Bayram sevinci yaşatacaklar

Bayram sevinci yaşatacaklar
Konya’daki insani yardım kuruluşları her bayram olduğu gibi bu Kurban Bayramı'nda da dünyanın farklı bölgelerindeki mazlumlara bayram sevinci yaşatacak.

Konya’daki insani yardım kuruluşları her bayram olduğu gibi bu Kurban Bayramı'nda da dünyanın farklı bölgelerindeki mazlumlara bayram sevinci yaşatacak.

Vekaletle kurban bağışı yapan iller arasında her zaman üst sıralarda yer alan Konya, bu bağışların büyük bir çoğunu resmi ve özel vakıflar aracılığı ile gerçekleştiriyor. Yurtiçi ve yurtdışı faaliyetleriyle Kurban Bayramı’nda ihtiyaç sahiplerine ulaşan kurum ve kuruluşların birkaçı şu şekilde: Kızılay, kurban bağış kampanyası ile bu yıl da ihtiyaç sahiplerine bağışların ulaşmasına aracılık edecek. Kurban kesim işlemleri, veteriner hekim kontrolünde ve noter huzurunda, vekâlet sahiplerinin isimleri okunarak, İslami kesim koşulları ve dini vecibeler gözetilerek hijyen kurallarına uygun modern kesimhanelerde yapılacak. Kesimi yapılan ve kontrolden geçirilen kurban etleri Kurban Bayramı döneminde sıcak et olarak, yıl boyunca Kızılay aşevlerinde yemek olarak ve yıl boyunca Türk Kızılay şubelerinden gıda yardımı olarak dağıtımı yapılacak. Kızılay, gelenekselleşen vekâletle kurban kesim kampanyası ile yurt içi ve yurt dışı kurban fiyatlarını belirledi. Yurt içi vekâlet bedelini 2475 lira olarak belirleyen yetkililer, yurt dışı vekalet bedelini ise 1475 lira olarak duyurdu.

2.jpeg

60 ÜLKEDE MİLYONLARCA İNSAN

İHH İnsani Yardım Vakfı, kurban ve vekaletlerini, Türkiye ile 60 ülkede milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaştıracak. İHH’ya vekâlet aracılığıyla kurban bağışlamak isteyen bağışçılar 2 bin TL ödeyerek kurbanlarını istenilen ülkede kestirip ihtiyaç sahiplerine gönderecek. Kurban hisseleri bağışçıların talebi doğrultusunda, vakıf tarafından kurban çalışması yapılacak ülkelerin ihtiyaç durumuna göre paylaştırılıyor. Kurbanlıklar İHH görevlilerince çalışma yapılacak ülke ve bölgelerde kurban ibadeti için gerekli kriterlere uygun olarak satın alınıyor. Kurban Bayramı’nın birinci günü kurbanlıklar bayram namazı akabinde İslami usullere göre kesiliyor. Bayramlaşmanın ardından kesilen kurbanlar paylara bölünerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. 2021 yılında İHH Türkiye ile birlikte 65 ülkede 62 bin 62 hisse kurbandan, 2 milyon 482 bin 480 ihtiyaç sahibi faydalandı. Ülkemizle birlikte 20 ülkede 61 bin 836 yetim ve ihtiyaç sahibi çocuk ile annelerinin yüzü yeni bayramlık kıyafetiyle güldü.

PAYLAŞMANIN BEREKETİ YERYÜZÜNE YAYILSIN

Dost Eli Derneği, 2022 yılı Kurban Bayramı’nda yurt içi başta olmak üzere 15 ülkede hayırseverlerin kurban vekâletleriyle umutla bekleyen milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyor. 1996 yılında yardımlaşma bilinciyle bir araya gelen gönüllüler tarafından 2001 yılında kurulan Dost Eli Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, günümüze kadar ihtiyaç sahiplerine el uzatmaya devam ediyor. ‘Paylaşmanın Bereketi Yeryüzüne Yayılsın’ diyerek yola çıktıklarını ifade eden Dost Eli Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mevlüt Yıldırım, “Bu dönemde kurban organizasyonunun yanı sıra, yurt içinde ihtiyaç sahibi ailelere gıda desteği, yaşlılara ve çocuklara bayram hediyesi ile yüzlerin gülmesine vesile olacağız. Ayrıca yurt dışında su kuyularının açılması ve kontrolleri, yetim çocuklara bayramlık hediyesi, gıda yardımı, çalışmaları gerçekleştirecektir. Bu yılki hayırseverlerden istediğimiz kurban bedeli ise yurtdışında bin 650 lira, yurt içinde 3 bin 500 liradır. Suriye, Yemen ve Bosna Hersek’te ise 2 bin liradır” dedi.

