‘Bıçak ucu jilet gibi keskin olmamalıdır’

‘Bıçak ucu jilet gibi keskin olmamalıdır’
Bıçak ucunun kesinlikle jilet gibi keskin olmaması gerektiğini ifade eden Arıçelik Kesici Aletler İşletme Sahibi Refik Ercan, “Zorlama ve yüklenme gibi olaylarda ağız kısmı bozulmamalıdır” şeklinde konuştu.

Bıçak ucunun kesinlikle jilet gibi keskin olmaması gerektiğini ifade eden Arıçelik Kesici Aletler İşletme Sahibi Refik Ercan, “Zorlama ve yüklenme gibi olaylarda ağız kısmı bozulmamalıdır” şeklinde konuştu.

Kurban Bayramına sayılı günler kala alışveriş listeleri oluşturuldu. Küçükbaş ve büyükbaş alan vatandaşlar, bıçak satıcıları veya bileme ustalarına akın etmeye başladı. Bayram öncesinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri olan kurbanlık bıçaklar, vatandaşa kolaylık sağlarken bazen de zora sokabiliyor. Özellikle yanlış bilenmiş veya seçilmiş bıçaklar Kurban Bayramının ilk günü birçok hayvanın telef olmasına neden oluyor. Uzmanlar ise bıçağın özellikle tanınmış bir ustadan alınması veya bilenmesi gerektiğine dikkat çekti.

manset-1.jpg

“ÇELİĞİNE VE SAPINA BAKILMASI GEREKİR”

Kurban bıçağı alımında iyi bir bıçağı seçebilmek için muhakkak çeliğine ve sapına bakılması gerektiğini söyleyen Arıçelik Kesici Aletler İşletme Sahibi Refik Ercan, bilinçli bir tüketicinin öncelikle bıçağı nereden alacağını iyi bilmesi gerektiğini söyledi. Bıçağı herkesin satabileceğini ve Kurban Bayramı öncesinde “Bıçakçıyım” diyerek birçok kişinin piyasaya çıkabileceğini ifade eden Ercan, “İyi bir bıçak sahibi olmak isteyen satıcıyı bilmeli. Geçmişi, evveliyatı, ustalığı eskilere dayanan bir bıçak satıcısından alınmasını tavsiye ederiz. Kurbanlara özel daha çok sivri uçlu, küt uçlu ve 19 santimetre aralığında olan bıçakları satıyoruz. Bunlar; Sivri uçlu bıçaklar daha söküm, etten kemiği sıyırma bıçakları olarak kullanılır. Ucu yuvarlak olan küt diye tabir ettiğimiz bıçaklarımız deri yüzmede yardımcı olan bıçaklardır. Boy olarak 19 ila 21 santimetre aralığında olan bıçaklar ise daha çok kelle bıçakları olarak adlandırılır” dedi.

“BIÇAKTA BİR KALEM VARDIR”

Bıçakta bir kalem olduğunu söyleyen Refik Ercan, bıçağın sap kısmından ağız kısmına kadar ilerleyen yarım santimlik bir mesafenin olduğunu dile getirdi. Günümüzde “Bu işi yapıyorum” diyen kişilerin Kurban Bayramı arifesinde birçok kurban sahibini hatta profesyonel kasapları dahi mağdur ettiğini belirten Ercan, “Bıçağın ucu kesinlikle jilet gibi keskin olmamalıdır. Zorlama ve yüklenme gibi olaylarda ağız kısmı bozulmamalıdır. Yani bizim tabirimizle dönmemelidir. Bıçak hem iyi kesmeli hem de yüklenildiğinde demir kısmı zedelenmemelidir. İyi bir bıçağın bilenip keskin olabilmesi için iyi bir bileme işleminden geçmesi gerekir. Hatta bıçak satışlarının yanına koyduğumuz kuponlarla tamirini ve bilemesini ücretsiz olarak yapıyoruz. Bu kuponların yerleştirilmesinin amacı, bıçakların başka işletmelere götürülüp bozulmaması ve ağız kısmının ilk günkü halini korumaya çalışmamız. Hem bıçağın uzun süre kullanılmasını hem de müşteriyi Kurban Bayramı zamanında zora sokmaması adına böyle bir şey yaptık” şeklinde konuştu.

manset-3.jpg

“150 TL ÜZERİNDEN SATIŞA SUNULUYOR”

Kaliteli ve 5 yıl garantili bıçakların 150 Türk Lirası ve üzerinden satışa sunulduğunu şekilleri ve kullanım alanlarına göre fiyatların değişim gösterdiğini ifade eden Ercan, “Alım gücü düştü. Bunun aksini kimse iddia edemez. Lakin, bizim işlerimiz iyi ve gayet yolunda gidiyor. Muhakkak bir düşüş var. Ama bize yansıyan kısmı ise yüzde 10’lu oranda. Yani ortalama yüzde 10 oranında satışlarımız azaldı. Ama görüyorum ki gerçek mesleği bıçakçılık olmayanlar bu dönemde daha çok zorluk çekecekler. İnsanların alım gücünden kaynaklı ve kurban satış oranlarının azalmasından kaynaklı bize de yansımalar oldu” ifadelerine yer verdi. (Pakize Yiğiter)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.