Bizimki çorba değil, ‘şifa’

Bizimki çorba değil, ‘şifa’
Lokanta sektöründe Kahramanmaraş’a özgü tatları Konyalı misafirleriyle paylaşan ve kendisine ait Maraş Karışık çorbasıyla müşterilerine şiir yazdıran Maraş Çorbacısı sahibi Kadir Genç, “Bizimki çorba değil, şifa” dedi.

Lokanta sektöründe Kahramanmaraş’a özgü tatları Konyalı misafirleriyle paylaşan ve kendisine ait Maraş Karışık çorbasıyla müşterilerine şiir yazdıran Maraş Çorbacısı sahibi Kadir Genç, “Bizimki çorba değil, şifa” dedi.

BİZİM FARKIMIZ EMEĞİMİZDİR

Restoranlarında sadece Kahramanmaraş’a özgü lezzetleri değil birçok farklı lezzetleri de barındırdıklarını söyleyen Maraş Çorbacısı sahibi Kadir Genç, kendilerine özel pişirme ve soslama tekniklerini anlattı. “Her çeşit yemeği kendimize özgü pişirme teknikleriyle lezzetlendiriyoruz. Örneğin, kelle paçayı yaklaşık 12 ila 13 saat arasında pişirerek kemikten elde ettiğimiz suyu kullanıyoruz. Bunun dışında ayak paçayı yaklaşık 20 saat gibi bir sürede pişirerek servis ediyoruz. Türkiye’nin her yerinde olan bu lezzetlerde bizim asıl farkımız ise emeğimizdir. Tabii sadece bu pişirme tekniği ile değil kendimize ait soslarımızla da çorbalarımızı tatlandırıyoruz. Bir başka çorba çeşidi olarak ise işkembeyi de dükkânımızda barındırıyoruz. Kahramanmaraş’a özgü olan sumak ekşi sosumuzu neredeyse birçok yemeğe katarak farklı tatlar elde etmeye çalışıyoruz. Özellikle bu bahsettiğim sos Türkiye’de birçok yerde kullanılmaz iken bizler her yemeğin içerisinde yakıştırıyoruz. Örneğin bamya çorbasının içerisine de aynı soslarımızı ilave ediyoruz. Pekmez gibi saatlerce kazanlarda kaynayan Sumak ekşiyi de kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Lezzetlerimizi tatmayanlar varsa mutlaka gelip tatsınlar. Bizimki çorba değil, şifa” şeklinde konuştu.

dsc-0464.jpg

dsc-0459.jpg

PİŞİRME SÜRECİNDE İKİ VARDİYA DEĞİŞİYOR

Ürünlerinin önceden değil misafirlerinin siparişleri sonrasında pişirildiğini belirten Maraş Çorbacısı sahibi Genç şöyle konuştu. “Öncesin yapılan pişirme işleminin ardından tekrar ısıtmak durumunda kalınınca yemek lezzetini kaybediyor. Fakat bizde siparişten en geç yarım saat sonra masada olmuş olur. Çünkü sıfırdan pişmiş bir ürünü masalarımıza koyuyoruz. Anlayacağınız ilk piştiğinde sizin önünüze geliyor. Çorbalarımız geceden başlayan vardiya ile ertesi gün değişen iki vardiya sonucunda pişmiş oluyor. Hatta pişirme sürecinde dükkânımızda yer alan arkadaşlar gececi ve gündüzcü olarak fırın başında duruyor. Dükkânımız daha çok sabah ve öğlenleri daha az yoğunlukta çalışırken en çok müşteri ağırladığımız saat aralığı ise 17.00 ve 02.00 arasında oluyor. Çorba ve yemek türleri daha çok akşamları tüketildiği için bu yoğunlukta çalışmaktayız. Lokantamızın iç bölümünde 50 dış bölümüyle birlikte 100 misafiri ağırlayabiliyoruz. Sabah saat 05.00 ve 11.00 arasında da aynı zamanda paket servislerimiz vardır” dedi.