whatsapp-image-2022-05-09-at-15-30-06.jpeg

75 ÜLKE, 315 BÖLGEDE

Türkiye Diyanet Vakfı, vekaletini aldığı kurbanları 75 ülke, 315 bölgede, İslami usullere göre kesip dağıtıyor. Kurban ibadetini bağışlayarak yerine getirmek isteyen Müslümanlar, Diyanet Vakfı aracılığıyla vekaleten kurbanlarını yurt dışında veya yurt içinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırabiliyorlar. Diyanet Vakfı'nda vekalet yoluyla kurban kesim bedeli yurt içinde 2250 lira, yurt dışında 1800 lira, Filistin'de ise 4250 lira olarak belirlendi.

3 KITA 39 ÜLKEDE

3 kıta 39 ülkede mazlum coğrafyalarda gerçekleştirdiği insani yardım faaliyetleri ve kalıcı projelerle dualar alan vakıf yine yıllardır ihtiyaç sahibi, yatalak, kimsesiz, yetim ve öksüz kişilere ulaşarak yurt içi yardım faaliyetlerine de devam eden Ribat Eğitim Vakfı Kurban fiyatlarını açıkladı. Bu yıl yurtiçi hisse bedeli bin 300 lira, yurtiçi hisse bedeli ise 3 bin 300 lira olarak belirlendi.

CANLI KURBANLIK VERİLİYOR

2016 yılında sosyal medyada kurularak ihtiyaç sahiplerine ulaşan Oyuncaksız Çocuklar İçin Derneği, faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Merkezi Konya’da kurulan dernek İstanbul, Yalova, Afyonkarahisar illerinde de temsilcilikleri ile çeşitli yardımlar gerçekleştiriyor. Kurban Bayramı için hazırlıklara başladıklarını aktaran Oyuncaksız Çocuklar İçin Derneği Başkanı Osman Demirci, “Kurban Bayramı’nda hem yurtiçi hem de yurtdışı organizasyonumuz oluyor. Yurtiçinde biz kesim yapmıyoruz. Biz çocukken Kurban Bayramı’nın ilk gününü dört gözle beklerdik. Ailelerde o duyguyu tatsınlar diye canlı kurbanlık alıp veriyoruz. Yurtdışında da Afrika’da deve kesimleri oluyor. Bu yıl inşallah Kenya-Somali sınırındaki Dadaab Mülteci Kampı’na gideceğiz. Çok büyük bir kamp. Orada insanlar senede bir kere et görebiliyorlar. Geçen yıl 120 deve kesmiştik. Bu yıl Allah nasip ederse bu rakamı 150’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Yurtiçi canlı kurban bedelimiz 2 bin 500 lira, yurt dışı kurban bedelimiz ise 2 bin lira” dedi.

x1080.jpg

ZALİME KARŞI MAZLUMDAN YANA

Dünyanın herhangi bir yerinde, savaş, açlık, yoksulluk, zulüm görmüş, yaralanıp sakat kalmış insanlara yardım ulaştırmak amacıyla 2005 yılından bu yana faaliyetlerini yürüten Anadolu İnsani Yardım Derneği, ‘Zalime karşı mazlumdan yana’ sloganıyla hizmet vermeye devam ediyor. Kurbanın Allah’a yetime, mazluma yakın olmak demek olduğunu ifade eden AYDER’de kurban vekalet bedelleri tüm Afrika’da bin 250 lira, Çeçen ve Arakan kampları, Yemen ve Ukrayna’da bin 700 lira, yurtiçinde 2 bin 500 lira, Filistin ve Lübnan da ise 4 bin lira olarak belirlendi.

ALLAH’A YAKINLAŞMAK, MUHTAÇLA PAYLAŞMAK

2022 kurban organizasyonu için hazırlıklarını tamamlayan Cansuyu Derneği ‘Kurban; Allah’a Yakınlaşmak, Muhtaçla Paylaşmaktır’ sloganıyla gerçek muhtaçlara ulaşmaya devam ediyor. Cansuyu Derneği yılların vermiş olduğu tecrübe, bağımsız ve yasal olarak gerçekleştirilen denetimler çerçevesinde, Türkiye’nin en büyük ve en güvenilir bağış kurumları arasında yer almaya devam etmektedir. 2022 kurban bedelleri ise Afrika’da bin 400 lira, Asya’da bin 700 lira, yurtiçinde 2 bin 750 lira, Filistin’de 4 bin lira ve Gazze’de 5 bin lira. (Mehmet Günnar)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.