Bilimsel Eczacılık 182 Yaşında

Bilimsel Eczacılık 182 Yaşında
Konya Eczacı Odası, eczacılığın kuruluşunun 182. yılının kutlandığı 14 Mayıs Eczacılık Günü münasebetiyle Konya Eczacı Odası Sosyal Tesisleri toplantı düzenledi.

Konya Eczacı Odası, eczacılığın kuruluşunun 182. yılının kutlandığı 14 Mayıs Eczacılık Günü münasebetiyle Konya Eczacı Odası Sosyal Tesisleri toplantı düzenledi. Toplantıda Yönetim kurulu üyeleri ile birlikte açıklamada bulunan Konya Eczacı Odası Başkanı Ecz. Âdem Açıkgöz pandeminin ilk gününden bu yana diğer sağlık çalışanları gibi kendilerinin de çeşitli talepleri olduğunu söyledi. Açıkgöz talepleri şöyle tekrarladı: “Covid-19 aşısı, salgınla mücadelede elimizdeki en büyük kozumuz. Aşı tedarik süreçlerine hız verilmeli, ülkemizde uygulanan aşı çeşidi artırılmalıdır. Ücretli covıd-19 aşısı, eşitsizliği derinleştirecek bir uygulamanın önünü açacaktır. Aşılar, kamu tarafından ücretsiz bir şekilde sağlanmalıdır. Bu süreç bize yerli ilaç ve aşının değerini bir kez daha gösterdi. Yerli ilaç ve aşı politikaları bir an evvel önceliklendirilmeli, dışa bağımlılık azaltılmalıdır.

AŞIDA AHLAKİ ÇÖKÜŞ VAR

Bir kişiyi bile arkada bırakmadan, topyekûn bir mücadele vermemiz gerekirken üretilen aşıların büyük çoğunluğu bazı ülkelere gidiyor. Pek çok ülkeye ise aşı gitmiyor, ya da sembolik sayılarda gidiyor. Burada ahlaki bir çöküşün varlığını görüyoruz. Covid-19 aşılarını bir uluslararası ticaret malı haline gelmesi, patentinin olması kabul edilebilir bir durum değildir. Aşılar insanlığın ortak mirasıdır ve aşıda patent kabul edilemez. Eczacılarımız, eczane çalışanlarımız, stajyerlerimize düzenli tarama testleri yapılmalıdır. Stajyer eczacılarımız bir an evvel aşılanmalıdır.  Yaygın eczane ağını korumak için ekonomik destek ve teşvik paketlerinde eczacılarımız da yer almalı, İlaç Fiyat Kararnamesi bir an evvel güncellenmelidir. Son olarak Bir yılı aşkın süredir dünyayı saran ve sarsan Covid-19 pandemisi nedeniyle kaybettiğimiz 415 sağlık çalışanının 50’si meslektaşımız ve 19’u da eczane teknisyenlerimizdi” dedi. Toplantı sonunda pandemide hayatını kaybeden eczacılar için saygı duruşunda bulunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.