"Böcek" İddianamesi Kabul Edildi (3)

"Böcek" İddianamesi Kabul Edildi (3)
İddianamede, Erdoğan'ın Başbakanlık Resmi Konutunda 24 Kasım 2011-29 Aralık 2011 tarihleri arasında, Keçiören'deki ikametgahındaki çalışma ofisinde ise 25 Kasım 2011-29 Aralık 2011 tarihleri arasında dinlendiği belirtildi-Sanıklardan, olay tarihinde Başba

ANKARA (AA) - Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen "Böcek" iddianamesinde, Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlık Resmi Konutunda 24 Kasım 2011-29 Aralık 2011 tarihleri arasında, Keçiören'deki ikametgahındaki çalışma ofisinde ise 25 Kasım 2011-29 Aralık 2011 tarihleri arasında dinlendiği belirtildi.

İddianamede, sanık Ali Özdoğan'ın, Başbakanı 2011'den itibaren çalışma ofislerinden dinlemek istediği savunuldu. Özdoğan'ın, bu amaçla, tanıdığı Serhat Demir'e ulaştığı ve onu Sedat Zavar'la görüştürdüğü aktarılan iddianamede, Demir ve Zavar ile İlker Usta ve Enes Çiğci'nin, 24 Kasım 2011'den itibaren Başbakanlık Resmi Konutundaki çalışma ofisinde bulunan 3'lü prizin içine dinleme cihazı yerleştirdiği, cihazının bulunduğu 29 Aralık 2011'e kadar dinleme yapıldığı kaydedildi. 

Aynı ekibin, 25 Kasım 2011'de de Erdoğan'ın Keçiören ikametgahındaki çalışma ofisindeki 6'lı prizin içine dinleme cihazı yerleştirdikleri ifade edilen iddianamede, cihazla da 28 Aralık 2011'e kadar dinleme yaptıkları aktarıldı.

-Cihazların konulması

İddianamede, dinleme cihazlarını yerleştirmeden önce, Zavar ve Demir'in 4-5 Ekim 2011'de buluşarak, Resmi Konut ve Keçiören'deki konutta keşif amaçlı tespit yaptıkları bildirildi. Daha sonra, 23 Kasım 2011'de Zavar'ın ekibiyle birlikte, Özdoğan'ın talimatı doğrultusunda çoklu prizlere yerleştirdiği dinleme cihazlarını Başbakanlık Resmi Konuttaki çalışma masasının yanı ile Keçiören'deki ikametgahındaki çalışma masasının yanındaki çoklu prizlerle değiştirmek için İstanbul'da bulunan Serhat Demir'i aradığı aktarılan iddianamede, uçakla aynı gün Ankara'ya gelen Demir'in, Zavar tarafından havaalanından aldığı anlatıldı.

Demir'le birlikte Zavar, Çiğci ve Usta'nın 24 Kasım akşamı arama-tarama için Resmi Konuta gittikleri, Demir ve Zavar'ın, kendilerine eşlik eden konut personelini çalışma ofisinden salona çıkararak, burada meşgul ettikleri, çalışma ofisinde kalan Çiğci ve Usta'nın, daha önce Zavar'la hazırladıkları, içinde dinleme cihazı bulunan ve MİT tarafından tespit edilen dinleme cihazını 3'lü prizle birlikte, mevcut 3'lü prizi çıkarıp yerine takmak suretiyle yerleştirdikleri belirtilen iddianamede, dinlemenin bu cihaz aracılığıyla yapıldığı kaydedildi.

Cihazın bulunması sırasında sinyal yaymadığı aktarılan iddianamede, kumandalı olan cihazın, Keçiören'deki ikametgahta 28 Aralık 2011'de tespitini öğrenmeleri üzerine, sanıkların cihazı uzaktan kumandayla kapattıkları kaydedildi.

Sanık Demir'in, 25 Kasım 2011'de sanık Seyit Saydam'ı arama-tarama yapacaklarını söyleyerek aldığı bildirilen iddianamede, Demir'in, Saydam'a sadece, arama-tarama için kullanılan HAWK cihazını aldırdığı ve kurumaya ait araçla giderken Söğütözü'nde Saydam'ın tanımadığı, ancak daha sonra teşhis ettiği sanıklar Zavar, Çiğci ve Usta'yı alarak, Keçiören'deki çalışma ofisine gittikleri ifade edildi.

Buradaki 1 nolu ofiste Saydam'ın, refakat eden polis memuruyla arama yaptığı sırada, Demir, Zavar, Usta ve Çiğci'nin 2 nolu ofise geçtikleri, buranın anahtarının 1 nolu ofisteki santral görevlisinde bulunduğu, Demir ve Zavar'ın görevliyi meşgul ettiği sırada, Çiğci ve Usta'nın 2 nolu ofiste, çalışma masasının yanındaki 6'lı prizi çıkararak, kendilerinin hazırladığı, içinde dinleme cihazı bulunan ve MİT ekibinin sinyal yaymasıyla belirlediği dinleme cihazını yerleştirdikleri aktarılan iddianamede, bu cihazla 28 Aralık 2011'e kadar Başbakan'ın siyasal casusluk amaçlı dinlendiği vurgulandı.

