Bisiklet yolları denetlenmeli

Bisiklet yolları denetlenmeli
Pusula Gazetesi olarak Milli Bisikletçi ve Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri öğrencisi Yusuf İrgin ile Konya hakkında konuştuk.

Bisiklet yolları üzerinde kazalarla karşı karşıya kalabildiklerini söyleyen Milli Bisikletçi ve Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi Yusuf İrgin, “Mesleğimiz gereği biz bu yolları kullanmak zorundayız. Denetlenmesini veya çözüme kavuşturulmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

New York’tan sonra dünyada ikinci şehir olarak seçilen Konya, toplamda 550 kilometrelik bisiklet yoluna sahip bir şehir. 38 bin kilometrelik alanda yer alan ve 2 milyonu aşkın nüfusa sahip olan Konya’da bisiklet kullanımı oldukça yaygın. Resmi rakamlarla tam olarak açıklanmasa da tahminlere göre 800 bini aşkın bisikletçinin kullandığı yollar, bazen yayalar bazen de sürücüler tarafından işgal edilebiliyor. Bizlerde Pusula Gazetesi olarak Milli Bisikletçi ve Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri öğrencisi Yusuf İrgin ile Konya hakkında konuştuk.

Merhabalar, kendinizden bahseder misiniz?

Merhabalar, ben Yusuf İrgin. 21 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği 1. Sınıf öğrencisiyim. Konya'ya okulum sebebiyle Kütahya'dan geldim. Yaklaşık 12 yaşından beri aktif spor yapmaktayım. 3 senedir de milli takımlarda ülkemi temsil ediyorum.

whatsapp-image-2022-04-26-at-11-20-00.jpeg

Kendi şehriniz ve Konya arasındaki kültürel özelliklerde herhangi bir benzerlik veya farklılıklar var mı? Var ise bunlar nelerdir?

Öncelikle halkı birbirlerine benzemiyor. Konya'nın insanı gerçekten sıcakkanlı ve cana yakın. Gelen öğrencilere yabancılık hissettirmiyorlar ama yaşadığım şehir olan Kütahya'da durumlar pek öyle değil. Özellikle halkı pek birbirleriyle sosyalleşmez daha çok kendi halinde yaşamaya devam ederler. Örneğin, aynı binada yaşayan iki farklı komşu birbirinden genellikle habersiz olur.

Konya'ya gelmeden önce düşünceleriniz nasıldı? Geldikten sonra fikirlerinizde herhangi bir değişim oldu mu?

Gelmeden önce aslında Konya hakkında bilgim vardı. Çünkü aslen bende Konyalı sayılırım. Her ne kadar Kütahya'da doğup büyümüş olsam da ailem Konyalı. Bende onlardan birçok şeyi öğrendiğim için çok fazla zorluk çekmedim. Konya kültürüne ve yaşantısına alışkınım diyebilirim.

thumbs-b-c-e12c1d362f52ef9cb8ccc9d2df5b53e5.jpg

İlerleyen dönemlerde Konya'da kalmayı düşünüyor musunuz?

Aslına bakılırsa ailemin çoğunluğu Konyalı olduğu için kalmak isterim. Hayatımı devam ettirmek benim açımdan da güzel olur. Fakat ilerleyen dönemlerde iş imkânları sağlanabildiği takdirde ancak kalmam kesinleşebilir. Uzun bir süre daha Konya'da olacağım için ilerleyen dönemlerde bunun kararını vereceğim.

Üniversite hazırlığı yapan öğrencilere Konya'da okumayı tavsiye eder misiniz?

Bu sene tekrar üniversite sınavına girmeyi düşünüyorum. Şu anda da yeni sınav dönemi için hazırlanıyorum. Gelmek isteyen arkadaşlara Konya'da okumayı tavsiye ederim. Çünkü Konya, tam anlamıyla öğrenci dostu bir memleket. Gerek insanı gerek maddi yönden öğrenciye uygun bir yer.

whatsapp-image-2022-04-26-at-11-20-00-6.jpeg

Konya'da en sevdiğiniz ve en sevmediğiniz özellikler nelerdir?

