Bu fırsatı da kaçırmadılar! Destek paketi fırsatçıya!

Bu fırsatı da kaçırmadılar! Destek paketi fırsatçıya!
Kredi faizleri bahanesiyle sıfır konutlarda müteahhitlerin, ikinci el konutlarda ise mal sahiplerinin fiyat arttırdığını söyleyen Emlakçılar Oda Başkanı Sedat Altınay, “Burada asıl mesele arz talep ilişkisi” dedi.

Kredi faizleri bahanesiyle sıfır konutlarda müteahhitlerin, ikinci el konutlarda ise mal sahiplerinin fiyat arttırdığını söyleyen Emlakçılar Oda Başkanı Sedat Altınay, “Burada asıl mesele arz talep ilişkisi” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kısa süre önce konut destek paketlerini açıkladı. İlk kez konut sahibi olacak kişilere, 2 milyon liraya kadar değere sahip birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizle kredi verileceği duyuruldu. Yapılan kredi desteğinin ardından konut sahibi olan birçok kişi, ücretlerini arttırarak fahiş fiyatlar belirledi. Kendi Twitter hesabı üzerinden konut fiyatlarına ilişkin açıklamalarda ve uyarılarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Bazı internet sitelerinde birtakım fırsatçıların serbest piyasa ilkesiyle asla bağdaşmayacak bir şekilde konut fiyatlarında gerçekleştirdiği ‘Fahiş’ artışları yakından takip ediyoruz” diyerek bu konu hakkında asla müsamaha gösterilmeyeceğini açıkladı.

KREDİ FAİZLERİ BAHANESİYLE

KONUT FİYATLARI YÜKSELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla birlikte birinci el, ikinci el konut alacak kişileri ve müteahhitleri ilgilendirecek olan üç maddelik konut paketinin açıklandığını söyleyen Emlakçılar Oda Başkanı Sedat Altınay, açıklanan konut paketlerinin ardından mal sahiplerinin kredi faizlerini bahane ederek fiyatlarını yükselttiğini belirtti. Sıfır konutlarda müteahhitlerin, ikinci el konutlarda ise mal sahiplerinin fiyat artışına sebep olduğunu ifade eden Altınay, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamalarına karşı, “Sayın Bakan Nureddin Nebati’nin de yapmış olduğu açıklamalar doğrultusunda “Müsamaha göstermeyiz” diyor. Burada asıl mesele arz talep ilişkisi. Vatandaşın şahsi malı ve bunu satarken iç serbest piyasa ekonomisi uygulayarak herkes bildiği yoldan devam ediyor” dedi.

KONUTLAR FİYATLARI YÜZDE

30 İLA 40 ARASINDA AZALABİLİR

Yapılan konut paketlerine karşı olarak fiyat artışlarının önüne geçebilmek için, tapu harçlarının yüzde 1’e indirilmesi, arsa üretiminin yapılması, KDV oranlarının ve damga vergisinin sıfırlanması gerektiğini açıklayan Sedat Altınay, “Belediyelerimize burada çok büyük iş düşüyor. Eğer ki devletimiz konut fiyatlarının önüne geçip fiyatları aşağıya çekmeyi düşünüyor ise sanayi kesimine yapılan teşviklerin tamamının konutlara da kullanılması lazım. Arsa maliyetleri belirli oranlarla ihtiyaç sahiplerine verilirse konut fiyatları yüzde 30 ila 40 arasında düşecektir. Bizler Konya Emlakçılar Odası olarak bunların uygulanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Müteahhitlere verebilecek destekler hakkında konuşan Altınay, “Bir inşaata ne kadar ton malzeme gidiyor ise devletimizin bunu sübvanse edip destek olması gerekir. Bunlar haricinde konut fiyatlarının düşürülmesi veya sabit bir noktada tutulması mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

KONYA’DA İMARLI

ARSA SAYISI AZ

Konya’da imarlı arsa sayısının yok denilebilecek kadar az olduğunu belirten Emlakçılar Oda Başkanı Altınay, tarla vasfında, konut öneri alanı içerisinde ve tarla olarak ekim yapılmayan birçok arsanın var olduğunu açıkladı. Belediyelerin bu araziler üzerinde imar açması ve teşviklendirme desteği vermesi ile fiyat artışlarında yükseliş değil düşüş yaşanacağını söyleyen Altınay, “Açıklanan tedbirler ile vatandaşların ev sahibi olma ihtimali yüzde 10 bile değil. Eğer ki bu problemlerin önüne geçilmez ise hiçbir vatandaş alım satım işlemlerini yapamayacaktır. Alım satım yapılmadığı takdirde ise ekonomide büyük sorunlar ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

MALİYE EMLAKÇILARLA

İŞ BİRLİĞİ YAPACAK

Öte yandan İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ile emlakçılar, konut fiyatlarında ev sahipleri ve müteahhitlerin fahiş ve haksız fiyat artışlarına karşı iş birliği gerçekleştirecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından konut sektörüne yönelik açıklanan yeni paketlerin ardından bazı fırsatçı ev sahibi ve müteahhitlerin fiyatlarını artırdığı görülmüş ve kamuoyuna yansımıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin konut sektöründe devreye aldıkları uygulamalar üzerinden fırsatçılık yapmaya ve vatandaşları mağdur etmeye kalkışanlar hakkında ilgili her adımı atacaklarını duyurmasının ardından, ilgili kurum ve kuruluşlar da harekete geçti. Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, artışların önüne geçebilmek amacıyla İstanbul Emlakçılar Odası ve İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi ile iş birliği yapacak. (Pakize Yiğiter)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.