-HTS kayıtları

Sanıklar Ali Özdoğan, Ahmet Türer, Serhat Demir, Sedat Zavar, Enes Çiğci, İlker Usta ve Hasan Palaz'ın mahkeme kararıyla alınan HTS kayıtlarının incelendiği bildirilen iddianamede, buna göre Özdoğan'ın Ocak 2011'den itibaren Serhat Demir ile görüşmeye başladığı, Şubat-Eylül 2011 arasında 7 görüşmesinin olduğu, daha sonra irtibatının bulunmadığı kaydedildi.

Özdoğan'ın, Demir'in akademiden arkadaşı olduğunu söylediği Zavar ile de 14 Eylül 2011'den itibaren görüşmeye başladığı ve son görüşmesinin 12 Mart 2012'de olduğu belirtilen iddianamede, Özdoğan'ın, Başbakan'ın konuşmalarını siyasal casusluk amaçlı dinlemek için Serhat Demir ile bağlantı kurduğu, onu Sedat Zavar ile bu konuda görüştürdüğü ve dinleme konusunda örgütlediği ifade edildi.

Zavar'ın kendi elemanları Çiğci ve Usta'yı ayarlayıp, Demir'le birlikte hareket ettiği, Özdoğan'ın, Demir ve Türer'le aynı birimde çalıştığı ve Zavar, Çiğci ve Usta'yı tanıdığı, Zavar'ın da bu kişileri tanıdığı kaydedilen iddianamede, sanıklardan Türer'in de Özdoğan ve Zavar'ı tanıdığı ve Demir'in bacanağı olduğuna işaret edildi. 

Türer'in, Demir'i Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı Güvenlik Sistemleri ve Teknik Büro Amirliğine aldırdığı, Demir'i dinlemede yönlendirdiği ve koordine ettiği aktarılan iddianamede, Demir'in de sanıklardan İbrahim Sarı, Harun Yavuz, Hurşit Gölbaşı ve Seyit Saydam'ı tanıdığı vurgulandı.

Demir'in, birlikte Başbakanlığa bağlı yerlerde göreve başladığı 2010'dan Eylül 2012'ye kadar arama-tarama faaliyetlerinde bulunduğu, yine amirleri olan sanıklar Zeki Bulut ve Mehmet Yüksel'i tanıdığı kaydedilen iddianamede, Başbakanlık Koruma Daire Başkanlığı Güvenlik Sistemleri ve Teknik Büro Amirliğinde, 2010'dan itibaren arama-taramada bulunmak üzere radyo frekans tarayıcı olarak MS-300 isimli arama-tarama cihazının ve HAWK isimli yarı iletken arama-tarama cihazının alındığına yer verildi.

-"Çok azına yönelik kayıtların bulunduğu"

İddianamede, Demir'in arama-tarama faaliyetlerinde bilgi sahibi olduğu, bu kapsamda Başbakanlığa bağlı yerlerde sanıklardan Gölbaşı, Saydam ve Yavuz ile birlikte arama-taramalar yaptığı, Sarı'nın da Yavuz, Gölbaşı ve Saydam'la birlikte aynı yerlerde arama-tarama faaliyetlerinde bulunduğu bildirilerek, bu kapsamda Demir'in, ekibiyle birlikte, tanıklar ve diğer sanık beyanlarına göre, Başbakanlık Keçiören ikametgahta bulunan çalışma ofislerinde çok sayıda arama-tarama faaliyetleri gerçekleştirdiği, ancak bunların çok azına yönelik kayıtların bulunduğu aktarıldı.

Demir'in bulunmadığında da Yavuz, Gölbaşı ve Saydam'dan oluşan ekibin arama-tarama yaptığı, Demir ve Sarı'nın arama-taramalara 1 amir, 2 memurla gittikleri, bu nedenle bazen Gölbaşı, Yavuz, Saydam'dan oluşan memur grubundan ikisini alıp, birini almadıkları ifade edilen iddianamede, Sarı, Yavuz, Gölbaşı ve Saydam'ın suç tarihleri olan 24-25 Kasım 2011'den itibaren Başbakanlığa ait çalışma ofislerinde birçok defa arama-tarama yapmalarına rağmen, dinleme cihazlarını bulmayarak, bunları yerleştiren şüphelilere yardım ettikleri belirtildi.

Sanıklardan Mehmet Yüksel ve Zeki Bulut'un ise personelleri olan Türer, Demir, Sarı, Yavuz, Gölbaşı ve Saydam'a yönelik, Başbakanlık ikametgahlarındaki arama ve tarama faaliyetleri sebebiyle gerekli denetimi yapmadıkları kaydedilen iddianamede, Yüksel ve Bulut'un, Erdoğan'ın, Keçiören'deki konutu ile Resmi Konuta dinleme cihazları konulması için ortam hazırladıkları, bu şekilde işlenen suçlara yardımda bulundukları ifade edildi.

-Türer'in, Gülen'in yardımcısının kullandığı numarayla irtibatı

İddianamede, sanıklardan, olay tarihinde Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanlığında görevli Emniyet Müdürü Ahmet Türer'in, ABD'deki iki telefon numarası ile irtibatının bulunduğu bildirilerek, "Söz konusu telefonların Fethullah Gülen'in yardımcısı Sinan Dursun tarafından kullanıldığı tespit edilmiştir" bilgisine yer verildi. 

(Sürecek)

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.