Boeing'den İran'a 35 yıl sonra ilk satış

Boeing'den İran'a 35 yıl sonra ilk satış
Amerikan uçak şirketi Boeing'in, İran'la ticaretine 35 yıl aradan sonra yeniden başladığı bildirildi.

Boeing firması üç aylık değerlendirme raporunda, İranlı havayolu şirketi İran Air'e bir takım uçak parçalarının satışını gerçekleştirdiğini duyurdu. Boeing, yapılan satışın, 'Devam eden müzakereler kapsamında ABD hükümetinin rehberliğinde' gerçekleştiğini bildirdi. İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin sürekli üyeleri ve Almanya'dan oluşan 5+1 devletleri arasındaki nükleer müzakerelerde varılan geçici anlaşma çerçevesinde ABD Hazine Bakanlığı, Nisan ayında ABD'nin iki büyük uçak şirketi Boeing ve General Electric'e bir takım uçak parçalarının 'kısa süreliğine' İran'a satılmasına izin vermişti. Amerikan şirketi Boeing'in henüz İran'a uçak satış izni bulunmuyor lakin firma İran'a uçak parçası satışına devam edebileceğini açıkladı. 

200'DEN FAZLA UÇAK KAZASI YAŞANDI 

ABD, 1979'da 52 ABD'li diplomatın 444 gün boyunca Tahran'daki elçiliğinde rehin alındığı kriz sonrasında, İran ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmişti. ABD sonrasında İran'a yaptırım uygulamaya başlamış, daha sonra ise İran'ın nükleer programı gerekçe gösterilerek ambargonun kapsamı genişletilmişti. İran Air, ambargo itibariyle 1979'dan öncelikle satın aldığı uçaklarla hizmet veriyor. Uçak filosu yenilenemediği için kaza riskinin artarak çoğalması son 35 sene bünyesinde 200'den çok uçak kazası yaşanmasına ve 2 binin üstünde kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. 

YAPTIRIMLARIN HAFİFLETİLMESİ KARARI ALINMIŞTI 

İran ile 5+1 devletleri içinde İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca İran'a kullanılan bir takım ekonomik yaptırımların hafifletilmesi kararı alınmıştı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.