Başkan Öztürk'ten tepki: Kabul edilemez

Başkan Öztürk'ten tepki: Kabul edilemez
Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk Konya ile bütünleşen Şeb-i Arus törenlerinin başka hiçbir isim altında farklı bir şehirde yapılmaması gerektiğini söyledi.

Başkan Öztürk konu ile ilgili açıklamasında, farklı tarihlerde, farklı şehirlerde Sema ayin-i şerifinin gerçek özünden uzaklaştırıldığı büyük organizasyonlar düzenlediğinin görüldüğünü ifade etti. Sema'yı Konya'ya alternatif olarak başka illerde tamamen özünden uzaklaştırarak icra etme gayretlerinin olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti:

 

"Bununla birlikte her sene Mevlana’yı anma haftasında İstanbul’da da alternatif Şeb-i Arus düzenlenmektedir. 13 Aralık 2014 tarihinde İstanbul’da 15 bin kişilik bir spor salonunda Mevlana'nın 741. Vuslat Yıl Dönümü dolayısıyla bir Şeb-i Arus programı düzenleneceğini biliyoruz. Konya Mevlana, Mevlana da Konya ile bütünleşmiştir. Mevlana'yı ve Mevleviliği başkalaştırma, Konya'dan ve Konya kültüründen uzaklaştırma çabası var. Hz Mevlana, Konya’da yaşamış ve Mesnevi’sini Konya’da yazmış, tüm dünyada Konya ile bilinen ve anılan bir mutasavvıftır. Konya Mevlana’nın öğretileri ile yüzyıllarca hoşgörünün, sevginin ve kardeşliğin başkentliğini yapmış bir şehirdir. Konyalılar olarak Hz. Mevlana başta olmak üzere Şeb-i Arus kültürümüzün yozlaştırılmasına sessiz kalamayız. Konya’nın 800 yıllık geleneği olan Şeb-i Arus’un sadece 17 Aralık’ta özüne, tarihi mirasına uygun olarak Konya'da icra edilmesi gerekmektedir. Konya yeni yatırımları ile Şeb-i Arus törenini en iyi şekilde yapabilecek seviyededir. Anadolu’nun en büyük spor ve kongre salonuna sahip Konya’da otel yatırımları da ihtiyaca cevap verebilecek şekildedir. Ayrıca Aralık ayında düzenlenen bu törenler şehir ekonomimiz için de büyük katkı sağlamaktadır. Her şehrin kendi kültürünün en verimli şekilde ekonomiye kazandırılması gerektiği böyle bir dönemde, İstanbul’da ticarileştirilen bir Şeb-i Arus törenini kabul edemeyiz. Ayrıca başka yerlerde yapılacak olan Sema’nın da mutlaka belirtilen kurallar çerçevesinde yapılması gerekmektedir. Bu konuda ilgili herkesi duyarlılığa davet ediyorum”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.