluşturulacak, girişler düzenlenecek ve ziyaretten sonra Mevlana meydanına çıkanları aziziye ve bedesten arasındaki adeta bir set oluşturan Mevlana çarşısı ve altın çarşı inşallah tamamen yenilenmiş olacak. Mevlana çarşısını yüzde yüz mutabakatla süreci yürütüyoruz. Sadece bir kunduracı arkadaşımıza kiralayacak yer bulamadık. Ona da uğraşıyoruz, çözmeye çalışıyoruz ama hem mülk sahiplerinin hem kiracıların yüzde yüz mutabakatıyla bu proje gerçekleşmiş olacak. Altın çarşıda da yüzde 80’i geçtik. Hedefimiz iki alanı aynı anda tamamlamak.  Mevlana müzesi ve Mevlana Kültür Merkezi arasında kalan alanda müze yapmayı planlıyoruz.  İlçelerimizde çalışmalarımız devam ediyor. 2019 yılı sonunda planladığımız tüm sözleri yerine getirmek için ekiplerimiz şu anda 42 bin kilometrelik alanda yoğun bir çalışma yürütüyor. 300 kilometreye yakın yol yapıyoruz. Bununla birlikte Komek binaları, otogar inşaatları tarımsal desteklemeler konusunda da yoğun bir gayret içerisindeyiz. Konya Büyükşehir Belediyesinin bütçesi Konya’da ve Konya’ya harcamaya devam ediyoruz. Bunu artırmak için çaba sarf ediyoruz ama asıl başarımız bence bizim bütçemize girmeden işleri hibe projeleri yada Avrupa Birliği projeleriyle yapmak. Bizdeki para zaten bizde ve bunu Konya’ya harcayacağız. Söz verdiklerimizin yada vermediklerimizin ne kadarını dışarıdan kaynaklı yapabilirsek burada elimiz o kadar rahat olur. İlçelerde çalışma ofisleri açıyoruz. İlçe ziyaretlerine yeniden başladık ve büyük ilçelerde bir gece konaklayacağız. Bir taraftan da yeni tesislerimizin temelini atıyoruz” ifadelerini kullandı. (Dilhan Dumanoğlu)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.