dsc-0471.jpg

dsc-0465.jpg

MARAŞ KARIŞIK VE VAKUM ÇORBA

Yakın bir tarihte kimseye ait olmayan ve kimsenin bilmediği Maraş çorbasını çıkartan Kadir Genç, çorba sahibinin annesi olduğunu ifade etti. Genç, “Tamamen bana ait ve mimarı annem olan çorbanın adını ‘Maraş Karışık’ koyduk. Annem Kurban Bayramı’nda bize bir koyunun veya keçinin kesiminden sonra çıkan sakatatların hepsini temizler ve karıştırıp çorba yapardı. Onu burada denedim. Çok tutuldu ve en çok sattığımız çorbalar arasında yer alıyor. Hatta içen müşterilerimiz arasında bu çorbanın adına şiirler yazan dahi oldu. Restoranı açtıktan 15- 20 gün sonra Pandemi başladı. Bizlerde yeni açılan işletmemizi devam ettirebilmek adına vakumlu çorba satmaya başladık. Aslında 10 yıl öncesinden bu yana sürekli olarak vakumlu çorba yapmayı düşünüyordum. Ara sırada denemelerini yapmıştım. Pandemi dönemi de bizim için fırsat oldu. Şu anda ise kelle paça, ayak paça, Maraş karışık, işkembe gibi birçok çorbayı vakumlayıp satıyoruz. Büyük internet sitelerinde de satışa sunduğumuz ve şehirlerarası olarak gönderdiğimiz çorbalarımızın son kullanma tarihini en az 6 ay olarak belirledik” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2022-03-31-at-10-51-05-2.jpeg

ELİ BÖĞRÜNDE, MARAŞ TAVA İKRAM EDİLİYOR

Kahramanmaraş’a özgü yemekleri tanıtan ve içeriğinden bahseden Kadir Genç, “Menümüzde Kahramanmaraş’a özgü olan eli böğründe adındaki güveçte pişirilen yarısında et diğer bir yarısında ise domates, biber ve sarımsağın olduğu bir tabağımız. Maraş tava ise et ve sebzenin karışık halde sunulduğu ve yine güveçte pişen bir yemeğimizdir. Bu yemeğin Maraş’ta ki usulü ise şu şekildedir. Öncelikle gittiğiniz kasaba kişi sayısını belirtir ve Maraş tava istersiniz. Kasap ise bir yanındaki sebzeci ve fırın dükkânlarıyla bir araya gelerek yemeğinizi hazır eder ve tepsiyle birkaç saat içerisinde size teslim eder. Bu yemeklerin yanı sıra Maraş’a özgü şekilde yapılan lahmacunu Konya’da yapılanlardan biraz daha farklı olarak sunuyoruz. Yemeklerimizin yanında bizim kendi ellerimizle yaptığımız kaşarlı tırnak ekmeği masalarımıza yerleştiriyoruz. Ayrıca sakatatları fırında kızartma ve söğüş şeklinde yapıyoruz” dedi.

whatsapp-image-2022-03-31-at-10-51-06-1.jpeg

KONYALILAR DAMAK TATLARINI İYİ BİLİYOR

Konya’ya geldiği ve restoranlarını ilk açtığı günü hiç unutmayan Maraş Çorbacısı sahibi Genç, ilk müşterilerinin o günden bu güne kadar hala gelmeye devam ettiğini ve Konyalıların damak tatlarını iyi bildiğini açıkladı. Genç, “Çevremizde belki de künefe için Hatay’a, baklava yemek için Gaziantep’e giden bir sürü kişi vardır. Bizim de sürekli olarak dükkânımıza gelen 11 yıllık müşterilerimiz var. Konyalılar yemekle ilgili damak tatlarını iyi biliyorlar. Eğer güzel yemek yapılıyorsa müşteri olarak seviyor ve sürekli gelmeye devam ediyor” dedi.

whatsapp-image-2022-03-31-at-10-51-05.jpeg

RAMAZANDA 7 FARKLI MENÜ

Ramazanda iftar hazırlıklarına daha çok önem vereceklerini ifade eden ve 7 menüden oluşan yemek listelerini misafirleriyle buluşturaklarını söyleyen Genç, hazırlıklarını şu şekilde anlattı. “Ramazan’da öğle vakitleri dükkânımızı açıp rezervasyon almayı ve iftara hazırlık yapmayı düşünüyoruz. Daha çok menü şeklinde müşterilerimizi ağırlayacağız. 7 farklı ve herkesin damak tadına uyacak menülerimizi hazırladık. Menülerimizi tavuk ve et olmak üzere de iki şekilde ayırdık. İftariyelik, istenilen bir çorba, ara sıcak olarak lahmacun, ezme, çoban salata, yoğurt, istenilen bir meşrubat, istenilen bir ana yemek ile menümüzü hazırlıyoruz. Fiyat aralıklarımızla ilgili sürekli artan maliyetler neticesinde bir çalışması yaptık. Ortalama kişi başı 160 ila 200 lira arasında menü çalışmamız var. Belirlediğimiz menü fiyatları Ramazan ayı içerisinde de aynı şekilde devam edecek.

dsc-0468.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.