Konya'da en çok sevdiğim şey insanların birbirine olan saygısı ve sıcakkanlı davranması. Öğrenci olarak geldiğiniz şehirde hiç yabancılık çekmeden insanlarla konuşabiliyor veya yakınlık kurabiliyorsunuz. En sevmediğim özelliği ise trafik problemi. Çünkü herkes kendi kuralları çerçevesinde trafikte yer alıyor. Kimse kimseye yol vermeden veya sinyal vermeden yoluna devam ediyor. Bende bu durumla çoğu kez karşılaştım. Bence trafik problemi oldukça sıkıntılı ve bir an önce düzeltilmesi gerekiyor.

Konya denilince aklınıza neler geliyor?

Konya denilince tabii ki de aklıma ilk olarak herkesin bildiği ve severek yediği etli ekmek geliyor. Daha öncesinde de birkaç kez Konya'ya geldiğimde yeme fırsatım olmuştu. Zaten benim en sevdiğim yemeklerinden birisidir. Bunun dışında Melânâ, Selçuklu payitahtı ve en önemlisi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olması geliyor.

Konya'da karşılaştığınız ve en tuhafınıza giden veya ilginç karşıladığınız kültürel özellikler var mı?

En tuhafıma giden şey pazar günleri özel olarak düğün pilavı yapıp yiyenler oluyor. Düğün pilavı zaten adı itibariyle düğünlerde verilen yemek. Etli pilav, bamya çorbası, yoğurt çorbası gibi yemek çeşitlerini tüketmeyi çok seviyorlar. Gerçi bende bu lezzetleri seviyorum. Birde sofra adabı çok tuhafıma gitmişti. Örneğin, yemek yediğiniz bir yerde yani masaya oturduğunuzda herkes birlikte yemek yemeye özen gösterir. Gerekirse herkes aynı tabaktan ve aynı yemeği yiyebilir. Bunun yanı sıra yanınızdaki kişi size "Neden yavaş yemek yiyorsun veya iyice karnını doyur" diyerek kızabilir. Anlayacağınız yemek kavramı Konyalılar için çok önemlidir. Misafirliğe gittiğinizde o evden asla yemek yemeden dönemezsiniz.

whatsapp-image-2022-04-26-at-11-20-00-1.jpeg

Konya'da okumak size kolaylık sağlıyor mu?

Biraz önce de bahsettiğim gibi Konya gerçekten öğrenci dostu bir yer. Bu sebeple bana kolaylık da sağlıyor. Özellikle ulaşım yönünden öğrenciyi fiyat olarak üzmüyor. Diğer şehirlere nazaran maddi olarak biraz daha ucuz. İlgilendiğim spor dalı itibariyle de bana katkı sağlıyor diyebilirim. Diğer arkadaşlara da önerebileceğim bir yer.

Konya'da okuyan bir öğrenci olarak eksik gördüğünüz veya yapılması gereken şeyler var mı? Var ise bunlar nelerdir?

İlgilendiğim yani branşım olan spor dalıyla ilgili Konya'da bazen sorun yaşayabiliyorum. Bisiklete bindiğimiz zamanlarda bazen aksaklıklar yaşayabiliyoruz. Örneğin, bisiklet yolu üzerinde yayalarla ve sürücülere ilgili problemlerimiz oluyor. Yolda giderken önceliğin size ait olmasına rağmen kimse yol vermiyor veya yolunuzu işgal ediyor. Saygı gördüğümüzü düşünmüyorum. Tam tersine her gün farklı bir kaza ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bunun yanı sıra küçük değil ölümcül tehlike taşıyan kazalardan bile son anda kurtulduğumuz oluyor. Mesleğimiz gereği biz bu yolları kullanmak zorundayız. Denetlenmesini ve çözüme kavuşturulmasını temenni ediyorum. ( Pakize Yiğiter )

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.