Bayram için beslenme tüyoları

Bayram için beslenme tüyoları
 Editör
Diyetisyen Sevim Bircan Çetin, Ramazan sonrası bayramda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.



Beslenme düzeninin tamamen değiştiği Ramazan ayının bitmesiyle beraber Diyetisyen Sevim Bircan Çetin, Ramazan Bayramında beslenme tüyoları ve nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi verdi. Ramazan ayının bitmesiyle birlikte beslenmede dikkatli olunmadığı takdirde önemli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalınabiliyor.

ÖĞÜN ATLAMAK BÜYÜK RİSK OLUŞTURUYOR
Ramazan Bayramı'nda beslenmede dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan Diyetisyen Sevim Bircan Çetin, "Bayram sabahı ağır öğünler yerine hafif bir kahvaltıyla güne başlamalısınız.
Yumurta, avokado, peynir, zeytin, tam buğdaylı ekmek, bol yeşillik ve mevsimine uygun söğüş sebzelerden oluşan bir kahvaltı tercih edebilirsiniz.
Öğün atlamamalı 2-3 ana öğün yapmalı ve aralarda sağlıklı ara öğün eklemelisiniz.
PORSİYON MİKTARLARI MİDE SAĞLIĞINIZI ETKİLİYOR
Ramazan ayı süresince arınmış sindirim sistemi ve metabolizmaya bir anda yüklenirsek; mide şikayetleri, kan şekeri ve sindirim problemlerine neden olabiliriz. Bu durumları yaşamamak için porsiyon miktarlarına dikkat etmeli ve midenizde fazla yük oluşturmamalısınız. Besinleri iyi çiğnemeli yavaş yavaş, az ve sık sık tüketmelisiniz.
SIVI TÜKETİMİNİ İHMAL ETMEMELİSİNİZ
Havaların ısınmasıyla sıvı ihtiyacımız artmaktadır bu nedenle su tüketiminizi arttırmalısınız. Günlük en az 2,5-3 lt su tüketmelisiniz. Bayram ziyaretleri sırasında çay- kahve tüketimine dikkat etmeli ve aşırıya kaçmamalısınız. Aksi takdirde tansiyon, çarpıntı, sindirim şikayetleri, kalp ve ritim bozukluklarına neden olabilirsiniz. Şekerli, gazlı ve asitli içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, mineralli su, bitki çayı, ev yapımı ayran ve limonata tercih edebilirsiniz.
Bayramda Porsiyon Kontrolünüzü Sağlayabilmelisiniz
Bayramın vazgeçilmezi çikolata ve şeker miktarına dikkat etmelisiniz. İkram edilen tatlıları porsiyon kontrollü şekilde tüketmelisiniz ve yeri geldiğinde nazikçe reddetmeli hayır diyebilmelisiniz. Hamur işlerinden, ağır ve şerbetli tatlılardan olabildiğince uzak durmalı yerine sütlü veya meyveli tatlılar, şekersiz ya da az şekerli komposto/ hoşaf, sade dondurma, taze/kuru meyveler tercih etmelisiniz. Israrla tatlı tüketmek istiyorsanız ve herhangi bir kronik rahatsızlığınız yoksa porsiyon miktarına dikkat ederek tüketebilirsiniz.
Bazı tatlıların ortalama kalori değerleri;
1 dilim baklava : 180 kalori
1 ince dilim güllaç :140 kalori
1 adet tulumba :85 kalori
1 adet şekerpare:135 kalori
Tatlı yedikten sonra kan şekerinizi dengelemek için bol miktarda su tüketmelisiniz.
FİZİKSEL AKTİVİTE İÇİN KENDİNİZE ZAMAN AYIRMALISINIZ
Hareketsiz kalmamaya özen göstermelisiniz günlük 30 dk hafif tempolu bir yürüyüş yapabilirsiniz, bayram ziyaretlerinize yürüyerek gidebilir asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz" ifadelerine yer verdi.

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.